Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Επιστρέφεις από τη δουλειά και θέλεις φαγητό νόστιμο και υγιεινό σε ένα εικοσάλεπτο ? Γρήγορες και θρεπτικές συνταγές γιά μικρούς και μεγάλους!!!!




Τι θα φάμε πάλι σήμερα; Πάλι μακαρόνια; Πάλι σουβλάκια; Πάλι προ-μαγειρευμένα γεύματα; Πάλι ταπεράκι από τη μαμά;
Και όλα αυτά που λέμε περί υγιεινής διατροφής και σπιτικού φαγητού; Για τα περισσότερα εργαζόμενα ζευγάρια το ζήτημα του καθημερινού φαγητού έχει μεγαλύτερες διαστάσεις από όσο πραγματικά χρειάζεται. Όταν η εποχή που επιστρέφοντας από την δουλειά η μαμά είχε ήδη σερβιρισμένο και ζεστό το ωραίο της φαγάκι έχει περάσει, και αφού πλέον έχουμε σιχαθεί να τρώμε κάθε μέρα fast food και ξαναζεσταμένα μακαρόνια, η ανάγκη να αναλάβουμε ξανά τον ρόλο μας στην κουζίνα .... γίνεται επιτακτική.

Το να επιστρέφεις, από τη δουλειά και να πρέπει να ετοιμάσεις φαγητό για την οικογένεια, δεν είναι τόσο απλό...... Αν ανήκει κανείς σε αυτούς που έχουν τις αντοχές να μαγειρεύουν αργά το βράδυ για την επόμενη ημέρα… αξίζουν τα συγχαρητήριά μας!! Αν όχι, χρειάζονται σίγουρα κάποιες γρήγορες συνταγές που να είναι ταυτόχρονα θρεπτικές και επαρκείς για την διατροφή μεγάλων και μικρών, νόστιμες και σε επαρκή ποσότητα γιά όλη την οικογένεια.........!

Μπιφτέκια με πουρέ και σαλατίτσα
Με την προϋπόθεση ότι έχετε ετοιμάσει τον κιμά από την προηγούμενη ημέρα, τα μπιφτέκια με πουρέ είναι ό,τι πιο απλό και γρήγορο μπορείτε να μαγειρέψετε επιστρέφοντας μετά την δουλειά. Δείτε τι θα κάνετε:

Για τα μπιφτέκια
½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά και ½ κιλό χοιρινό
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 αυγά
½ κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 μικρές ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί να μουλιάζουν στο γάλα
Αλάτι, πιπέρι και ρίγανη

Τι θα κάνετε
Αναμείξτε και ζυμώστε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Έπειτα, σκεπάστε το μπολ καλά με μία μεμβράνη και κρατήστε το στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε τα μπιφτέκια. Μην το αφήσετε, όμως, παραπάνω από μία ημέρα. Την ημέρα που θα τα ψήσετε, ανάψτε πρώτα το γκριλ στον φούρνο και έπειτα πλάστε τα μπιφτέκια και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί. Βάλτε τα στον φούρνο, στο γκριλ και αφήστε να ψηθούν το πολύ για μισή ώρα, αφού τα γυρίσετε μετά από δεκαπέντε λεπτά για να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.

Για τον πουρέ
Υπολογίστε 2 μεσαίες πατάτες για κάθε άτομο
½ φλιτζάνι γάλα (για 4-5 πατάτες)
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (για 4-5 πατάτες)
Αλάτι
Μία τσιμπιά άνηθο

