Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Σπαράγγια , μία γεύση 5000 ετών!!!!!

Το σπαράγγι είναι Ευρωπαϊκής καταγωγής και των γειτονικών Ασιατικών Κρατών. Ήταν γνωστό 5000 πρίν ,στους αρχαίους 'Ελληνες (Asparagus Acutofolius) και αναφέρεται από τον Κάτωνα και τον Πλύνιο.

Ως τρόφιμο είναι προικισμένο με εξαιρετικές ιδιότητες. Έχει διαιτητικές και ιδιαίτερα διουρητικές ιδιότητες. Είναι υδατώδες λαχανικό και όταν είναι φρεσκοκομμένο περιέχει 90-95% νερό. Η σύνθεση του ποικίλει ανάλογα με το στάδιο συγκομιδής του.
Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε:
* βιταμίνες του συμπλέγματος B, όπως φυλλικό οξύ , θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3).
* αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη E, καροτένιο (προβιταμίνη της βιταμίνης Α) οι οποίες εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και έχουν επίσης και ισχυρή αντικαρκινική δράση.
* μέταλλα όπως φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαμηλά σε νάτριο και περιέχουν αρκετό κάλιο.Περιέχουν επίσης: ελάχιστες θερμίδες. Η θερμιδική αξία του προϊόντος θεωρείται χαμηλή και είναι 26 θερμίδες /100g σπαραγγιού. Μικρή ποσότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Και τέλος , ασπαραγίνη ( ουσία με διουρητική δράση ).Έχουν διαιτητικές και ιδιαίτερα διουρητικές ιδιότητες και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αλλά προσέξτε γιατί δεν συνίσταται για ανθρώπους που έχουν ρευματισμούς, αρθριτικά, ποδάγρα, νεφρολιθιάσεις και κυστίτιδες γιατί περιέχει οξαλικο οξύ.
Κατά το βράσιμο η απώλεια των βιταμινών κυμαίνεται από 27-40%.
Τα σπαράγγια που είναι γνωστά στην Ελληνική ύπαιθρο είναι τα άγρια, λεπτά πράσινα βλαστάρια με, καταπληκτική γεύση που τα φτιάχνουν από παράδοση είτε βραστά, σαλάτα με λαδόξιδο, είτε ομελέτα και τα λένε πιο πολύ σπεράγγια.
Αυτά τα χοντρά και κάτασπρα είναι η καλλιεργημένη εκδοχή του λαχανικού, έχουν θαυμάσια λεπτή γεύση και τρώγονται με πολλούς τρόπους. Φυσικά ότι ξέρουμε γι' αυτά είναι οι ευρωπαϊκοί τρόποι μαγειρέματός τους. Οι Γάλλοι τα σερβίρουν με μια σάλτσα αυγού (τη σος ολαντέζ) η οποία μοιάζει λίγο με τη μαγιονέζα αλλά είναι λεπτότερη.

Αν πάρετε φρέσκα σπαράγγια που υπάρχουν ακόμα γιατί διατηρούνται καιρό στο ψυγείο, πρέπει να ξέρετε ότι η κορυφή του είναι το πιο νόστιμο και ευαίσθητο κομμάτι του.

Με το εργαλείο που καθαρίζετε τις πατάτες, καθαρίστε τα δύο τρίτα (2/3) του βλαστού, προς τη βάση. Ξεπλύνετέ τα καλά και δέστε τα με σπάγγο. Ρίξτε τα σε νερό που βράζει με λίγο αλάτι και αφήστε τα να βράσουν.

Τα σπαράγγια της κονσέρβας θα τα βγάλετε προσεκτικά από το βάζο, θα τα ξεπλύνετε με τρεχούμενο νερό και θα τα αφήσετε να στραγγίξουν πάνω σε υφασμάτινη πετσέτα. Μετά θα τα κόψετε και θα τα χρησιμοποιήσετε ανάλογα.

Συνταγές γιά σπαράγγια

σπαράγγια σαν τούρτα

Ζύμη: 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι,1 φλιτζάνι του καφέ λάδι, μισό κοφτό κουταλάκι, αλάτι, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

Γέμιση:1 κουτί σπαράγγια κομμένα μικρά κομματάκια, 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο και τσιγαρισμένο σε λίγο βούτυρο, 1 κεσέ γιαούρτι, 1 κεσέ κρέμα γάλακτος, 2 αυγά, 1 κουταλιά νιζεστέ, 5 φέτες καπνιστό μπέικον, αλάτι, πιπέρι.

Ζυμώστε όλα τα υλικά σε μέτρια ζύμη, απλώστε την σε μια φόρμα τάρτας, τρυπήστε την με το πιρούνι παντού και μισοψήστε την στον φούρνο. Μετά απλώστε μέσα στο κρεμμύδι, τα σπαράγγια, το μπέικον και το γιαούρτι με την με την κρέμα, τα αυγά και το νιζεστέ χτυπημένα όλα μαζί. Ξαναβάλτε τη φόρμα στο φούρνο και ψήστε μέχρι να ροδίσει. Σερβίρετέ την πασπαλισμένη με μαϊντανό.

Σπαράγγια με σάλτσα μουστάρδας

1 και 1/2 κιλό σπαράγγια,
1 κρεμμύδι φρέσκο
4 αυγά
3 κουταλιές σούπας μουστάρδα,
1 κουτάλι σούπας ξίδι,
ένα φλιτζάνι τσαγιού λάδι,
πιπέρι άσπρο
άνηθο
αλάτι
Αφού καθαρίσουμε τα σπαράγγια τα ζεματίσουμε και τα στραγγίσουμε τα αφήνουμε σε μια πιατέλα. Έπειτα ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα χτυπάμε στο μπλέντερ τον κρόκο μαζί με την μουστάρδα και ρίχνουμε λίγο - λίγο το λάδι, μόλις αρχίσει να δένει το μίγμα ρίχνουμε σιγά - σιγά το ξίδι, προσθέτουμε πιπέρι άσπρο και άνηθο.

Στο τέλος προσθέτουμε τα αυγά. Βάζουμε λίγο νερό και λάδι σε ένα τηγάνι και αφού κάψει ελαφρά ρίχνουμε τα 4 αυγά και τα ανακατεύουμε, προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και κρεμμύδι φρέσκο ή ξερό ψιλοκομμένο. Πριν σερβίρουμε γαρνίρουμε τα σπαράγγια με τη σάλτσα και τα αυγά.


Σπαράγγια λεμονάτα

Συνταγή απλή, κλασική. Μετά το ζεμάτισμα και το στράγγισμα, τα σπαράγγια σερβίρονται με ξίδι ή λεμόνι και λάδι ελιάς.

Σπαράγγια με συνοδεία ομελέτας

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα σπαράγγια κατά μήκος.

Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό με λίγο γάλα, για είκοσι λεπτά.

Ετοιμάζουμε μια σάλτσα πηχτή, με ένα κουτάλι σούπας βούτυρο, χυμό λεμονιού, ένα κουτάλι μαϊντανό, λίγο κουάκερ και περιχύνουμε με τη σάλτσα τα βρασμένα σπαράγγια.

Ετοιμάζουμε την ομελέτα και τη σερβίρουμε μαζί με τα σπαράγγια


Σπαράγγια με κρέμα γάλακτος και σπανάκι

1 1/2 κιλό σπαράγγια,
45 γραμμάρια βούτυρο,
4 κουτάλια σούπας κρέμα γάλακτος,
2 κουτάλια σούπας ψιλοκομμένο σπανάκι,
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι.
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια και τα βράζουμε. Τα βάζουμε σε ένα πιάτο και τα σκεπάζουμε με τη ζεστή κρέμα γάλακτος και τα ψιλοκομμένα χόρτα. Αφού προσθέσουμε αλάτι και τριμμένο μοσχοκάρυδο τα βάζουμε σε δυνατό φούρνο για 15 λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα.

Σπαράγγια με ζαμπόν

Ένα κιλό σπαράγγια άσπρα,
200 γρ. ζαμπόν άπαχο,
50 γρ. βούτυρο,
αλάτι, πιπέρι, μαϊντανός.

Καθαρίζουμε και βράζουμε τα σπαράγγια σε βραστό αλμυρό νερό. Κόβουμε το ζαμπόν σε μικρούς κύβους. Βράζουμε τα σπαράγγια για 20 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε τα σπαράγγια και το ζαμπόν και τα αφήνουμε να ζεσταθούν χωρίς να βράσουν. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα σερβίρουμε σε ζεστό πιάτο

Σπαράγγια σαλάτα με ιδιαίτερη γεύση

Αφού καθαρίσετε τα σπαράγγια ξεπλύνετέ τα καλά και δέστε τα με σπάγκο. Ρίχτε τα σε νερό που βράζει με λίγο αλάτι και αφήστε τα να βράσουν.

Μετά, όπως είναι ζεστά, μεταφέρετέ τα σε μια πιατέλα και περιχύστε τα, με μια σάλτσα που θα φτιάξετε ως εξής: Ανακατέψτε σε μπώλ 1 φλιτζανάκι του καφέ, λάδι, 3 κουταλιές καλό κρασόξιδο, 1 κουταλιά λεμόνι, 1 κουταλάκι τζίντερ, μία μικρή πρέζα ζάχαρη, και 1 κουταλάκι σκούρο σπόρο μουστάρδας.

Ανακατέψτε καλά και αφήστε το μίγμα να σιτέψει για λίγες ώρες πριν σερβίρετε την σπαραγγοσαλάτα σας.

Στη σχάρα
Ραντίστε τα με ελαιόλαδο και ψήστε τα στη σχάρα για 3-5 λεπτά. Σερβίρετε με αλάτι, πιπέρι και λαδολέμονο

Στον ατμό
Περίπου 5-8 λεπτά, αλλά εάν είναι μεγάλα ίσως να χρειαστούν μέχρι και 20. Διατηρούν καλύτερα τις θρεπτικές τους ουσίες και τη γεύση τους.


Συμπερασματικά, τα σπαράγγια αποτελούν ένα νοστιμότατο συμπλήρωμα στο καθημερινό τραπέζι είτε φρέσκα, είτε μαγειρεμένα. Τα συναντάμε σε σαλάτες, σε μακαρονάδες, σε ρυζότο, σε τάρτες - πίτες.

ΜΗΤΕΡΑ, ΜΑΝΑ, ΜΑΝΟΥΛΑ, ΜΑΜΑ!!! Σ΄ΑΓΑΠΩ!!!! ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ!!!!!!!



ΜΗΤΕΡΑ,

Η αγάπη της έγινε μουσική, χορός, έργο τέχνης, άγαλμα, πίνακας, στίχος, τραγούδι. Παρ'όλα αυτά ποτέ κανείς δεν κατάφερε να αποδώσει το φόρο τιμής που θα έπρεπε σ'αυτό το πρόσωπο που η αγάπη και η προσφορά του είναι εξαιρετικά πολύτιμη. Την τεράστια αξία και προσφορά της δυστυχώς την ξέρουν καλύτερα και εκτιμούν την έλλειψή της όσοι είχαν την ατυχία να μην γνωρίσουν ποτέ μητέρα ή να την χάσουν πρόωρα. Όποτε όμως και αν φύγει η μητέρα από δίπλα μας, ο πόνος από τον ομφάλιο λώρο που δεν κόβεται ποτέ είναι βαθύς και οξύς.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να γράψεις για ένα θέμα για το οποίο έχουν γραφτεί χιλιάδες κείμενα. Το παράξενο είναι, ότι ποτέ δεν εξαντλείται και πάντα υπάρχει και κάποια προσωπική νότα να προσθέσει κανείς.
Ανήκω στους ανθρώπους που μεγάλωσαν με μία παραδοσιακή ,σκληρή και συνάμα τρυφερή μητέρα . Η μάνα μου , Μανιάτικης καταγωγής , από Μανιάτισα χήρα μάνα, με έκανε να αγαπώ, να εκτιμώ και να θαυμάζω τις μαμάδες, ίσως λίγο περισσότερο από εκείνους που τις θεωρούν δεδομένες αλλά και πιστεύουν ότι όλες τους , είναι λίγο-πολύ τρυφερές χαζομανούλες!
Παρατηρώντας την από μωρό στην αγκαλιά της ,μέχρι σήμερα που έχω μεγαλώσει , είμαι και εγώ μάνα και της έχω χαρίσει δισέγγονα, έχω καταλήξει σε μία σειρά από συμπεράσματα σχετικά με την "Ελληνίδα μάνα".
Γιατί, σας βεβαιώνω, ότι οι μαμάδες της Ελλάδας, αποτελούν μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή περίπτωση,σε παγκόσμια κλίμακα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους μας,πάντα!!!

Για την "Ελληνίδα μάνα", το "παιδί" της, είναι πάντα "παιδί", ανεξάρτητα από την ηλικία του! Είτε είναι νεογέννητο, είτε έφηβο, είτε μεσήλικας, ή παππούς και γιαγιά, για εκείνη είναι πάντα "το παιδί" ! Και ως "παιδί" χρειάζεται τη φροντίδα της και την συμβουλή της στα πάντα, γιατί... "ποιός ξέρει καλύτερα από τη μαμά ;"

Το "παιδί", δεν τρέφεται ποτέ σωστά!
Αλλες φορές τρώει λίγο, άλλες καταναλώνει ανθυγειινές αηδίες, αλλά πάντα είναι "χλωμό". Και φυσικά, εκείνη ξέρει το γιατί ! Γι αυτό και θα τη δεις με πυρέξ και τάπερ να τρέχει σε σχολεία, πανεπιστήμια, στρατόπεδα και σπίτια, φορτωμένη για "να φάει το παιδί".

Το "παιδί" είναι πάντα φιλάσθενο!
Γι αυτό και φροντίζει να του υπενθυμίζει, σε κάθε ευκαρία "να ντυθεί καλά, για να μήν κρυώσει"!
ΔΕΝ επηρεάζεται καθόλου από τις καιρικές συνθήκες! Η μαμά ξέρει καλύτερα από το θερμόμετρο και την ΕΜΥ, πότε "έχει ψύχρα"!

Προβλέπει πάντα, πότε το "παιδί" θα αρρωστήσει, θα κουραστεί, θα πληγωθεί.Γνωρίζει με μαθηματική ακρίβεια , "τι είναι για το καλό και τι για το κακό" του "παιδιού"! Ποιός είναι καταλληλος σύντροφος "γιά το παιδί"(συνήθως κανένας και καμμία!). Λατρεμένη της φράση: "μόνο την ώρα που θα πεθάνω δεν ξέρω. Σε όλα τ' άλλα πέφτω πάντα μέσα!" Και... ώ του θαύματος .... συνήθως πεφτει μέσα!

Θα μπορούσε κάλιστα να είναι ιατρός!
Κάνει μόνη της διαγνώσεις, δίνει ιατρικές συμβουλές, κατασκευάζει γιατροσόφαι και δυναμωτικά, γιατί απλούστατα ξέρει καλύτερα από το γιατρό, τι συμβαίνει στο "παιδί της" ! Εμένα βέβαια ,τα γιατροσόφια της μου κάνουν καλό.... και ας γελάνε τα παιδιά μου!

Ανησυχεί για το "παιδί"! Πάντα !!!
Ανησυχεί γιατί έχει λόγο, αλλά πολλές φορές και χωρίς λόγο! Ανησυχεί για ο,τιδήποτε ξεφεύγει από τον έλεγχό της! Κι αν ξαφνικά συμβεί κάτι και "το παιδί" χτυπήσει; ή "της" πάθει κάτι;

Κάνει με μεγάλη επιτυχία τη "χαζή"!
Καταλαβαίνει τα πάντα, πριν καν τα σκεφτεί το "παιδί"! Ξέρει πότε της λέει ψέματα, ξέρει πότε έχει κάνει βλακείες, ξέρει τι συμβαίνει στο μυαλό και την ψυχή του! Αλλά σιωπά....... αφήνοντας το "παιδί" να πιστεύει ότι την ξεγέλασε!

Η Ελληνίδα μάνα είναι Δημοκρατικότατη!!! Αυτό είναι το βάσανό μου!!!!
Και το αποδεικνύει επαναλαμβάνοντας πολλές φορές στο παιδί, τη φράση, "κάνε ό,τι νομίζεις εσύ"! ΚΑΙ αμέσως μετά προσθέτει "έτσι κι αλλιώς είσαι αγύριστο κεφάλι", ίδιος ο πατέρα σου", "μη μου πεις μετά ότι δεν στο είχα πει", "έμένα δεν μ'ακούει ποτέ κανείς εδώ μέσα",εγώ πάντα "ήμουνα ο τελευταίος τροχός της άμαξας", "υπάρχω μόνο γιά να σας υπηρετώ"!

Παρατηρώντας λοιπόν τη μάνα μου ,τόσα χρόνια,διαπίστωσα ότι:
Με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά - και δεκάδες άλλα-, η "Ελληνίδα μάνα" είναι ΜΙΑ, ΜΟΝΑΔΙΚΗ, ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΗ και πάντα ΠΑΡΟΥΣΑ,στα καλά και στα κακά!! Όσο κι αν "νομίζουν" οι άντρες τους ότι τάχα μου είναι "οι μεγάλοι αρχηγοί", ξέρουμε όλοι καλά ότι όλο το οικοδόμημα της οικογένειας το στηρίζει ΕΚΕΙΝΗ! Στα εύκολα, μα κυρίως στα δύσκολα! Και όλα αυτά , ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ !!!!Η Ελληνίδα μάνα είναι αστείρευτη πηγή δύναμης και αγάπης! Είναι πάντα στο πλάι σου, σε διδάσκει,σε βοηθάει, σε στηρίζει... και στα λάθη σου σε παρηγορεί, σε δικαιολογεί και... ΣΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙ!!
Η "Ελληνίδα μάνα", δεν ζητά , δεν χρειάζεται, δεν θέλει τίποτα, γιατί... απλούστατα τα έχει ΟΛΑ!!!Και αυτό το "ΟΛΑ", είναι ένα και μοναδικό.......η αληθινή αγάπη που κρύβει στα σπλάχνα της από το πρώτο σκίρτημα που θα νιώσει από το παιδί της!!!!!!!!! Και βέβαια δεν κάνω καμία ιδιαίτερη αναφορά γιά την θετή ή την ανάδοχη μητέρα ,γιατί εγώ τουλάχιστον δεν βρίσκω, καμία μα καμία διαφορά με την φυσική μητέρα!!! Αν έπρεπε λοιπόν να βρω μία λέξη για τη" Ελληνίδα μάνα", θα έλεγα απλά ,μόνο τη λέξη........"ΜΑΝΑ"!
Ακόμη και η πιο παράξενη, η πιο δύστροπη, η πιο στριφνή... είναι ΜΑΝΑ!
Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε εμείς , είναι να την αγαπάμε.
Κάποια στιγμή δυστυχώς ,το κενό που θα αφήσει πίσω της θα είναι τεράστιο! Μα και εκεί , εκείνη φερόμενη πάντα ....σαν "Μεγάλη Ελληνίδα Αγωνίστρια",δεν την νοιάζει,αρκεί να έχει τακτοποιήσει τα παιδιά της!
Θέλει και εδώ να είναι πρώτη,να φύγει πρώτη, ποτέ... μα ποτέ μετά τα παιδιά της!!!
Αυτή είναι η μάνα μου, η "Μανιάτισα μάνα μου", η "Ελληνίδα μάνα μου", που γιορτάζει κάθε μέρα και όχι κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη!!
Και παρά το ότι είμαι αντίθετη με τις "παγκόσμιες ημέρες", γιά τη μάνα μου αξίζει να κάνω πάντα τέτοια μέρα ,μια εξαίρεση!
Η Μάνα μου, δεν χρειάζεται τα λουλούδια μου ούτε τα γλυκά μου!! Η μάνα μου, όπως και εγώ,αλλά και όλες οι 'Ελληνίδες μανάδες", χρειαζόμαστε μόνο ένα μεγάλο φιλί και μιά μεγάλη αγκαλιά !!
Πάντα της τα δίνω τέτοια μέρα , χωρίς ποτέ να την ξεχνώ , με όλη τη δύναμη της ψυχής μου!!
Δώστε λοιπόν ένα ανεκτίμητο δώρο στην "Ελληνίδα μάνα σας", γιά αυτή τη γιορτή,..... ένα μεγάλο φιλί και μία δυνατή αγκαλιά!!!!
Κι αν δεν είσαστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους τρυφερότητες, πείτε πως είναι... από εμένα: "Ενα φιλί από τις "Ελληνίδες Γιαγιάδες" του fb. Δεν θα σας πιστέψει (σιγά που θα την κοροϊδέψετε), αλλά θα το ευχαριστηθεί πολύ!!!!!!Να είστε σίγουροι!!
Χρόνια σου πολλά μανούλα μου, μαμά μου, μητέρα μου!!
Χρόνια σου πολλά δυνάστη μου, αιώνιε υποστηρικτή μου, φανατικέ μου θαυμαστή και παθιασμένε μου σύντροφε από την πρώτη στιγμή της ζωής μου!!!!!!Χρόνια σου πολλά... "Ελληνίδα μάνα " !!!!
Σ΄ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ!!!


Τι θα φάμε σήμερα?Ταλιατέλες με σπανάκι ή πράσα!! Ενα ,γρήγορο, υγιεινό πιάτο που θα λατρέψουν τα πιτσιρίκια σας !!


Μια εύκολη συνταγή για κάνετε τα παιδιά να δοκιμάσουν ένα από τα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Υλικά για 4 άτομα
¼ φλιτζανιού ξύδι μπαλσάμικο
2 σκελίδες σκόρδο
4 μέτριες ντομάτες κομμένες στα 8-10
400 γραμμ. Ταλιατέλες ή φιογκάκια ή ότι ζημαρικό έχετε πρόχειρο
100 -150γραμμ. φρέσκο σπανάκι
2 κουτ σούπας ελαιόλαδο

Παρασκευή:
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αναμιγνύετε το ξύδι και το σκόρδο σε ένα μπολ.
2. Σε ένα ταψί τοποθετείτε τις ντομάτες και από πάνω ρίχνετε το μείγμα του ξυδιού. Τις βάζετε στο φούρνο ξεσκέπαστες για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν οι ντομάτες και να μαλακώσουν.
3. Βράζετε το σπανάκι και το σουρώνετε
4. Βράζετε τις ταλιατέλες και τις σουρώνετε.
5. Αναμιγνύετε τις ταλιατέλες με το σπανάκι, τις ντομάτες ,το λάδι και τα αφήνετε γιά 5 λεπτάκια ακόμα στο φούρνο .
Γιά όσους επιθυμούν σερβίρεται και χωρίς καθόλου τυρί.

Σε όσους αρέσει η γεύση του πράσου ,η συνταγή γίνεται και με πράσο σε συνδιασμό με το σπανάκι ή και σκέτο. Η μαμά μου ας πουμε που τρελαίνεται γιά το πράσο ,βάζει πράζο αντί σπανάκι.

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Ανοιξιάτικες σαλάτες νόστιμες ,υγιεινές και με διαφορετικό ύφος για τους χορτοφάγους φίλους μας!!!!!!


Μια διαφορετικη σαλατα, γρήγορη, γευστική, απλή, και εντυπωσιακή.
4 φινόκιο

4 πορτοκάλια

χυμό μισού πορτοκαλιού

2 φέτες φρέσκια πιπερόριζα

80 γραμμ. παρμεζάνα

1 λεμόνι

4 κουταλιές λάδι

λευκό ξίδι

αλάτι, πιπέρι
1.Πλύντε τα φινόκιο, αφαιρέστε τα πρώτα σκληρά φύλλα, κόψτε τα στα 4, αφαιρέστε το σκληρό μέρος, κόψτε το κάθε τέταρτο σε φέτες και ρίξτε τες σε κρύο νερό με λίγο ξίδι και λίγες σταγόνες λεμόνι^ αφήστε τες στην άκρη.

2.Πλύντε τα πορτοκάλια, ξεφλουδίστε τα, κόψτε τα σε φέτες, αφαιρέστε τη μεμβράνη και βάλτε τα σε μια σαλατιέρα.

3.Στραγγίστε τα φινόκιο, σκουπίστε τα με απορροφητικό χαρτί και ρίξτε τα στη σαλατιέρα.

4.Ξεφλουδίστε την πιπερόριζα, ψιλοκόψτε την και ρίξτε την κι αυτή στη σαλατιέρα.

5.Αφήστε τη σαλάτα στην άκρη σε δροσερό χώρο για 30 λεπτά.

6.Κόψτε την παρμεζάνα σαν φλούδες ρίξτε τες στη σαλάτα, περιχύστε με λάδι και 2 κουταλιές χυμό πορτοκάλι, πασπαλίστε με μία πρέζα αλάτι και λίγο πιπέρι, ανακατέψτε και σερβίρετε.


Για ένα ελαφρύ σπάνιας γεύσης γεύμα ,σαλάτα με αμύγδαλο ψίχα και φινόκιο .
2 στελέχη σέλινο

200 γραμμ. καρότα

2 μέτρια φινόκιο

50 γραμμ. ασπρισμένη αμυγδαλόψιχα

1 κουταλιά σπόρους μάραθου

5 φύλλα μέντας

χυμό 2 λεμονιών

λάδι, αλάτι, πιπέρι


Προετοιμασία Καβουρντίστε την αμυγδαλόψιχα σ' ένα τηγανάκι με τα σποράκια του μάραθου, κοπανίστε τα μαζί και ρίξτε τα σ' ένα μπολ.

Πλύντε τα φύλλα μέντας, σκουπίστε τα, ψιλοκόψτε τα και ρίξτε τα στο μπολ.

Προσθέστε το χυμό λεμονιού, 4 κουταλιές λάδι, αλατοπιπερώστε, ανακατέψτε και βάλτε το μπολ στο ψυγείο.

Πλύντε τα λαχανικά και στραγγίστε τα.

Ξύστε τα καρότα και κόψτε τις 2 άκρες.

Αφαιρέστε τα φύλλα απ' τα στελέχη σέλινου και έπειτα αφαιρέστε τις ίνες.

Καθαρίστε τα φινόκιο.

Κόψτε όλα τα λαχανικά αλά τζουλιέν(μακρόστενες φετούλες σαν κορδέλες) μ' ένα κοφτερό μαχαίρι ή με το ειδικό εργαλείο και ρίξτε τα σ' ένα μπολ.

Περιχύστε τη σαλάτα με τη σάλτσα, ανακατέψτε και αφήστε τη στην άκρη για περίπου 5 λεπτά.

Μοιράστε τη σαλάτα σε ατομικά μπολάκια και σερβίρετε.


Άκρως γευστική πρόταση εύκολη, γρήγορη και ανάλαφρη.... σαλάτα με ρόδι ,σπανάκι και ..τυρί καμαμπέρ.
300 γραμμ. καρυδόψιχα

2 ρόδια

το χυμό 2 λεμονιών

200 γραμμ. τυρί καμαμπέρ

αλάτι, λάδι, μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία: Κοπανίστε ελαφρά την καρυδόψιχα και κόψτε το καμαμπέρ σε λεπτές φέτες. Επιλέξτε τα καλύτερα και μικρότερα φύλλα από 200 γραμμ. φρέσκο σπανάκι, πλύνετέ τα και σκουπίστε τα προσεκτικά.

Για τη σάλτσα: Καθαρίστε 1 ρόδι, βάλτε λίγους κόκκους στην άκρη και τους υπόλοιπους στύψτε τους περνώντας τους από το μύλο λαχανικών. Στη συνέχεια στραγγίστε καλά το χυμό ροδιού και ανακατέψτε τον με το χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι, πιπέρι και λάδι σ’ ένα μπολ.

Για το σερβίρισμα: Βάλτε τα φύλλα από το σπανάκι σε μια πιατέλα, σκορπίστε πάνω την καρυδόψιχα, τους κόκκους ροδιού και τις φέτες καμαμπέρ. Περιχύστε τη σαλάτα με τη σάλτσα και σερβίρετε έπειτα από 10 λεπτά.


Μία σαλάτα σερβιρισμένη σε φύλλα κρέπας!!!!

50 γραμμ. αλεύρι

50 γραμμ. αλεύρι ολικής άλεσης

3 κουταλιές βούτυρο

250 γραμμ. λάχανο

3 πιπερίτσες κέρατα γλυκές και 2 καυτερές

μαϊντανό

4 κουταλιές ξίδι

80 γραμμ. αμυγδαλόψιχα φιλέ

200 γραμμ. γιαούρτι

αλάτι
Προετοιμασία

Ανακατέψτε τα δύο αλεύρια και διαλύστε τα με 150 ml ανθρακούχο νερό.

Προσθέστε 2,5 κουταλιές βούτυρο, ­αλατίστε, ζυμώστε το μείγμα και αφήστε το στην άκρη για 30 λεπτά.

Κόψτε σε κοντές λεπτές λωρίδες το λάχανο και τις καυτερές πιπεριές, ρίξτε τα σ’ ­ένα μπολ, περιχύστε τα με το ξίδι και ­αφήστε τα να μαριναριστούν για 30 λεπτά.

Στραγγίστε το λάχανο, βάλτε το σ’ ένα μπολ και προσθέστε τις γλυκές πιπεριές ψιλοκομμένες με το μαϊντανό και την αμυγδαλόψιχα.

Ρίξτε το γιαούρτι, ανακατέψτε και αλατίστε.

Αλείψτε με το υπόλοιπο βούτυρο ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίξτε κάθε φορά 1/4 ζύμης και ψήστε 4 κρέπες.

Τοποθετήστε την κάθε κρέπα σ’ ένα μπολ, ρίξτε μέσα τη σαλάτα και σερβίρετε.

Η πιο νόστιμη και υγιεινή χορτοφαγική πρόταση!Σαλάτα με ψημένα λαχανικά!

2 κόκκινες πιπεριές

2 μέτρια κολοκυθάκια

2 μέτριες μελιτζάνες

2 μέτρια κρεμμύδια

2 ώριμες μέτριες ντομάτες

3 μεγάλα φύλλα βασιλικό

λάδι, αλάτι, πιπέρι


Για τη σάλτσα
3 κουταλιές λάδι

2 κουταλάκια ξίδι

1 μικρή ώριμη ντομάτα

1 κουταλάκι μουστάρδα

τα πράσινα φύλλα από 1 φρέσκο κρεμμυδάκι

1 κουταλάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 φιλέτο αντζούγια στο λάδι

3 σταγόνες ταμπάσκο


Κόψτε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες σε λεπτές κάθετες φέτες, τις πιπεριές σε 4 κάθετα κομμάτια, τα κρεμμύδια σε φαρδιές κάθετες φέτες και τις ντομάτες σε κυβάκια.

Βάλτε όλα τα λαχανικά σ’ ένα πυρίμαχο, προσθέστε 3 κουταλιές λάδι, αλάτι, πιπέρι, τα φύλλα βασιλικό ψιλοκομμένα, ανακατέψτε και σκεπάστε το σκεύος με αλουμινόχαρτο.

Ψήστε τα λαχανικά για 30 λεπτά σε ήδη ζεστό φούρνο στους 170 βαθμούς, ανακατεύοντας το φαγητό μία φορά στη μέση του ψησίματος.

Αφήστε τα λαχανικά να κρυώσουν.

Χτυπήστε στο μίξερ όλα τα υλικά για τη σάλτσα, εκτός απ’ τα φύλλα του κρεμμυδιού.

Βάλτε τα λαχανικά σ’ ένα μπολ, προσθέστε τη σάλτσα, ανακατέψτε προσεκτικά, στολίστε με τα φύλλα απ’ το κρεμμυδάκι και σερβίρετε.


Σαλάτα με ότι υπάρχει στην κουζίνα μας

1 μικρό μπρόκολο

μία κατσαρή κόκκινη σαλάτα

1 ματσάκι ρόκα 8 μικρές πατάτες

1 κομμάτι φρέσκια ή αποξηραμένη πιπερόριζα
2 κουταλιές λευκό ξίδι

4 κουταλιές λάδι

5-6 πράσινα φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι
8 καρυδόψιχες αλάτι, πιπέρι
Προετοιμασία
Η προετοιμασία: Βράστε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό και στραγγίστε τες. Κόψτε τις κορυφές από το μπρόκολο, βράστε τες σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά και στραγγίστε τες. Σκεπάστε και διατηρήστε τα δυο λαχανικά χλιαρά. Καθαρίστε και πλύνετε την κόκκινη σαλάτα και τη ρόκα. Στη συνέχεια στραγγίστε τα και χοντροκόψτε τα.

Για τη σάλτσα: Ξεφλουδίστε την πιπερόριζα και τρίψτε τη σε λεπτές λωρίδες. Ρίξτε τες σ' ένα μπολάκι, προσθέστε το ξίδι και το λάδι και χτυπήστε με πιρούνι. Πλύνετε τα φύλλα από το κρεμμυδάκι, σκουπίστε τα, ψιλοκόψτε τα μ' ένα ψαλίδι και ανακατέψτε τα με τη σάλτσα.

Η ολοκλήρωση: Κόψτε τις πατάτες σε ροδέλες. Μοιράστε τις σαλάτες σε 4 πιάτα, προσθέστε τις πατάτες και τα μπρόκολα. Βάλτε σε κάθε πιάτο 2 ελαφρά θρυμματισμένες καρυδόψιχες, περιχύστε με τη σάλτσα, αλατοπιπερώστε και σερβίρετε.

Σαλάτα με ψητό κοτόπουλο
Mια ελαφριά, νόστιμη και δροσερή πρόταση που μπορείτε να την απολαύσετε χωρίς να χρειαστεί να ιδρώσετε γι' αυτή!!


1 κοτόπουλο περίπου 1½ κιλό

δάφνη και σκόρδο ψιλοκομμένα

χυμό 1½ λεμονιού

Για τη σαλάτα
χυμό ½ λεμονιού

200 γραμμ. σικορέ

150 γραμμ. μανιτάρια σε φέτες

150 γραμμ. ντοματίνια

μια κουταλιά σουσάμι

ξίδι μπαλσάμικο

2 χοντρές φέτες

χωριάτικο ψωμί

λάδι, αλάτι, χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι
Προετοιμασία
Για το ψήσιμο: Αλείψτε το κοτόπουλο με τον χυμό λεμονιού και ελάχιστο λάδι, τρίψτε το με τη δάφνη και το σκόρδο, αλατοπιπερώστε και ψήστε το σε φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου.

Για τη σαλάτα: Αφαιρέστε την πέτσα και τα κόκαλα από το κοτόπουλο, κόψτε το σε λεπτές μακριές λωρίδες και ρίξτε λίγο λάδι, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Κόψτε το ψωμί σε κυβάκια και καβουρντίστε τα με ελάχιστο λάδι και το σουσάμι.

Η ολοκλήρωση: Κόψτε τα φύλλα σικορέ, βάλτε τα σε μια πιατέλα, προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σερβίρετε τη σαλάτα με μια vinegret που θα ετοιμάσετε με 3 κουταλιές λάδι, μια κουταλιά ξίδι μπαλσάμικο, αλάτι και πιπέρι.


Λαχανικά σαν πυργάκια!!!!!!!!Μία συνταγή σαλάτας φούρνου!!!!!

4-5 μελιτζάνες φλάσκες

200 γραμμ. κολοκυθάκια

300 γραμμ. σφιχτές ντομάτες

350 γραμμ. μοτσαρέλα

8 φύλλα βασιλικό

3 κουταλιές λάδι

αλάτι

Προετοιμασία
Κόψτε τη μοτσαρέλα σε λεπτές ροδέλες, βάλτε τες στο στραγγιστήρι και αφήστε τες να στραγγίσουν καλά.

Ξεφλουδίστε τις μελιτζάνες, κόψτε τες σε ροδέλες και ψήστε τες από τις δύο πλευρές στο γριλ του φούρνου.

Κάντε το ίδιο με τα κολοκυθάκια.

Πλύνετε τις ντομάτες, σκουπίστε τες και κόψτε τες σε ροδέλες.

Βάλτε τις μελιτζάνες σε ταψί αλειμμένο ελαφρά με λάδι, βάλτε πάνω 2 φέτες κολοκυθάκια, σκεπάστε τες με τις ροδέλες ντομάτας, αλατοπιπερώστε, σκορπίστε πάνω φύλλα βασιλικού, σκεπάστε με ροδέλες μοτσαρέλας και ολοκληρώστε με μία ροδέλα μελιτζάνα και μία μοτσαρέλα.

Ψήστε τα πυργάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, μέχρι να αρχίσει να λιώσει η μοτσαρέλα, και σερβίρετέ τα αμέσως γαρνίροντάς τα με ένα φύλλο βασιλικού.

Συμβουλές γιά γευστικές, υγιεινές, τραγανές ,σαλάτες!!!!!!!!!!



Οι σαλάτες έχουν κάνει μια μακρόχρονη πορεία. Στο παρελθόν, ήταν απλώς ορεκτικά, αλλά σήμερα, οι σαλάτες είναι πολύ πιο πολύχρωμες και νόστιμες. Με διαφορετικά πράσινα λαχανικά, όπως μαρούλι, γαλλική σαλάτα, σπανάκι, εσκαρόλ κερδίζοντας τους περισσότερους, οι σαλάτες τώρα δείχνουν μεγάλη ποικιλομορφία. Ζωντανεύουν τη γεύση τους με την προσθήκη φρούτων, ξηρών καρπών και βρώσιμων λουλουδιών, καθώς και με πατάτα, τόνο και κοτόπουλο.
1) Τραγανά λαχανικά
Η πράσινη σαλάτα έχει καλύτερη γεύση αμέσως μόλις την αγοράσουμε, αλλά μερικές φορές απλά επειδή δε γίνεται να καταναλωθούν αμέσως, την αποθηκεύουμε στην αρχική της συσκευασία και την τοποθετούμε στις ειδικές για λαχανικά θήκες του ψυγείου. Κάποια είδη πράσινων λαχανικών διατηρούνται στο ψυγείο για λίγες μέρες, ενώ κάποια άλλα όπως το μαρούλι iceberg θα κρατήσει περισσότερο από μία εβδομάδα. Αν αποθηκεύετε τα πράσινα λαχανικά πλυμένα, τότε τυλίξτε μια χάρτινη πετσέτα (χαρτί μουζίνας) γύρω τους.
2) Χρωματίστε τη όμορφα
Διασφαλίστε ότι θα έχετε τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες από μια σαλάτα με από την προσθήκη πολλών χρωμάτων. Τα κόκκινα, τα πορτοκαλί και τα κίτρινα λαχανικά και φρούτα είναι πλούσια σε β-καροτίνη (βιταμίνη Α), σε λυκοπένιο και σε βιταμίνη C. Τα πράσινα λαχανικά με σκούρο φύλλωμα είναι γεμάτα από σίδηρο, φυλλικό οξύ, καθώς και φυτικές ίνες. Άρα, λοιπόν, όχι μόνο η σαλάτα μας θα δείχνει όμορφη, αλλά ταυτόχρονα θα έχει περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα.
3) Κάντε τη σαλάτα σας υγιεινή
Μην αφήνετε τη σαλάτα να σας κοροϊδέψει και να σας πείσει ότι αποτελεί την πιο υγιεινή επιλογή για το γεύμα σας. Το κλειδί είναι η ποσότητα, αλλά καλό είναι να έχετε κατά νου κάποια άλλα κόλπα. Ενσωματώστε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Να έχετε το ντρέσινγκ δίπλα σας, δηλαδή αδειάστε μια ποσότητα λαδιού ή ξυδιού κτλ. σε ένα μικρό μπολ ώστε να γνωρίζετε πόσο πραγματικά χρησιμοποιείτε. Επίσης, όσο πιο κρεμώδες είναι ένα ντρέσινγκ, τόσο πιο παχυντικό θα είναι. Τέλος, πρέπει να βάλετε ένα φρένο στα πόσα κρουτόν θα βάλετε στη σαλάτα σας, στο μπέικον, στο τυρί και στα κράκερς.