Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Τσουκνιδόπιτα η Χωριάτικη!

Η τσουκνιδόπιτα πρέπει να γίνει από σουκνιδοκορφές που με γάντια και με πολλή προσοχή έχουμε μαζέψει τον Απρίλη, όταν είναι  τρυφερούλες (πριν σποριάσουν) και έχουμε φυλάξει στην κατάψυξη,γιά να φτιάξουμε την πίτα μας άνετα όποτε θέλουμε.
 Ζύμη 

1 ποτήρι χλιαρό νερό
ένα κουταλάκι αλάτι
ένα κουταλάκι ξύδι
ένα φλιτζανάκι του ελληνικού(ή τούρκικου – όπως θέλετε) καφέ λάδι
μιά μύτη σόδα φαγητού (γίνεται πιο τριφτό το φύλλο)
και γύρω στα 2+ ποτήρια αλεύρι ή για να μη ξεχνιόμαστε … «όσο πάρει …»
 



Βάζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα, ρίχνουμε όλα τα άλλα υλικά σε μια λακκούβα στη μέση και ζυμώνουμε προσθέτοντας αλεύρι για μια μαλακή αλλά στιβαρή ζύμη. Την κάνουμε μια μπάλα,την πασπαλίζουμε με αλεύρι τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες… 
Γέμιση
Όσο είναι μισοπαγωμένη η τσουκνίδα, την κόβουμε με το μαχαίρι σε διαστήματα ½ πόντου (γιατί αν ξεπαγώσει δεν κόβεται εύκολα), τρίβουμε στον τρίφτη ένα μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκόβουμε και 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε  την τσουκνίδα μας (ένα κιλό περίπου), πιπέρι και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά ,(αν χρειαστεί ρίχνουμε ελάχιστο νερό). Ρίχνουμε στη γέμιση μια χούφτα (σχεδόν ένα φλιτζανάκι του καφέ)  πλιγούρι  κι αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Ξεκινάμε ν’ ανοίγουμε φύλλα κι όταν έχουμε φτάσει στη μέση κι έχει κρυώσει κι η γέμιση ,  προσθέτουμε 5-6 κλαδάκια άνηθο ψιλοκομμένο, 2-3 αυγά, ¼ τυρί φέτα κι αλάτι ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα.
Πίτα
Βάζουμε τα μισά φύλλα στο λαδωμένο πάτο του ταψιού, λαδώνοντάς τα καλά ενδιάμεσα και αφήνοντας το κάτω φύλο να εξέχει του ταψιού, ώστε να κάνουμε μία «γιρλάντα». Ένα νοστιμευτικό tip είναι αντί για λάδι να χρησιμοποιούμε φυτίνη λιωμένη μαζί με λίγο φρέσκο βούτυρο για το λάδωμα των φύλλων. Βάζουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλα. Τελειώνουμε γυρνώντας το φύλο του πάτου που εξέχει απ΄το ταψί μέσα και τυλίγοντάς το με τρόπο που να δημιουργεί μια κουλούρα γύρω απ΄την πίτα που στη Θράκη λέγεται «κόθορος». Πατάμε με πλάγιες μαχαιριές τον κόθορο, χαράζουμε προσεχτικά την πίτα, ραντίζουμε με λάδι και νερό (περίπου ένα φλυτζανάκι του καφέ νερό) και ψήνουμε στους 180 για 45’ περίπου. Καλή μας όρεξη!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: