Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Στην Κρήτη δεν γίνεται Σαρακοστή.... χωρίς χοχλιούς" μπουμπουριστους" και όχι μόνο!!

Στην πανέμορφη Κρήτη το οποιοδήποτε φαγητό είναι όχι μόνο μία πράδοση αλλά και μία ιεροτελεστία!!!
Περισσότερο δέος προκαλούν τα απόλυτα τοπικά φαγητά! Ενα από αυτά είναι το παρακάτω που η συνταγή της παρασκευής του έρχεται πραγματικά από τα βάθη των αιώνων !Είναι νοστιμότατο πιάτο και μήν βιαστείτε να το απορίψετε όσοι δεν είστε Κρητικοί!Από τους καλύτερους ρακομεζέδες και κρασομεζέδες και γενικά από τα καλύτερα πιάτα της Κρήτης , ιδικά τη σαρακοστή! Χοχλιοί λοιπόν ή σαλιγγάρια τα λένε στην υπόλοιπη Ελλάδα , μπουμπουριστοί και όχι μόνο

!!!!!!!


Χοχλιοί μπουμπουριστοί με συνταγή της προγιαγιάς μου

1 κιλο χοχλιους
1 ποτηρακι καλό ξύδι
1/2 ποτηρακι του κρασιου αλευρι (για ολες τις χρησεις)
1 ποτηρακι του κρασιου λαδι
αλατι, πιπερι, δεντρολιβανο
Καθαρίζουμε τους χοχλιούς με μαχαιράκι ξύνοντας ότι υπάρχει και βγάζοντας την πετσούλα από το στόμιο.Βάζουμε του χοχλιούς σε μία λεκάνη με κρύο νερό για μία ώρα για να τους «ξυπνήσουμε». (Με αυτό τον τρόπο βλέπουμε ποιοι είναι ζωντανοί). ...και τους ξεδιαλέγουμε.
Ρίχνουμε μπόλικο αλάτι και ξύδι σε άλλη λεκανίτσα και τους τρίβουμε μαλακά εκεί γιά να βγάλουν όλα τα υγρά τους!
Ξεπλένουμε καλά και είναι έτοιμοι γιά το τιγάνι

Αλατιζουμε τους χοχλιους,με τον εξής τρόπο: Βάζουμε αλάτι σε ένα πιάτο και τοποθετούμε τον κάθε χοχλιό με το στόμιο προς τα κάτω να γεμίσει αλάτι .
Τους αλευρωνουμε (όχι απαραίτητα)και τους βαζουμε σε βαθύ τηγάνι ,στο καυτο λαδι με το στομιο προς τα κατω .Μόλις τους βάλουμε στο λάδι αρχίζουν και τσιτσιρίζουν (σφυρίζουν ).Μόλις σταματίσουν να τσιτσιρίζουν σε 3-5 λεπτα περίπου τους περιχύνουμε με το ξύδι, ριχνουμε το δεντρολιβανο, το πιπερι , τους ανακατευουμε μια φορά και τους βγάζουμε !!!!
Τους σερβίρουμε επί τόπου ζεστούς σε πιατέλα,και τους περιχύνουμε με το νοστιμότατο λαδάκι τους!!! Συνοδεύουμε με πατάτες ψητές στη χόβολη ή αν δεν υπάρχει χόβολη , με τηγανιτές κομένες μεγάλες κυδωνάτες ,όπως τρώγονται στην Κρήτη,ελίτσες ,παπούλες(σαλάτα πράσινη τοπική),ντοματούλα στα τέσσερα και ότι άλλο νηστίσιμο υπάρχει αυτήν την εποχή.

ΧΟΧΛΙΟΙ ΜΕ ΠΑΤΆΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

Υλικά που χρειαζόμαστε: 1 κιλό χοχλιούς, 6 μέτριες πατάτες, 5 κολοκύθια, 3 ώριμες ντομάτες, 2/3 νεροπότηρου λάδι, 1 κρεμμύδι, 1 ματσάκι μαϊντανό, 2 σκελίδες σκόρδο, αλάτι, πιπέρι.

Για τους χοχλιούς ακολουθούμε την ίδια προετοιμασία με την προηγούμενη συνταγή. Μόλις κάψει το λάδι στην κατσαρόλα ρίχνουμε τους χοχλιούς, την τριμμένη ντομάτα, το ψιλοκομμένο μαϊντανό, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν για τρία λεπτά.
Μετά προσθέτουμε τις κομμένες πατάτες και τα κολοκύθια ολόκληρα και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.

Χοχλιοί με αγγιναροκούκια (παλαιά συνταγή από την αντζέντα της γιαγιάς)

500-600 γρ. χοχλιοί
1 κιλό δροσερά κουκιά
4-5 αγκινάρες
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 σκόρδα
1/2 μάτσο άνηθο ή ακόμα καλύτερα μάραθο (σε όσους αρέσει)
2 πατάτες
1 φλιτζ. λάδι
πιπέρι - αλάτι
χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
1 γερή κ.σ. αλεύρι
Εκτέλεση :
Ετοιμάζουμε τους χοχλιούς όπως περιγράφω παραπάνω και τους αφήνουμε στο σουρωτό να στραγγίζουν.
Καθαρίζουμε τα κουκιά γύρω-γύρω με το μαχαίρι και τα κόβουμε 2-3 κομμάτια, καθαρίζουμε και τις αγκινάρες και τα βάζουμε όλα σε μια λεκάνη με νερό που έχουμε βάλει μέσα λεμόνι για να μη μαυρίσουν και μετά τα σουρώνουμε.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μυρωδικά και τις πατάτες και αρχίζουμε το μαγείρεμα.
Βάζουμε το λάδι στο τσικάλι και τσιγαρίζουμε τους χοχλιούς σε μέτρια φωτιά 3'-5'ανακατεύοντας συχνά, μετά ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τον άνηθο ή το μάραθο(ή και τα δύο) και τα φέρνουμε 2-3 βόλτες να μαραθούν.
Βάζουμε και τα αγκιναροκούκια με τις πατάτες και τα ανακατεύουμε κι αυτά 2-3 βόλτες, αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε λίγο νερό, να είναι πιο κάτω από τα υλικά γιατί είναι δροσερικά και βγάζουν.
Σκεπάζουμε το τσικάλι και τα ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά 20' περίπου, ελέγχουμε το νερό να είναι ίσα-ίσα και λίγο πιο κάτω δοκιμάζουμε και το αλάτι και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε (εγώ τα κλείνω στη χύτρα 5')
Στο τέλος διαλύουμε το χυμό λεμονιού με το αλεύρι σε ένα μπωλ (με το μούλτι για ευκολία), με μια κουτάλα παίρνουμε λίγο ζουμί, το ανακατεύουμε, το ρίχνουμε στο τσικάλι, το αναχουμίζουμε
(δηλαδή:ανακινούμε το τσικάλι με τα χέρια μας ,χωρίς να ανακατέψουμε με κουτάλα) και το τραβάμε από τη φωτιά.
Μετά από 5'-10' σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: