Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011

Κοτο-χάμπουργκερ γιά τα παιδάκια μας αλλά και γιά εμάς τους μεγάλους!!!



Γιά τα hamburger
600 γραμ. κοτόπουλο, περασμένο 2 φορές από τη μηχανή
120 γραμ. μπέικον ψιλοκομμένο
50 γραμ. φρυγανιά τριμμένη
50 γραμ. κρεμύδι ψιλοκομμένο
30 γραμ. λάδι
1 κρόκο αυγού
μαϊντανό
αλάτι - πιπέρι
λίγο κύμινο
Για το στήσιμο
4 στρογγυλά ψωμάκια
μαρούλι
τομάτα σε φέτες
τυρί σε φέτες
σαλάτα της αρεσκείας σας (μαγιονέζα,ρώσικη κ.λ.π)
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης μαζί πολύ καλά.
Θα πάρουμε ένα μείγμα όχι πολύ σφιχτό, το οποίο αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο.
Πλάθουμε 4 hamburgers τα οποία ψήνουμε στη σχάρα για περίπου μία ώρα ενώ κατά διαστήματα τα αλείφουμε με λαδάκι.
Χωρίζουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα ζεσταίνουμε στη σχάρα.
Στο ένα ψωμάκι βάζουμε λίγη σαλάτα και πάνω το hamburger, στο άλλο ψωμάκι το τυρί , το μαρουλάκι, την ντοματούλα.
Τα σερβίρουμε ή έτσι ανοιχτά και τα συνοδεύουμε με πατατούλες τηγανητές ή τα κλείνουμε και τα τυλίγουμε σε χαρτάκια, όπως τα έτοιμα του εμπορίου.
Όπως κι αν τα προτιμήσετε Καλή σας Όρεξη!!!

Φτιάξτε τάρτες πολύ εύκολα μαζί με τα παιδιά σας !!!!!!! Η χαρά τους θα είναι τεράστια!!!!!



10 μικρά πιτάκια κουρού
1 κρέμα ζαχαροπλαστικής σοκολάτα
νιφάδες ή σταγόνες σοκολατένιες

Εκτέλεση
Ανοίγουμε τα πιτάκια με ένα πλάστη και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένα ταρτάκια.
Τα ψήνουμε άδεια για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Φτιάχνουμε την κρέμα σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Μόλις ψηθούν τα πιτάκια τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Τα γεμίζουμε με κρέμα και πασπαλίζουμε με τις νιφάδες σοκολάτα.
Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και φρούτα που μας αρέσουν.

Πολύ γρήγορη και εύκολη πίτσα και μικρά πιτσάκια γιά τα πιτσιρίκια μας!!!!



1 φύλλο σφολιάτα
10 μικρά στρογγυλά σφολιατάκια
200 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
200 γρ. ζαμπόν ή μπέικον
150 γρ. κρέμα γάλακτος
1 ντομάτα
Εκτέλεση
Τρίβουμε το τυρί στον τρίφτη.
Αλείφουμε με βούτυρο το ταψί για την πίτσα και απλώνομαι το μεγάλο φύλλο σφολιάτας και τα μικρά φορμάκια για τις τάρτες
και βάζουμε τα στρογγυλά σφολιατάκια.
Κόβουμε την ντομάτα σε φέτες.
Βάζουμε το ζαμπόν ή το μπέικον και τις φέτες της ντομάτας.
Ρίχνουμε το τυρί.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
Ψήνουμε για 35 λεπτά στους 180 βαθμούς με αέρ
Μικρά μυστικά
Τα ταψάκια αυτά που κάνουμε τις τάρτες και τις μίνι πίτσες συνήθως δεν καίνε όταν πάμε να τα βγάλουμε από το φούρνο. Καλό θα ήταν πάντως εσείς να τα πιάσετε με πετσέτα ή με ειδικά γάντι.
Πρέπει να αφήσουμε να κρυώσουν λίγο για να πήξει λίγο η κρέμα γάλακτος.

Πατατάκια Τσίπς από τα χεράκια της μανούλας......νόστιμα αλλά και υγιεινά!!

Πατάτες
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Ρίγανη
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και στεγνώνουμε τις πατάτες με χαρτί κουζίνας. Τις τοποθετούμε στο μαντολίνο και με προσοχή τις κόβουμε σε φέτες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το ειδικό λεπίδι που κόβονται ριγέ.
Τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Τις τοποθετούμε σε λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος και τις ψήνουμε στους 170 βαθμούς με αέρα για 10 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε τακτικά γιατί κάποιες γίνονται πιο γρήγορα από τις άλλες.

Σουφλέ γιά παιδάκια!!!!!!!!!!!!

1 πακέτο ψωμί του τοστ μεγάλο
500γρ ζαμπόν
500γρ τυρί τριμμένο που να λειώνει π.χ. γκούντα, ρεγκάτο
1 lt γάλα
4-5 αυγά
Εκτέλεση:
Κοβουμε τις κόρες από το ψωμί.
Χτυπάμε τα αυγά, και προσθέτουμε το γάλα.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι και στρώνουμε μια σειρά φέτες ψωμιού που τις βουτάμε στα αυγά με το γάλα.
Συνεχίζουμε με ζαμπόν, πασπαλίζουμε με τυρί, και πάει λέγοντας μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Πάνω πάνω τελειώνουμε με τυρί.
Αν παρίσσεψε γάλα το περιχύνουμε πάνω από το σουφλέ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.

Cheesecake ατομικά με φρούτα σε βάση πτι-μπερ!!!!!!!!!!

1 πακέτο ΠΤΙ ΜΠΕΡ
200g μαλακή μαργαρίνη αλατισμένη
50ml κονιάκ (5 κουταλιές της σούπας)
Για την κρέμα:
150g φρέσκο τυρί κρέμα
40g άχνη ζάχαρη (4 κουταλιές της σούπας)
300ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
βανίλια σκόνη


Εκτέλεση
Βάση:
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα με έναν πλάστη
Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι
Συμπληρώνουμε στη μαργαρίνη το κονιάκ και τα μπισκότα που έχουμε θρυμματίσει και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε ένα κουπάτ (διαμέτρου 6cm) με μια κουταλιά κάθε φορά από το μείγμα μας, πιέζουμε και ξεφορμάρουμε επάνω σε επιφάνεια με λαδόχαρτο..
Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσουν
Κρέμα:
Χτυπάμε σε ένα μίξερ την κρέμα τυριού μέχρι να μαλακώσει
Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να «στέκεται».
Γαρνίρουμε τις βάσεις με την κρέμα και με ποικιλία φρούτων

Πανεύκολο και Παν-νόστιμο το ονομάζω αυτό το γλυκάκι ψυγείου!!!!


1 σαντιγυ φυτικη μορφατ (σε κονσερβα)
3/4 του κουτιου γαλα ζαχαρουχο
1 1/2 πακετο μπισκοτα digestive (ή χωρις ζαχαρη στο πρασινο κουτι)
3-4 μπανανες σε φετακια
1/2 κουβερτουρα τριμμενη ή λιγη τρουφα
Λιγα μπισκοτα πτι μπερ για τη βαση
1-2 σφηνακια κονιακ
Για την επικάλυψη
1 1/2 κουβερτουρα
100 μλ κρεμα γαλακτος (μπορειτε και λαιτ)
1 σφηνακι κονιακ
Τριμμενο μπισκοτο ή ξηρους καρπους για το πασπαλισμα (προαιρετικα)
Αν θέλουμε βάζουμε και άλλα φρούτα όχι μόνο μπανάνες (φράουλες και ακινιδια) και γίνεται πολύ ωραίο.

Εκτέλεση
Στρωνουμε τα μπισκοτα στο πυρεξ μας ωστει να καλυφθει ο πατος και τα βρεχουμε ελαχιστα με ενα-δυο σφηνακια κονιακ
Χτυπαμε στο μιξερ το ζαχαρουχο και το μορφατ μεχρι να εχουμε μια σφικτη κρεμα (περιπου 5 λεπτα χτυπημα)
Σε ενα μπολ σπαμε τα μπισκοτα, τριβουμε την κουβερτουρα και κοβουμε τις μπανανες σε φετακια
Αναμιγνυουμε με το μειγμα σαντιγυς και αδειαζουμε πανω απο τα μπισκοτα στο πυρεξ

Στρωνουμε την επιφανεια και βαζουμε το γλυκο στο ψυγειο να παγωσει (οσο πιο πολυ μεινει τοσο το καλυτερο)
Βαζουμε την κουβερτουρα με την κρεμα και το κονιακ σε ενα κατσαρολακι και αναβουμε το ματι στο πολυ χαμηλο. Αφηνουμε μεχρι να λιωσει σταδιακα η σοκολατα και επειτα ανακατευουμε μεχρι να εχουμε ενα λειο γλασσο.
Αδειαζουμε πανω απο το γλυκο, κουναμε το πυρεξ να παει παντου η σοκολατα και ξαναβαζουμε στο ψυγειο μεχρι να κρυωσει και το γλασσο.
Αν θελουμε πασπαλιζουμε απο πανω τριμμενο μπισκοτο ή αμυγδαλο ή καρυδι.

Εύκολο γλυκάκι ψυγείου από Σμυρνιές γιαγιάδες!!!!!!



1/2 πακέτο ζάχαρη
1 πακέτο φρυγανιές
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια(ή άλλη γεύση,μπανάνα-λεμόνι-φράουλα...ότι αρέσει στα παιδιά)
500 γρ. σαντιγύ
3 ποτήρια νερό
3 φλυτζάνια γάλα
κανέλα
αμυγδαλόψυχα

Παρασκευή
Φτιάχνουμε το σιρόπι, ανακατεύοντας 3 ποτήρια χλιαρό νερό με 3 ποτήρια ζάχαρη. Βουτάμε στο χλιαρό σιρόπι τις φρυγανιές, τις στρώνουμε σ' ένα πυρέξ και τις πασπαλίζουμε με κανέλα.
Εν τω μεταξύ, έχουμε ετοιμάσει την κρέμα, και την απλώνουμε πάνω από τις φρυγανιές. Σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες φρυγανιές, πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα κανέλα και αμυγδαλόψυχα και γαρνίρουμε με τη σαντιγύ.
Το βάζουμε στο ψυγείο.

Το γλυκάκι αυτο το έφτιαχναν οι Σμυρνιές γιαγιάδες !!!! Σήμερα το φτιαχνουν παρα πολυ στη Ζακυνθο και το σερβιρουν σκετο ή με παγωτο.Το ονομαζουν φρυγανια και θεωρειται παραδοσιακο τους γλυκο το βρισκεις παντου.

Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011

Μυστικά της γιαγιάς στην κουζίνα - έξυπνα tips



Μαρινάρισμα πριν το Ψήσιμο...

Χοιρινό ή Βοδινό κρέας - 3-24 ώρες

Στήθος κοτόπουλου χωρίς το δέρμα και τα κόκκαλα - 3 ώρες

Άλλα μέρη του κοτόπουλου - 3-24 ώρες

Μεγάλα ψάρια - 30 λεπτά

Μικρά ψάρια - 15 λεπτά

Λαχανικά - 15-60 λεπτά


Το ρύζι δεν πρέπει ....

Το ρύζι δεν πρέπει να ανακατεύεται κατά το μαγείρεμά του. Το συχνό ανακάτεμα σπάει τους κόκκους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το ρύζι να μαλακώνει, να κολλά και λασπώνει.

Μην χαραμίζετε το ρεπανάκι

Πρέπει να γνωρίζετε ότι το ρεπάνι (το άσπρο) καίει (συνήθως) και αυτό το κάνει υπέροχο. Αυτό που δεν γνωρίζετε (ίσως) είναι ότι το "κάψιμο" του ρεπανιού βρίσκεται ακριβώς κάτω από την φλούδα σε πολύ μικρή απόσταση από αυτήν και όσο πάμε προς το κέντρο του καρπού το κάψιμο εξασθενίζει. Άρα μια συμβουλή για τους φίλους μας, μην καθαρίζετε πολύ το ρεπάνι, σχεδόν να το ξεφλουδήσετε απλά (σαν τα καρότα).


Λαχανικά στον ατμό

Για να βράσουμε τα λαχανικά στον ατμό τα βάζουμε στο ειδικό συρμάτινο καλαθάκι της κατσαρόλας. Βάζουμε τόσο νερό ώστε η επιφάνεια του (όταν κοχλάζει) να είναι μόλις 3 εκστοστά περίπου κάτω από τον πάτο του καλαθιού. Το καπάκι της κατσαρόλας πρέπει να είναι κλειστό. Στον ατμό τα λαχανικά διατηρούν περισσότερο τη "ζωντάνια" τους.

Για να μην μαυρίζει ποτέ η σύβραση

Όταν προσθέτε κρεμμύδια- σύβραση σε κάποιο φαγητό, πριν τα ρίξετε στο τηγανάκι αλατίστε το λάδι,που ήδη ζεσταίνετε (μην ξεχάσετε να βάλετε και λιγότερο αλάτι στο φαγητό) κι έπειτα ρίξτε τα κρεμμύδια. Δεν μαυρίζουν με τίποτα, εκτός κι αν ξεχάσετε το τηγάνι για καμιά ώρα, οπότε όχι μόνο τα κρεμμύδια αλλά και το σπίτι ολόκληρο θα καεί!

Για να μη νερώνει η ντοματοσαλάτα…

Όταν αλατίζουμε τις ντομάτες το αλάτι σιγά σιγά τραβάει το νερό τους, με αποτέλεσμα να μαραζώνουν και να νερώνει η ντοματοσαλάτα. Γι αυτό καλό είναι να την αλατίζουμε μόλις τη σερβίρουμε στο τραπέζι και όχι πιο πριν.


Βγήκε ξυνή η σάλτσα ντομάτας ;

Αν η σάλτσα ντομάτας μας βγήκε λιγάκι ξυνή υπάρχει λύση.
Λίγη ζάχαρη (στη μύτη του κουταλιού) και καλό ανακάτεμα την ώρα που τη βράζουμε.

Αν θέλουμε το κέικ να είναι αφράτο …

Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο και αφού κρυώσει ελαφρά, το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη.

Για να μην πετάξουμε μπαγιάτικα καρύδια!...

Τα καρύδια πολλές φορές όταν παλιοκαιρίσουν έχουν μια χαρακτηριστική άσχημη μυρωδιά. Για να τα χρησιμοποιήσουμε τα απλώνουμε σε ένα ταψί, τα ραντίζουμε με το ποτό της αρεσκείας μας (κονιάκ, λικέρ) και τα ψήνουμε για ένα 20λεπτο περίπου (μέχρι να εξατμιστεί το ποτό) στους 180-200 `C. Μόλις κρυώσουν η φλούδα αφαιρείται πανεύκολα, είναι νοστιμότατα και διατηρούνται στο ψυγείο κλεισμένα σε σακουλάκι φαγητού!

Ελαφρότερη και γευστικότερη σάλτσα Pesto....

Για να γίνει πιο ελαφριά και πιο γευστική η σάλτσα pesto αντικαθιστούμε το μισό βασιλικό με μαϊντανό και επίσης το μισό κουκουνάρι με αμύγδαλο. Έτσι έχει μια διαφορετική γεύση από τη συνηθισμένη και συνάμα αρκετές θερμίδες λιγότερες


Για Τραγανές Πατάτες Φούρνου ...

Αν θέλουμε οι πατάτες φούρνου να γίνουν τραγανές, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά προσθέτουμε από πάνω και λίγη φρυγανιά τριμμένη.


Για μια διαφορετική γεύση στα κοκκινιστά …

Δοκιμάστε στα κάθε είδους κοκκινιστά αλλά και στη φασολάδα να προσθέσετε κατά το μαγείρεμα λίγη ξεραμένη πορτοκαλόφλουδα.


Για να μη σπάζουν τα αυγά κατά το βράσιμο ...

Τα αυγά σπάζουν με το βράσιμο όταν τα έχουμε βγάλει μόλις από το ψυγείο. Γι αυτό πρέπει να τα βγάλουμε περίπου 20 λεπτά πιο πριν για να πάρουν τη θερμοκρασία δωματίου. Επίσης στο βράσιμο ρίχνουμε στο νερό λίγο αλάτι.

Για να μην καίει το κρεμμύδι...

Αν δε θέλετε το κρεμμύδι να είναι καυτερό αφού το καθαρίσετε τρίψτε το καλά με μπόλικο αλάτι και μετά ξεβγάλετε το για να μην είναι αλμυρό.


Για να μη φουσκώνει το νερό όταν βράζουν τα μακαρόνια ..

Για να μη χύνεται το νερό όταν βράζουν τα μακαρόνια, προσθέστε λίγο λάδι, μία - δύο κουταλιές, στο νερό όταν βράζουν. Όλος ο αφρός θα εξαφανιστεί

Εάν μας πέσει παραπάνω αλάτι στα όσπρια …

Αν μας πέσει πολύ αλάτι κατά λάθος, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μία ξεφλουδισμένη πατάτα. Θα τραβήξει αρκετή από την αλμύρα


Για να μην βγάζουν ρίζες οι πατάτες...

Όταν φυλάμε πατάτες στην αποθήκη ή οπουδήποτε αλλού και δεν θέλουμε να βγάλουν γρήγορα ρίζες, βάζουμε ανάμεσά τους ένα μήλο. Θα καθυστερήσει για μεγάλο διάστημα το φύτρωμα των ριζών.


Για να μην μυρίζει το κουνουπίδι...

Την ώρα που το βράζουμε βάζουμε μια φέτα ψωμιού μέσα στην κατσαρόλα


Για να μην δακρύζουν τα μάτια όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια...

Για να αποφύγουμε το δάκρυσμα μόλις βγάλουμε το πρώτο φλούδι από το κρεμμύδι, το ραντίζουμε με ξύδι.

Αν κάψουμε λίγο το φαΐ

Αν το φαΐ άρπαξε λίγο στο μαγείρεμα ρίχνουμε εξωτερικά στην κατσαρόλα κρύο νερό, να χαμηλώσει η θερμοκρασία του πάτου της. Μετά αλλάζουμε κατσαρόλα, μεταφέροντας μόνο το μη καμένο φαγητό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα προσθέτοντας τα απαραίτητα υγρά. Με τον τρόπο αυτό δεν μυρίζει καμένο το φαΐ. Την κατσαρόλα που κάηκε την καθαρίζουμε εύκολα αν την αφήσουμε λίγες ώρες με νερό ζεστό όπου έχουμε ρίξει λίγο σαπούνι πλυντηρίου πιάτων.


Για εύκολο ξεφλούδισμα ντομάτας

Για να ξεφλουδίσουμε εύκολα τις ντομάτες τις βάζουμε για λίγο σε βραστό ή πολύ ζεστό νερό, μόλις τις βγάλουμε τις ρίχνουμε σε κρύο τρεχάμενο νερό. Με τον τρόπο αυτό αποφλοιώνονται εύκολα.

Μυστικά της κουζίνας - έξυπνα tips

Διατηρείστε τα λουλούδια στο βάζο σας φρέσκα...

Διατηρείστε τα λουλούδια στο βάζο σας φρέσκα και δροσερά επί μεγάλο διάστημα με ένα μείγμα όπως: σε ένα λίτρο νερού, διαλύστε δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη και δύο κουταλιές λευκό ξύδι η προσθέστε στο νερό τους λίγο χυμό λεμονιού


Τα τζάμια σας θα αστράψουν κυριολεκτικά ....

Τα τζάμια σας θα αστράψουν κυριολεκτικά , αν τα τρίψετε με ένα πανάκι βουτηγμένο σε άσπρο ξίδι ή κρύο τσάι ( χωρίς ζάχαρη !!)
Η βρεγμένη εφημερίδα είναι επίσης πολύ αποτελεσματική φτάνει να διαλέξετε την σωστή ποιότητα χαρτιού,
Οι ιλουστρασιόν εφημερίδες με γλασέ χαρτί δεν προσφέρονται γι' αυτή τη δουλειά


Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε ψάρια...

Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε ψάρια ή κρεμμύδια περάστε τα δάχτυλά σας με αλάτι. Δεν θα κολλάνε μετά το καθάρισμα και δεν θα μυρίζουν δυσάρεστα.

Μπορείτε να αποφύγετε τα πιτσίλισμα του φούρνου...

Μπορείτε να αποφύγετε τα πιτσίλισμα του φούρνου με λάδια και λίπη, όταν ψήνεται κρέας ή ψάρι στο γκριλ, ρίχνοντας χοντρό αλάτι μέσα στο ταψί που βάζετε από κάτω.


Για εύκολο καθάρισμα φούρνου…

θερμαίνουμε για λίγο τον φούρνο και τον σβήνουμε.
Τοποθετούμε την σχάρα στη μεσαία θέση και πάνω της τοποθετούμε ένα μικρό πιατάκι με αμμωνία .
Στο πάτο του φούρνου τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα με βραστό νερό.
Κλείνουμε την πόρτα του φούρνου και αφήνουμε για 3 με 4 ώρες.
Στη συνέχεια καθαρίζουμε ως συνήθως.


Για τον βουλωμένο νεροχύτη

Για τον βουλωμένο νεροχύτη σας ρίξτε στην τρύπα του νεροχύτη ή του νιπτήρα, 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα και στην συνέχεια 1 φλιτζάνι ξύδι.
Βάλτε την τάπα και αφήστε το να δράσει για μισή έως μία ώρα η και όλη την νύχτα αν δεν ξεβουλώνει.
Βγάλτε την τάπα και ρίξτε αρκετή ποσότητα βραστό νερό

Μυρίζει άσχημα το σιφώνι του νεροχύτη;

Ρίχνουμε 2 κουταλιές μαγειρική σόδα σε σκόνη στο σιφώνι και μετά μισό φλιτζάνι ξύδι. Αφήνουμε να περάσουν δυο λεπτά και ανοίγουμε την βρύση να τρέξει αρκετά. Επαναλαμβάνουμε εφόσον χρειάζεται.


Για να μην πιτσιλάει το τηγάνι...

Κατ` αρχήν τα υλικά που θα τηγανίσουμε πρέπει να είναι όσο πιο στεγνά γίνεται. Αξίζει να περιμένουμε λίγο. Φυσικά μπορούμε να σκεπάσουμε το τηγάνι με την ειδική πυκνή σήτα. Τι γίνεται όμως αν δεν την έχουμε πρόχειρη; Λίγο αλάτι (μια κουταλιά περίπου) στην μέση του τηγανιού την ώρα που ζεσταίνουμε το λάδι κάνει αρκετά καλή δουλειά


Για να φύγει η μυρωδιά από το σπίτι όταν τηγανίζουμε …

Φυσικά ανοίγουμε τα παράθυρα, αλλά εκτός αυτού, μπορούμε να κάψουμε μέσα σε ένα σταχτοδοχείο φλούδες πατάτας και λεμονιού. Κάνουν καλύτερη δουλειά από πολλά αποσμητικά χώρου !

Για να μην υπάρχουν μικρόβια στο σπίτι ...

Στην κουζίνα οι πάγκοι , τα μαχαιροπίρουνα , τα σφουγγάρια , τα βουρτσάκια και οι πετσέτες πρέπει να διατηρούνται πάντα στεγνά . Ότι παραμένει υγρό ευννοεί τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων . Ειδικότερα οι πετσέτες πρέπει να στεγνώνουν καλά μετά από κάθε χρήση , να αλλάζονται συχνά και να πλένονται με καυτό νερό . Επίσης , φροντίστε να είναι απόλυτα στεγνά τα σκεύη όπου φυλάσσονται το αλεύρι , ο καφές , το ψωμί , οι ξηροί καρποί και τα βότανα .

Για να διώξουμε τα μυρμήγκια από το σπίτι ...

Έχετε μυρμήγκια στο σπίτι σας ; Ψεκάστε με χυμό λεμονιού όπου δείτε μυρμήγκια να μπαίνουν. Τα μυρμήγκια και οι κατσαρίδες δεν μπορούν να ανεχθούν τη μυρωδιά του χυμού λεμονιού !


Για να μη μυρίζει το σπίτι γενικώς...

Η καλύτερη λύση είναι η σωστή χρησιμοποίηση του απορροφητήρα της κουζίνας. Σπάνια διαβάζουμε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αυτές, λοιπόν, κατά κανόνα λένε πως την ώρα που χρησιμοποιούμε απορροφητήρα πρέπει να είναι μία πόρτα κουζίνας ανοιχτή, αλλά όχι προς το εξωτερικό του σπιτιού ή παράθυρο, γιατί τότε ο εξωτερικός αέρας διώχνει τις μυρωδιές προς το εσωτερικό του σπιτιού. Αν ο απορροφητήρας συντηρείται σωστά έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα .

Για να μην μυρίζουν τα χέρια σας κρεμμύδι ...

Αν κόψετε κρεμμύδια και μυρίζουν τα χέρια σας, τρίψτε καλά τα χέρια σας με λίγο ελληνικό καφέ. Ακόμα μπορείτε να βάλετε λίγη σκόνη ελληνικού καφέ στο ζεστό μάτι της κουζίνας για να φύγουν οι δυσάρεστες μυρωδιές από την κουζίνα σας.


Για να μη μυρίζουν τα χέρια σας σκόρδο ...

Καθαρίσατε σκόρδο και μύρισαν τα χέρια σας. Κόψτε μια ντομάτα και τρίψετε τα χέρια σας με αυτήν. Αμέσως μετά πλύνετέ τα.

Τι εννοούμε όταν λέμε..........

Ορολογίες της κουζίνας (ψησίματος, μαγειρέματος κ.α)

Ανάβω: "Ανάβουμε" μια τροφή μετά το τσιγάρισμα με λίγο αλκοόλ και την αφήνουμε να καεί μερικά δευτερόλεπτα.
Δένω: Δένουμε τη σάλτσα ενός φαγητού με μια αμυλούχα ύλη π.χ. με αλεύρι, ρυζάλευρο, με άνθος αραβοσίτου κλπ. Αφήνουμε να δέσει η σάλτσα σε σιγανή φωτιά.
Ζεματίζω: Βράζουμε μια τροφή μέσα σε νερό για μερικά λαπτά, την ξεπλένουμε με κρύο νερό και τέλος τη στραγγίζουμε.
Καβουρδίζω: Τηγανίζουμε σε σιγανή φωτιά μια τροφή μέχρι να ροδίσει καλά. Για το καβούρδισμα χρησιμοποιούμε λάδι. Το ψήσιμο ενός ξηρού καρπού λέγεται επίσης καβούρδισμα. Το καβούρδισμα μας είναι γνωστό και σα σωτάρισμα.
Μαραίνω: Τσιγαρίζουμε ελαφρά μια τροφή σε βούτυρο ή λάδι χωρίς όμως να χρωματιστεί π.χ. μαραίνουμε το κρεμμύδι.
Μαρινάρω: Για να μαρινάρουμε μια τροφή χρησιμοποιούμε ένα μείγμα αρωματικών χόρτων (μαρινάδα) μέσα στα οποία βάζουμε τη τροφή για όση ώρα συνιστά η συνταγή. Έχουμε μαρινάδα ωμή ή βρασμένη.
Ροδίζω: Χρωματίζουμε μια τροφή στο τηγάνι ή στο φούρνο δίνοντάς της ένα ροδοκόκκινο χρώμα.
Σβήνω: Σταματάμε το τσιγάρισμα ή το βράσιμο μια τροφής, ρίχνοντας μέσα νερό, κρασί ή ζωμό.
Τσιγαρίζω: Χρωματίζουμε μια τροφή σε βούτυρο ή λάδι για λίγα λεπτά.


Γλωσσάριο οινογευστικής ...

Άγουρο : κρασί πολύ νεαρό, με μεγάλη περιεκτικότητα οξέων.
Βελούδινο : κρασί μαλακό, ευχάριστο στον ουρανίσκο.
Bouchonne : κρασί με εμφανές ελάττωμα στην οσμή και τη γεύση που οφείλεται στο φελλό του πώματός του.
Γενναιόδωρο : κρασί υψηλόβαθμο, πλούσιο σε γεύση και σε άρωμα.
Ισορροπημένο: κρασί με αρμονία στις επιμέρους γεύσεις.
Μαλακό : κρασί που δεν έχει ενοχλητική όξινη και στυφή γεύση.
Νευρώδες : κρασί με έκδηλη οξύτητα.
Σκληρό, ταννικό: κρασί με έντονη τη στυφή γεύση των ταννινών.
Στρογγυλό : κρασί με σώμα και με βελούδινη γεύση. Καμία γεύση δεν υστερεί και καμία δεν υπερέχει.
Κρασί με σώμα: κρασί πλούσιο σε συστατικά που αφήνει το στόμα μας γεμάτο από γευστικές εντυπώσεις.



Ορισμοί Θερμοκρασιών φούρνου

120°C = πολύ χαμηλός
150°C = χαμηλός
165°C = μέτρια χαμηλός
180°C = μέτριος
190°C = μέτρια ζεστός
205°C = ζεστός
230°C-260°C = πολύ ζεστός

Ορισμοί θερμοκρασιών (σε σχέση με το βρασμό)

85°C = κοχλάζει το νερό
100°C = βράζει το νερό
108°C = σωστή θερμοκρασία για μαρμελάδες
115°C = το σιρόπι έχει μορφή κόμπου
160°C = το σιρόπι καραμελώνει

Ένα φλυτζάνι περιέχει....

Ένα φλυτζάνι περιέχει....
Αλεύρι 115 γρ.

Κορν φλάουρ 100 γρ.

Μέλι, γκόλντεν σίροπ (golden syrup) 350 γρ.

Υγρά γενικά 225 ml

Κιμάς (από κρέας) συμπιεσμένος 225 γρ.

Ρύζι ωμό 200 γρ.

Ρύζι βρασμένο και καλά στραγγισμένο 165 γρ.

Σιμιγδάλι & κους - κους 180 γρ.

Ζάχαρη άσπρη ψιλή 225 γρ

Ζάχαρη μαύρη υγρή 200 γρ.

Ζάχαρη άχνη 125 γρ.

Ξηροί καρποί
Αμύγδαλα ολόκληρα 150 γρ.

Αμύγδαλα φιλέ 115 γρ.

Φουντούκια 150 γρ.

Καρύδια 115 γρ.

Ξηροί καρποί αλεσμένοι 115 γρ.

Ξηροί καρποί κομμένοι 115 γρ.

Αποξηραμένα φρούτα
Σταφίδες 150 γρ.

Βερύκοκκα 150-175 γρ.

Δαμάσκηνα 175 γρ.

Κερασάκια γκλασέ 125 γρ.

Δημητριακά νιφάδες 100 γρ.

Όσπρια
Φακές - φάβα 225 γρ.

Φασόλια άσπρα 200 γρ

Γαλέτα
Φρέσκια 50 γρ.

Ξερή 115 γρ.

Τυρί
Τυρί τύπου γραβιέρα ή τσένταρ 115 γρ.

Παρμεζάνα 150 γρ.

Τυρί κρέμα 225 γρ.

Ψάρι
Γαρίδες καθαρισμένες 175 γρ.

Ψάρι μαγειρεμένο και ξεψαχνισμένο 225 γρ.

Λαχανικά
Κρεμμύδια κομμένα 115 γρ.

Λάχανο ψιλοκομμένο 75 γρ.

Αρακάς 150 γρ.

Φύτρες 50 γρ.

Πατάτες πουρέ 200 γρ.

Σπανάκι πουρέ (βρασμένο) 200-225 γρ.

Ντομάτες τριμένες 225 γρ.

Βούτυρο, μαργαρίνη, λαρδί
100 γρ. 8 κουταλιές

225 γρ. 1 φλυτζάνι

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι = 100 γρ. 1 κουταλιά της σούπας = 8 γρ.

Ζάχαρη
1 φλιτζάνι = 200 γρ. 1 κουταλιά της σούπας = 15 γρ.

Γλάσο
1 φλιτζάνι = 100 γρ. 1 κουταλιά της σούπας = 8 γρ.

Βούτυρο ή μαργαρίνη
1 φλιτζάνι = 200 γρ. 1 κουταλιά της σούπας = 15 γρ.

Φυτικό λίπος
1 φλιτζάνι = 150 γρ. 1 κουταλιά της σούπας = 12 γρ.

Τριμμένη φρυγανιά
1 φλιτζάνι = 50 γρ. 1 κουταλιά της σούπας = 4 γρ.

Ρύζι
1 φλιτζάνι = 210 γρ. 1 κουταλιά της σούπας = 16 γρ.

Παστίτσιο με λαχανικά!!!!!!!! Μία γεύση θαυμάσια!!!!



Υλικά
1/2 κίτρινη πιπεριά και 1/2 πράσινη
2 μέτρια κολοκυθάκια
2 ντομάτες
μία μικρή μελιτζάνα
1 μικρό κρεμμύδι

μία σκελίδα σκόρδο

αποξηραμένη μαντζουράνα(ή μαιντανό .. αν δεν σας αρέσει)

50 γραμμ. ανθότυρο

2 κουταλιές αλεύρι

2 αυγά και 1 ασπράδι

1 1/2 κουταλιά λάδι
Προετοιμασία

1. Καθαρίστε όλα τα λαχανικά, πλύνετέ τα και κόψτε τα σε μικρούς κύβους, εκτός από το κρεμμύδι, το οποίο θα τρίψετε μαζί με το σκόρδο. Ρίξτε το κρεμμύδι και το σκόρδο σ' ένα τηγάνι με το λάδι, προσθέστε λίγο νερό και μαράνετέ τα για 10 λεπτά ανακατεύοντας.


2. Προσθέστε όλα τα λαχανικά, ψήστε για ακόμη 15 λεπτά και αλατοπιπερώστε.

3. Χτυπήστε τα αυγά με το ασπράδι, προσθέστε το αλεύρι, το ανθότυρο, 1 κουταλάκι μαντζουράνα, όλα τα λαχανικά και ανακατέψτε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.

4. Ρίξτε το σ' ένα αντικολλητικό σκεύος και ψήστε το για 20 λεπτά σε φούρνο, στους 180 βαθμούς. Σερβίρεται ζεστό.

Μελιτζάνες γεμιστές με κασεράκι!!!!!!!!



ΥΛΙΚΑ
Μελιτζάνες μακρόστενες [τσακώνικες?]
3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα
4-5 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
500 γραμ .ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
κασέρι κομμένο σε μπαστουνάκια ,τόσα όσες και οι μελιτζάνες
αλάτι -πιπέρι-ζάχαρη -λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε από το κοτσάνι της μελιτζάνες τις σκουπίζουμε και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαραθούν και τις τοποθετουμε στό ταψί μας στην σειρά. Εχουμε κόψει σε μπαστουνάκια το κασέρι και με το χέρι κάνουμε μία ''τομή'' και το βάζουμε στην μέση της κάθε μελιτζάνας .Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε κρεμμύδι σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν λίγο .Προσθέτουμε και τις ντομάτες αλάτι,πιπέρι .και ζάχαρη και μαγειρεύουμε για 1 τέταρτο περίπου .Ρίχνουμε όλο αυτό το μίγμα λαχανικών πάνω από τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια .
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Αν θέλετε πασπαλίστε όλη την επιφάνεια του φαγητού με κάποιο τριμμένο μαλακό τυρί .Καλή επιτυχία!!