Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ασκολίμπρους τους λένε στην Κρήτη!!!!!! Παραδοσιακότατο και υγιεινό πιάτο με κουκιά ,χοχλιούς ή ότι άλλο σας αρέσει!!!!!

Ένα υπέροχο, άγριο χόρτο (οι λευκές ριζούλες του) που συλλέγεται από τους αγκαθώδης θάμνους στις ακτές της Κρήτης, καθαρίζεται και παρασκευάζεται σύμφωνα με παραδοσιακές αυθεντικές συνταγές (βράζεται ελαφρά, εμβαπτίζεται για μια μέρα σε σπιρτόζικο τοπικό ξίδι και σε ελαφριά άλμη και τέλος διατηρείται σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό αφού τα χόρτα δε χάνουν καθόλου τα γευστικά τους χαρακτηριστικά αλλά και σε συνδυασμό με βολβούς (ασκουρδουλάκους),με βραστές πατάτες, μπόλικο φρέσκο κρεμμύδι και σκόρδο, πράσινες ελιές και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Συστατικά συντήρισης σε βάζο: ασκολίμπροι, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ξύδι, άλμη.

Συνταγές με ασκολίμπρους
Ασκολίμπροι με χοχλιούς και μαραθάκι

1 κιλό ασκολίμπροι
1 πιάτο (βαθύ) χοχλιούς
5 πατάτες, 3-4 φρέσκα κρεμμύδια
1 ματσάκι μάραθο
1 φλιτζάνα λάδι, αλάτι, κύμινο
1 λεμόνι και 1 κουταλιά αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τους χοχλιούς και τους βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Βάζουμε το λάδι, το κρεμμύδι, το μάραθο, και τους χοχλιούς να σωταριστούν. Έχουμε πλύνει τους ασκολίμπρους και τους προσθέτουμε. Αφού ψηθούν λίγο προσθέτουμε τις πατάτες. Στο τέλος βάζουμε το χυμό του λεμονιού, το αλεύρι και το κύμινο και περιχύνουμε το φαγητό. Το αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις.


Ασκολίμπροι με κουκιά

Υλικά:(4 άτομα) ½ κιλό ασκολίμπροι, ½ λεμόνι, λάδι, αλάτι, ½ κιλό ξερά κουκιά( προαιρετικά)

Εκτέλεση: καθαρίζουμε τους ασκολίμπρους, τους πλένουμε καλά και τους βράζουμε για μισή ώρα σε καυτό νερό. Κατόπιν, τους σουρώνουμε, τους βάζουμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε το λάδι, το χυμό του λεμονιού και το αλάτι. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και ½ ξερά κουκιά, τα οποία βράζουμε μαζί με τα χόρτα, αφού φυσικά έχουμε βάλει από βραδίς στο νερό να μαλακώσουν

Δεν υπάρχουν σχόλια: