Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Μυστικά της κουζίνας - έξυπνα tips

Διατηρείστε τα λουλούδια στο βάζο σας φρέσκα...

Διατηρείστε τα λουλούδια στο βάζο σας φρέσκα και δροσερά επί μεγάλο διάστημα με ένα μείγμα όπως: σε ένα λίτρο νερού, διαλύστε δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη και δύο κουταλιές λευκό ξύδι η προσθέστε στο νερό τους λίγο χυμό λεμονιού


Τα τζάμια σας θα αστράψουν κυριολεκτικά ....

Τα τζάμια σας θα αστράψουν κυριολεκτικά , αν τα τρίψετε με ένα πανάκι βουτηγμένο σε άσπρο ξίδι ή κρύο τσάι ( χωρίς ζάχαρη !!)
Η βρεγμένη εφημερίδα είναι επίσης πολύ αποτελεσματική φτάνει να διαλέξετε την σωστή ποιότητα χαρτιού,
Οι ιλουστρασιόν εφημερίδες με γλασέ χαρτί δεν προσφέρονται γι' αυτή τη δουλειά


Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε ψάρια...

Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε ψάρια ή κρεμμύδια περάστε τα δάχτυλά σας με αλάτι. Δεν θα κολλάνε μετά το καθάρισμα και δεν θα μυρίζουν δυσάρεστα.

Μπορείτε να αποφύγετε τα πιτσίλισμα του φούρνου...

Μπορείτε να αποφύγετε τα πιτσίλισμα του φούρνου με λάδια και λίπη, όταν ψήνεται κρέας ή ψάρι στο γκριλ, ρίχνοντας χοντρό αλάτι μέσα στο ταψί που βάζετε από κάτω.


Για εύκολο καθάρισμα φούρνου…

θερμαίνουμε για λίγο τον φούρνο και τον σβήνουμε.
Τοποθετούμε την σχάρα στη μεσαία θέση και πάνω της τοποθετούμε ένα μικρό πιατάκι με αμμωνία .
Στο πάτο του φούρνου τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα με βραστό νερό.
Κλείνουμε την πόρτα του φούρνου και αφήνουμε για 3 με 4 ώρες.
Στη συνέχεια καθαρίζουμε ως συνήθως.


Για τον βουλωμένο νεροχύτη

Για τον βουλωμένο νεροχύτη σας ρίξτε στην τρύπα του νεροχύτη ή του νιπτήρα, 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα και στην συνέχεια 1 φλιτζάνι ξύδι.
Βάλτε την τάπα και αφήστε το να δράσει για μισή έως μία ώρα η και όλη την νύχτα αν δεν ξεβουλώνει.
Βγάλτε την τάπα και ρίξτε αρκετή ποσότητα βραστό νερό

Μυρίζει άσχημα το σιφώνι του νεροχύτη;

Ρίχνουμε 2 κουταλιές μαγειρική σόδα σε σκόνη στο σιφώνι και μετά μισό φλιτζάνι ξύδι. Αφήνουμε να περάσουν δυο λεπτά και ανοίγουμε την βρύση να τρέξει αρκετά. Επαναλαμβάνουμε εφόσον χρειάζεται.


Για να μην πιτσιλάει το τηγάνι...

Κατ` αρχήν τα υλικά που θα τηγανίσουμε πρέπει να είναι όσο πιο στεγνά γίνεται. Αξίζει να περιμένουμε λίγο. Φυσικά μπορούμε να σκεπάσουμε το τηγάνι με την ειδική πυκνή σήτα. Τι γίνεται όμως αν δεν την έχουμε πρόχειρη; Λίγο αλάτι (μια κουταλιά περίπου) στην μέση του τηγανιού την ώρα που ζεσταίνουμε το λάδι κάνει αρκετά καλή δουλειά


Για να φύγει η μυρωδιά από το σπίτι όταν τηγανίζουμε …

Φυσικά ανοίγουμε τα παράθυρα, αλλά εκτός αυτού, μπορούμε να κάψουμε μέσα σε ένα σταχτοδοχείο φλούδες πατάτας και λεμονιού. Κάνουν καλύτερη δουλειά από πολλά αποσμητικά χώρου !

Για να μην υπάρχουν μικρόβια στο σπίτι ...

Στην κουζίνα οι πάγκοι , τα μαχαιροπίρουνα , τα σφουγγάρια , τα βουρτσάκια και οι πετσέτες πρέπει να διατηρούνται πάντα στεγνά . Ότι παραμένει υγρό ευννοεί τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων . Ειδικότερα οι πετσέτες πρέπει να στεγνώνουν καλά μετά από κάθε χρήση , να αλλάζονται συχνά και να πλένονται με καυτό νερό . Επίσης , φροντίστε να είναι απόλυτα στεγνά τα σκεύη όπου φυλάσσονται το αλεύρι , ο καφές , το ψωμί , οι ξηροί καρποί και τα βότανα .

Για να διώξουμε τα μυρμήγκια από το σπίτι ...

Έχετε μυρμήγκια στο σπίτι σας ; Ψεκάστε με χυμό λεμονιού όπου δείτε μυρμήγκια να μπαίνουν. Τα μυρμήγκια και οι κατσαρίδες δεν μπορούν να ανεχθούν τη μυρωδιά του χυμού λεμονιού !


Για να μη μυρίζει το σπίτι γενικώς...

Η καλύτερη λύση είναι η σωστή χρησιμοποίηση του απορροφητήρα της κουζίνας. Σπάνια διαβάζουμε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αυτές, λοιπόν, κατά κανόνα λένε πως την ώρα που χρησιμοποιούμε απορροφητήρα πρέπει να είναι μία πόρτα κουζίνας ανοιχτή, αλλά όχι προς το εξωτερικό του σπιτιού ή παράθυρο, γιατί τότε ο εξωτερικός αέρας διώχνει τις μυρωδιές προς το εσωτερικό του σπιτιού. Αν ο απορροφητήρας συντηρείται σωστά έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα .

Για να μην μυρίζουν τα χέρια σας κρεμμύδι ...

Αν κόψετε κρεμμύδια και μυρίζουν τα χέρια σας, τρίψτε καλά τα χέρια σας με λίγο ελληνικό καφέ. Ακόμα μπορείτε να βάλετε λίγη σκόνη ελληνικού καφέ στο ζεστό μάτι της κουζίνας για να φύγουν οι δυσάρεστες μυρωδιές από την κουζίνα σας.


Για να μη μυρίζουν τα χέρια σας σκόρδο ...

Καθαρίσατε σκόρδο και μύρισαν τα χέρια σας. Κόψτε μια ντομάτα και τρίψετε τα χέρια σας με αυτήν. Αμέσως μετά πλύνετέ τα.