Κάποιες φορές θέλουμε να νιώσουμε ότι υπάρχει κάποιος που μας προσέχει,μας ακούει,μας αγαπάει,είναι γιά μας μιά αστύρευτη πηγή γνώσης που πάντα είναι εκεί και μας περιμένει.Συχνά η πηγή αυτής της αγάπης και της γνώσης δεν είναι άλλη από τις γιαγιάδες μας που και εκείνες όλα αυτά,τα έβρισκαν,στις δικές τους γιαγιάδες.Ας γίνει αυτός ο χώρος μία μικρή δεξαμενή, γιά να βρίσκουμε πάντα, ότι γλυκό, ότι όμορφο, ότι χρήσιμο,ότι σοφό και ότι αγαπημένο έχουν αφήσει σε μας οι γιαγιάδες μας .
Τρίτη 7 Ιουνίου 2011
Σας περίσσεψαν ρεβύθια? μήν τα πετάτεεεεε!!Κάντε θαυμάσιο ρεβυθόρυζο ή ρεβυθοκεφτέδες!!!Θα ξετρελαθούν όλοι!
Ρεβυθοκεφτέδες
3 φλυτζάνια ρεβύθια βρασμένα
2 φλυτζάνια ψωμί
2 κρεμύδια
μισή χούφτα άνηθο-΄λιγο δυόσμο
μία κουταλίτσα κρασί
αλάτι πιπέρι
Αυγό -αν θέλετε βάζετε
Οπως και άν είναι μαγειρεμένα τα ρεβύθια σας (από χθες),τα σουρώνετε να φύγουν τα υγρά και τα περνάτε από το μούλτι να γίνουν πολτός,ψυλοκόβετε κρεμύδια άνηθο και δυόσμο ,και βάζετε όλα μαζί τα υλικά και τα πλάθετε .Αν το μείγμα σας είναι πολύ μαλακό βάλτε λίγο αλευράκι.Φτιάχνετε τα κεφτεδάκια. Αλερώνετε και τηγανίζετε !!!!
Αν θέλετε να φιάξετε φεβυθόρυζο με τα ρεβύθια που σας περίσσεψαν από χθες ....σουρώνετε πάλι τα υγρά των ρεβυθιών και κάτε όλα τα υπόλοιπα παρακάτω με τα ρεβύθια που ήδη έχετε!!!!!
Ρεβυθόρυζο
2 φλιτζάνια τσαγιού
1 φλιτζάνια ρύζι
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
1 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες (προαιρετικά)
μια πρέζα σαφράν
½ του φλιτζανιού κουκουνάρι
½ του φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για 8 με 12 ώρες. Τα βράζουμε
μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το κύμινο και το μπούκουβο. Στη συνέχεια σοτάρουμε και το ρύζι για περίπου 2 λεπτά . Προσθέτουμε τα ρεβίθια, το αλάτι, τις σταφίδες (προαιρετικά), το σαφράν και προσθέτουμε ζεστό νερό όσο να σκεπαστούν τα υλικά. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σβήνουμε την φωτιά. Αφήνουμε το πιλάφι στη σβησμένη φωτιά για 15 με 20 λεπτά. Προσθέτουμε το κουκουνάρι και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Μυστικό!!!!!:-) Με τον ίδιο τρόπο γίνονται οι φακές φακοκευτέδες και φακόρυζο,
τα φασόλια, φασολοκεφτέδες και φασολόρυζο(το αγαπημένο της γιαγιούλας μου!!!!