Τι θα κάνετε
Βάλτε νερό να βράζει και καθαρίστε τις πατάτες. Υπολογίστε δύο μεσαίες πατάτες για κάθε άτομο. Κόψτε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και ρίξτε τις στο νερό, μαζί με λίγο αλάτι. Όση ώρα θα βράζουν οι πατάτες και θα ψήνονται τα μπιφτέκια πλύνετε καλά και ψιλοκόψτε την σαλάτα. Οι πατάτες πρέπει να βράσουν μέσα σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά. Όταν θα είναι καλά βρασμένες στραγγίξτε τις, ρίξτε τις ξανά στην κατσαρόλα, προσθέστε λίγο γάλα και ξεκινήστε να τις λιώνετε με το πιρούνι. Μετά προσθέστε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο, ανακατέψτε το καλά με τις πατάτες που λιώνουν και συνεχίστε να προσθέτετε γάλα, τόσο ώστε ο πουρές να γίνει μαλακός αλλά όχι υγρός. Τέλος βάλτε λίγο αλάτι και τον ψιλοκομμένο άνηθο, ανακατέψτε άλλη μία φορά και αφήστε την κατσαρόλα μισοσκεπασμένη μέχρι να σερβίρετε.

Η σαλάτα
Η σαλάτα, την οποία έχετε ήδη πλύνει και ψιλοκόψει μπορεί να αποτελείται από μαρούλι και φρέσκο κρεμμυδάκι. Φτιάξτε μία ελαφριά σως από λεμόνι, λάδι και μουστάρδα και -αν σας αρέσει- τρίψτε με τα δάχτυλά σας λίγο ροκφόρ. Προσθέστε και εδώ λίγο άνηθο, αλατίστε και σερβίρετε.

Μακαρόνια με σάλτσα τόνου και βραστά λαχανικά

Ακόμα πιο γρήγορη συνταγή από την προηγούμενη, χωρίς να χρειάζεται καν να έχετε προετοιμάσει κάτι από πριν.

Βράζετε τα μακαρόνια σας, τα σουρώνετε και τα βάζετε στην άκρη.

Για την σάλτσα τόνου
1 ή 2 κονσέρβες τόνου σε νερό (ανάλογα με τα άτομα)
2 μέτρια κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1 κουταλιά της σούπας βασιλικός αποξηραμένος
2 φρέσκες ντομάτες τριμμένες χωρίς την φλούδα
200ml χυμός ντομάτας
Λίγο λάδι
Αλάτι και πιπέρι

Σωτάρετε τα κρεμμύδια με το λάδι,όσο να ροδίσουν και ρίχνετε τα υλικά όλα εκτός από τον τόνο.
Αφήνετε 15 λεπτά να βράζουν και να γίνουν μία χυμώδης σάλτσα. Σβήνετε την φωτιά και ρίχνετε τον τόνο ανακατεύοντας λίγο.
Ρίχνετε το μείγμα μέσα στα μακαρόνια και σερβίρετε τη νοστιμότατη μακαρονάδα σας
πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και παρμεζάνα.

Για τα βραστά λαχανικά
Μπορείτε να βράσετε κολοκύθια, καρότα και σέλινο ή σέλερι (χοντρά κοτσάνια από σέλινο). Τα δύο τελευταία έχουν μεγάλη ποσότητα βιταμινών και είναι ιδανικά για όλη την οικογένεια. Αφού βράσουν για δεκαπέντε λεπτά, τόσο ώστε να παραμείνουν λίγο σκληρά, ψιλοκόψτε τα, ανακατέψτε τα και απλά προσθέστε λάδι, λεμόνι και αλάτι.

Ψάρια στο Grill και ρύζι με λαχανικά

Ψάρι στον φούρνο σε 20 λεπτά; Κι όμως. Το grill κάνει και εδώ το θαύμα του. Έτσι, μπορείτε να φάτε «καλό» ψάρι πολύ γρήγορα και υγιεινά. Πώς;

Τα λαυράκια ή όποιο ψαρι σας αρέσει.........
Ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών που έχετε πάρει, υπολογίστε να αντιστοιχούν περίπου 300 με 400 γραμμάρια στο κάθε άτομο. Πλύνετε τα ψάρια και γεμίστε την κοιλιά τους με ροδέλες κρεμμυδιού και μαϊντανό. Απλώστε απ’έξω αλάτι και πιπέρι, περιχύστε με ελάχιστο λάδι και είναι έτοιμα για ψήσιμο. Ψήστε τα στο γκριλ για είκοσι λεπτά, αφού τα γυρίσετε στα μισά του χρόνου για να ψηθούν καλά και από τις δύο μεριές.

Για το ρύζι
2 ή 3 φλιτζάνια ρύζι Basmati (ανάλογα με τα άτομα) – χρήσιμο είναι να επιλέξετε ρύζι που βράζει γρήγορα
1 κόκκινη και 1 πράσινη πιπεριά
1 κολοκύθι
1 κούπα μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
λίγο λάδι
αλάτι και πιπέρι

Τι θα κάνετε
Όση ώρα θα ψήνονται τα λαυράκια ετοιμάστε το ρύζι με τα λαχανικά. Πλύνετε και ψιλοκόψτε τα λαχανικά και βάλτε λίγο λάδι να ζεσταθεί. Τσιγαρίστε πρώτα τα μανιτάρια και μετά την πιπεριά και το κολοκύθι. Τα αφήνετε όλα να μαλακώσουν καλά, σε χαμηλή φωτιά για δέκα λεπτά. Έπειτα ρίχνουμε το ρύζι, το ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε ένα λεπτό να τσιγαριστεί, ενώ αμέσως μετά ρίχνουμε βραστό νερό, τόσο ώστε μόλις να καλύψει το μείγμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και την γλυκιά πάπρικα και αφήνουμε το ρύζι να βράσει για δέκα λεπτά. Αν κρίνουμε ότι χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει. Στο τέλος μπορούμε να πασπαλίσουμε το ρύζι, στο πιάτο, με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Πίτσα και σαλάτα με σπανάκι και προσούτο

Όχι, δεν θα χρειαστεί να φτιάξετε εκείνη την ώρα την ζύμη (αν και θα ήταν το ιδανικό). Στα σούπερ μάρκετ θα βρείτε έτοιμη ζύμη για πίτσα, την οποία απλά θα βγάλετε από το ψυγείο και θα απλώσετε σε ένα ταψί. Για την γέμιση όμως, την οποία μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με τα γούστα σας, και ειδικά για την σάλτσα ντομάτας θα χρειαστεί να ετοιμάσετε κάποια υλικά.

Πρόταση για την γέμιση
200 γρ. τυρί γκούντα
5 φέτες για τοστ γαλοπούλα καπνιστή
1 φλυτζάνι μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 πράσινη πιπεριά
½ κούπα ψιλοκομμένες πράσινες ελιές
1 ντομάτα κομμένη σε ροδέλες

Για την σάλτσα ντομάτας
300 γρ. φρέσκες ντομάτες, λιωμένες, χωρίς τη φλούδα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1 τσιμπιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι – πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Λίγο ελαιόλαδο

Τι θα κάνετε
Θα μαράνετε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο και μετά θα προσθέσετε τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και την ζάχαρη. Αφήνετε την σάλτσα να σιγοβράσει για πέντε λεπτά και μετά να κρυώσει.

Για την πίτσα
Αλείφετε την ζύμη που έχετε απλώσει σε ταψί με την σάλτσα ντομάτας. Έπειτα τοποθετείτε τις φέτες γαλοπούλας, έπειτα το τριμμένο τυρί και μετά ένα-ένα απλώνετε τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για δέκα με δεκαπέντε λεπτά, σε δυνατή θερμοκρασία.

Για την σαλάτα
Πλένετε και ψιλοκόβετε το σπανάκι και απλώνετε πάνω του λεπτές φέτες προσούτο. Πασπαλίζετε την σαλάτα με ελαιόλαδο και μπαλσάμικο και τρίβετε πάνω της λίγη παρμεζάνα. Αν έχετε μπορείτε να προσθέσετε τριμμένα καρύδια. Ρίχνετε λίγο αλάτι και είναι έτοιμη.

* Κοτόπουλο με ζυμαρικά πουτανέσκα

Τι θα χρειαστείτε:
1 πακέτο μακαρονάκι κοφτό (βρείτε κάποιο που να βράζει γρήγορα)
½ κιλό φιλετάκια κοτόπουλο κομμένα σε μικρά κομμάτια (που πρέπει να έχει ξεπαγώσει από το βράδυ)
Αλάτι και πιπέρι
6 ψιλοκομμένες αντσούγιες (θα τις βρείτε στο super market σε βαζάκι με ελαιόλαδο)
Ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια
Μισό βαζάκι μαύρες ελιές, ψιλοκομμένες και χωρίς κουκούτσια
3 κουταλιές της σούπας κάπαρη
1 καυτερή κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κομματάκια
Ψιλοκομμένος μαϊντανός για γαρνίρισμα

Τι θα κάνετε:
Καταρχήν βάζετε τα ζυμαρικά να βράζουν για να είναι έτοιμα σε 20’. Αφού πλύνετε λίγο τα φιλετάκια κοτόπουλου τα πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Σε ένα βαθύ τηγάνι που θα έχει ζεστάνει το λάδι σε μέτρια φωτιά, σοτάρετε το κοτόπουλο και τις αντσούγιες μέχρι το κοτόπουλο να ασπρίσει, για τρία περίπου λεπτά. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα (το σκόρδο, τα ντοματάκια, τις ελιές, την κάπαρη και την κόκκινη πιπεριά). Μαγειρεύετε ακόμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα και το κοτόπουλο να έχει μαγειρευτεί καλά. Ανακατέψτε μαζί με τα ζυμαρικά που θα είναι έτοιμα και γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Tip: Λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή μυζήθρα ενισχύει πάντα κάθε πιάτο με ζυμαρικά.

* Ζυμαρικά ολικής άλεσης με τονοσαλάτα
(4 μερίδες)

Τι θα χρειαστείτε:
1 κουτί ζυμαρικά ολικής άλεσης (κατά προτίμηση φαρφάλες ή fussili)
2 κονσέρβες τόνο σε νερό (ή τόνο σε σαλάτα Mexicana αν δεν θέλετε να προσθέσετε τα παρακάτω)
1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι
1 μικρή κονσέρβα κόκκινα φασόλια
1 μικρή κονσέρβα αρακά
1 χούφτα κουκουναρόψιχα
½ βαζάκι πράσινες ελιές ψιλοκομμένες, χωρίς κουκούτσι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 μεγάλο τριμμένο καρότο
1 μεγάλη σφιχτή ντομάτα
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Τι θα κάνετε:
Είναι τόσο εύκολο που μοιάζει αστείο: Καταρχήν βράζετε τα ζυμαρικά για να είναι έτοιμα όταν θα τα ανακατέψετε με τα υπόλοιπα. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και την ντομάτα. Όταν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα τα τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνετε μέσα τον τόνο, το καλαμπόκι, τα φασόλια, τον αρακά, τις ελιές (στραγγισμένα), το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το καρότο, την ντομάτα, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε πολύ καλά και είναι έτοιμο! Για μια μέρα αποτοξίνωσης από το κρέας είναι ένα ιδανικό πιάτο.
Tip: Αν δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας και βάρους, δύο μεγάλες κουταλιές μαγιονέζας θα νοστιμέψουν το πιάτο σας ακόμα περισσότερο.

* Ταλιατέλες με συκωτάκια κοτόπουλου ή αν δεν θέλετε συκωτάκια ..... βάλτε κομματάκια κοτόπουλο (ή και γαλοπούλα) στήθος ...δηλαδή κοτομπουκίτσες!!
(4 μερίδες)

Τι θα χρειαστείτε:
1 πακέτο ταλιατέλες
350 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κουταλιά μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουταλιά θυμάρι τριμμένο
200 γρ. μανιτάρια (κονσέρβα)
150ml κόκκινο κρασί
150ml ζωμός (κοτόπουλο κατά προτίμηση)
Αλάτι και πιπέρι
Ελαιόλαδο

Τι θα κάνετε:
Καταρχήν βάζουμε τις ταλιατέλες να βράζουν. Σοτάρουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα συκωτάκια, το θυμάρι, τον μαϊντανό και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το κρασί, τον ζωμό και το αλατοπίπερο και τα αφήνουμε όλα να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Ωστόσο, στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε από πάνω τα συκωτάκια με την σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. Είναι έτοιμα!
Για εντυπωσιακότερη εμφάνιση και περισσότερη γεύση στο πιάτο σας μπορείτε αν θέλετε να πασπαλίσετε είτε με παρμεζάνα ή με τριμμένη αμυγδαλόψιχα, για μεγαλύτερη πρωτοτυπία.


Σολομός στο γκριλ με pesto και πουρέ πατάτας
(Μερίδες ανάλογα με τα φιλέτα σολομού)

Τι θα χρειαστείτε:
Φιλέτα φρέσκου σολομού (ανάλογα με τα άτομα)
4-5 μέτριες πατάτες
Ένα μικρό ματσάκι άνηθο
1 βαζάκι σάλτσα pesto (εξαιρετική pesto στα ψυγεία του Βασιλόπουλου)
Αλάτι και πιπέρι
Ένα μεγάλο λεμόνι
Βούτυρο
Λίγο γάλα

Τι θα κάνετε:
Ανάβετε τον φούρνο στην μέγιστη θερμοκρασία του γκριλ για δέκα λεπτά. Ωστόσο καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε μικρά κομμάτια και βάζετε νερό να βράζει. Κόβετε το λεμόνι σε φέτες και το απλώνετε πάνω στον σολομό. Τοποθετείτε τις φέτες σολομού με το λεμόνι και λίγο αλατοπίπερο σε ένα ταψάκι και μετά στο γκριλ και τις αφήνετε να ψηθούν στην μέγιστη θερμοκρασία για 20 λεπτά. Ωστόσο έχετε βάλει τις πατάτες να βράσουν και όταν μαλακώσουν πολύ τις στραγγίζετε, τις επανατοποθετείτε στην κατσαρόλα χαμηλώνοντας το μάτι στο μισό (ίσως και λιγότερο αν η κουζίνα σας είναι δυνατή) και αρχίζετε να τις λιώνετε με ένα πιρούνι προσθέτοντας σιγά-σιγά γάλα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ο πουρές. Προσθέτουμε και μία κουταλιά βούτυρο (και όσο αλάτι θέλουμε) και συνεχίζουμε με μία ξύλινη κουτάλα να ανακατεύουμε τον πουρέ, έχοντας χαμηλώσει και την φωτιά στο ελάχιστο. Όταν είναι πλέον σχεδόν έτοιμος ρίχνουμε μέσα και μία μεγάλη τσιμπιά τριμμένο άνηθο. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα και τον βγάζουμε από το μάτι. Όταν είναι έτοιμα και τα φιλέτα του σολομού, βγάζουμε την φέτα λεμόνι και απλώνουμε πάνω από κάθε φιλέτο μία κουταλιά από την σάλτσα pesto. Το γεύμα μας είναι έτοιμο!
Tip: Αν δεν σας αρέσει το pesto μπορείτε πριν ψήσετε τον σολομό να τοποθετήσετε πάνω από κάθε φέτα μία ροδέλα ντομάτα και μία ροδέλα κρεμμύδι και να τον αφήσετε να ψηθεί με αυτά. Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ ζουμερό, αλλά στο σερβίρισμα μπορεί να χρειαστεί και λίγο στυμμένο λεμόνι.