Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Χαμομήλι το θαυματουργό!

Χαμομηλάκι Η πιο διαδεδομένη ιδιότητα του χαμομηλιού είναι η ικανότητα του να ηρεμεί τα νεύρα και να ανακουφίζει από τα έντονα συναισθηματικά προβλήματα που μας απασχολούν καθώς επίσης μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε φυσικά την αϋπνία.

Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Καταπολεμά τους ιούς και βοηθά εναντίον του έλκους. Έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνει το ουρικό οξύ στο αίμα γεγονός που πιθανόν να είναι ευεργετικό για ασθενείς με ποδάγρα.

Η καταπραϋντική του δράση βοηθάει στην ανακούφιση των παιδιών από τους πόνους της οδοντοφυίας.

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των κολικών, των αιμορροΐδων, της στοματίτιδας και για διάφορες άλλες παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των αερίων του στομάχου και του εντέρου. Ενώ είναι ιδανικό για στομαχόπονους και κακή πέψη.

Η εμμηναγωγική του δράση συνιστάται σε περιπτώσεις δυσμηνόροιας που προκαλούνται από νευρικές διαταραχές.

Το τσάι από χαμομήλι έχει αντιπηκτικές ιδιότητες. Μειώνει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων. Έχει συνεργιστική δράση με φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με καρδιοπάθεια ή κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια και προσφέρει επιπρόσθετη αντιπηκτική δράση.

Αν υποφέρετε από το αντιαισθητικό "κριθαράκι" κάντε πλύσεις με αφέψημα χαμομηλιού. Θα ανακουφιστείτε άμεσα χάρη στις καταπραϋντικές και βακτηριδιοκτόνες ιδιότητες του.Καλλυντικές Ιδιότητες

Αν έχετε φυσικά ξανθά μαλλιά και θέλετε να ενισχύσετε το χρώμα τους χωρίς την χρήση βλαβερών χημικών συστατικών, λουστείτε (ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες) με αφέψημα χαμομηλιού. Θα εντυπωσιαστείτε από το αποτέλεσμα.

Αν ξεμείνατε από ντεμακιγιάζ μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε μόνες σας χρησιμοποιώντας 2 κουταλιές γάλα και 2 κουταλιές από αφέψημα χαμομηλιού. Χρησιμοποιήστε το κανονικά σα γαλάκτωμα καθαρισμού απλώνοντας το κατευθείαν στο πρόσωπο ή βάζοντας το σε βαμβάκι.

Για να βοηθήσετε τα πρησμένα κόκκινα μάτια σας ή αν υποφέρετε από μαύρους κύκλους βουτήξτε βαμβάκι σε αφέψημα χαμομηλιού και τοποθετήστε το στα μάτιασας για τουλάχιστον 10 λεπτά. Εναλλακτικά, αν χρησιμοποιείτε έτοιμα συσκευασμένα σακουλάκια χαμομηλιού κρατήστε τα στο ψυγείο και τοποθετήστε τα στα μάτια σας για τουλάχιστον 10 λεπτά

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Επισημαίνεται ότι άτομα που είναι αλλεργικά στα φυτά γένους αμβροσία και στο χρυσάνθεμο, μπορεί να είναι αλλεργικά και στο χαμομήλι και για το λόγο αυτό πρέπει να το αποφεύγουν. Έχουν περιγραφεί περιπτώσεις έντονων αλλεργικών αντιδράσεων σε άτομα που έπιναν τσάι από χαμομήλι.

Επίσης το χαμομήλι μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση σιδήρου από το έντερο. Έτσι ασθενείς που πάσχουν από έλλειψη σιδήρου ή που παίρνουν σίδηρο πρέπει να ξέρουν για τη σχέση χαμομηλιού και απορρόφησης σιδήρου.

Τέλος, προτιμήστε να το συλλέξετε οι ίδιοι διότι αν περάσει ένας χρόνος από τη συλλογή του χάνει σχεδόν όλες τις ιδιότητες του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: