Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Αυθεντική παραδοσιακή Κρεατότουρτα η Χανιώτικη!!!!!!!

Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 γιαούρτι
Ζωμό κρέατος
Αλάτι
Για τη γέμιση
1 κιλό αρνάκι ή κατσικάκι
1 κιλό μυζήθρα νωπή
1 ποτήρι στάκα (Κρητικό τοπικό είδος τυριού)
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Δυόσμο φρέσκο
Κανέλα
1 αβγό
Σουσάμι
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση

Βράζουμε το κρέας και κρατάμε στην άκρη το ζωμό. Βγάζουμε τα κόκαλα και κόβουμε το αρνί ή το κατσίκι σε μικρά κομμάτια και το πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και κανέλα. Ανακατεύουμε τη μυζήθρα και τη στάκα πολύ καλά, μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.

Στη συνέχεια φτιάχνουμε τη ζύμη ως εξής: φτιάχνουμε ένα ζυμάρι ανακατεύοντας και ζυμώνοντας όλα τα υλικά. Στη συνέχεια ανοίγουμε δύο φύλλα με πάχος 1 εκατοστό. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Απλώνουμε πάνω στο φύλλο το μισό μείγμα μυζήθρας – στάκας, αφήνοντας περιθώριο 3 εκατοστών από το φύλλο. Ρίχνουμε από πάνω την κανέλα και το δυόσμο.

Προσθέτουμε το κρέας μαζί με πολύ λίγο ζωμό και το σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα μυζήθρας – στάκας. Πασπαλίζουμε και τη δεύτερη στρώση με κανέλα και δυόσμο. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και πιέζουμε προσεκτικά γύρω γύρω για ενωθούν τα φύλλα μεταξύ τους. Αλείφουμε την επιφάνεια της κρεατότουρτας με το αυγό (αφού το έχουμε χτυπήσει πρώτα) και πασπαλίζουμε παντού με σουσάμι. Ψήνουμε την πίτα στο φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία, για μία ώρα περίπου.

Τιπς
Το Πάσχα χρησιμοποιούμε τα περισσεύματα από το ψητό κρέας που μας μένει και έτσι γλυτώνοντας κόπο τα αξιοποιούμε με μία θαυμάσια συνταγή που έρχεται από προηγούμενους αιώνες!
Αν δεν υπάρχουν περισσεύματα από ψητό κρέας, τότε μισο-βράζετε κρέας και το ξεκοκκαλίζετε. Κρατάτε το ζωμό που έβρασε και αντικαθιστάτε το νερό που αναφέρεται στη συνταγή, με ίση ποσότητα από ζωμό (τόσο στη ζύμη όσο και στη γέμιση). Έτσι γίνεται απείρως πιο νόστιμη.
-Τη χανιώτικη μυζήθρα στην ανατολική Κρήτη τη λένε ξινομυζήθρα (για να την ξεχωρίσουν από τη δική τους). Ανάλογα με το πού θα την προμηθευτείτε ίσως χρειαστεί να το διευκρινίσετε. Στην Αθήνα θα τη βρείτε σε μαγαζιά με κρητικά προϊόντα. Επίσης από πέρυσι (συσκευασμένη) βρίσκω και στα ΑΒ.
-Η στάκα είναι κάτι ανάμεσα σε βούτυρο και τυρί, με πολύ πλούσια γεύση και (κατ' επέκταση με) άπειρες θερμίδες. Δίνει απίστευτη γεύση και έντονο άρωμα σε πολλές κρητικές παρασκευές με πρωταγωνιστή το υπέροχο κρητικό πιλάφι (γαμοπίλαφο).
-Η «τούρτα», όπως τη λένε στα Χανιά, δε φτιάχνεται μόνο το Πάσχα βέβαια. Επειδή απαιτεί κόπο (ιδίως όταν το κρέας βράζεται επί τούτου) οι νοικοκυρές την ετοιμάζουν για να περιποιηθούν εκλεκτούς καλεσμένους, στα επίσημα τραπέζια τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: