Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Σας περίσσεψαν ρεβύθια? μήν τα πετάτεεεεε!!Κάντε θαυμάσιο ρεβυθόρυζο ή ρεβυθοκεφτέδες!!!Θα ξετρελαθούν όλοι!


Ρεβυθοκεφτέδες

3 φλυτζάνια ρεβύθια βρασμένα
2 φλυτζάνια ψωμί
2 κρεμύδια
μισή χούφτα άνηθο-΄λιγο δυόσμο
μία κουταλίτσα κρασί
αλάτι πιπέρι
Αυγό -αν θέλετε βάζετε

Οπως και άν είναι μαγειρεμένα τα ρεβύθια σας (από χθες),τα σουρώνετε να φύγουν τα υγρά και τα περνάτε από το μούλτι να γίνουν πολτός,ψυλοκόβετε κρεμύδια άνηθο και δυόσμο ,και βάζετε όλα μαζί τα υλικά και τα πλάθετε .Αν το μείγμα σας είναι πολύ μαλακό βάλτε λίγο αλευράκι.Φτιάχνετε τα κεφτεδάκια. Αλερώνετε και τηγανίζετε !!!!


Αν θέλετε να φιάξετε φεβυθόρυζο με τα ρεβύθια που σας περίσσεψαν από χθες ....σουρώνετε πάλι τα υγρά των ρεβυθιών και κάτε όλα τα υπόλοιπα παρακάτω με τα ρεβύθια που ήδη έχετε!!!!!

Ρεβυθόρυζο

2 φλιτζάνια τσαγιού
1 φλιτζάνια ρύζι
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
1 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες (προαιρετικά)
μια πρέζα σαφράν
½ του φλιτζανιού κουκουνάρι
½ του φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για 8 με 12 ώρες. Τα βράζουμε

μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το κύμινο και το μπούκουβο. Στη συνέχεια σοτάρουμε και το ρύζι για περίπου 2 λεπτά . Προσθέτουμε τα ρεβίθια, το αλάτι, τις σταφίδες (προαιρετικά), το σαφράν και προσθέτουμε ζεστό νερό όσο να σκεπαστούν τα υλικά. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σβήνουμε την φωτιά. Αφήνουμε το πιλάφι στη σβησμένη φωτιά για 15 με 20 λεπτά. Προσθέτουμε το κουκουνάρι και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Μυστικό!!!!!:-) Με τον ίδιο τρόπο γίνονται οι φακές φακοκευτέδες και φακόρυζο,
τα φασόλια, φασολοκεφτέδες και φασολόρυζο(το αγαπημένο της γιαγιούλας μου!!!!