Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012

Καθαροδευτέρα χωρίς ταραμοσαλάτα γίνεται?.......Δεν γίνεται!!!!!

Υλικά για μια δόση ( για 6-10 άτομα) 170 γραμ. λευκό ταραμά (πάντα γιατί είναι ο καλύτερος) ½ λευκό κρεμμύδι που να μήν είναιαψύ) 100 ml χυμό λεμόνι 120 ml ελαιόλαδο 3 φλυτζ. ψίχα ψωμιού καλύτερα ζυμωτό (να έχει υφή), μουσκεμένο σε νερό και στραγγισμένο καλά Παρασκευή: Περνάτε το κρεμμύδι στο μπλέντερ να ψιλοκοπεί. Προσθέτετε τον ταραμά και λίγο -λίγο το λάδι, χτυπώντας τα να γίνουν πολτός (περίπου μισό λεπτό σε γρήγορη ταχύτητα). Προσθέτετε την ψίχα του ψωμιού και σιγά-σιγά το υπόλοιπο λάδι και το λεμόνι, χτυπώντας και δοκιμάζοντας, ώστε να έρθει ακριβώς στην γεύση που σας αρέσει. Αυτό ήταν!! Έτοιμη!!!!!

Καθαρά Δευτέρα και....... η παράδοση θέλει λαγάνα από τα χεράκια σας!!!!!!!!!

Οι εκδηλώσεις για την Αποκριά φτάνουν στην κορύφωσή τους κι έρχεται η Καθαρά Δευτέρα όπου, όλοι μας θα φτιάξουμε ή θα προμηθευτούμε από τον φούρνο της γειτονιάς μας την παραδοσιακή λαγάνα. Οι παρακάτω συνταγές θα μας βοηθήσουν στην κατασκευή της κλασικής παραδοσιακής λαγάνας όπως την έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας πάντα, ώστε να τις φτιάξουμε και εμείς τώρα μόνοι μας στο σπίτι και να νιώσουμε το υπέροχο συναίσθημα της δημιουργίας μας .
ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ Για την πρώτη συνταγή θα χρειαστούμε τα εξής υλικά: - Περίπου 20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη - 1/2 φλ. ζεστό νερό (40°) - 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο ή μαλακό - 1 κ.σ. αλάτι - 2 κ.σ. λάδι ή βούτυρο λιωμένο - 2 κ.σ. ζάχαρη - Λίγο σουσάμι ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη κι αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 12 ώρες.Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε στο κέντρο ένα βαθούλωμα. Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και δύο κούπες χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να δημιουργηθεί μία ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίζουμε σε μπάλες (όσες θέλουμε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλουμε να φτιάξουμε). Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιασθούν σε όγκο. Πιέζουμε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθουμε χοντρές πίτες. Στη συνέχεια τις βάζουμε στα ταψιά που θα βάλουμε στο φούρνο (όσες χωράνε στο κάθε ταψί). Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο. Πατάμε με τα δύο ακροδάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές ουλές σ' όλη την επιφάνεια. Τις αλείφουμε με λίγο νερό και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι. Μετά τις βάζουμε στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει, στους 200° Κελσίου για 15'-20'. Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ Για την δεύτερη συνταγή θα χρειαστούμε τα εξής υλικά (για δύο λαγάνες): - 3 φακελάκια ξερή μαγιά - 2 κουταλιές της κούπας ζάχαρη - 8 κούπες αλεύρι σκληρό - 2 1/4 κούπες χλιαρό νερό - 1 κουταλιά αλάτι - 5 κουταλιές ελαιόλαδο - Σουσάμι ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, 1/4 της κούπας αλεύρι και το χλιαρό νερό.Σκεπάζουμε με ένα πανί και αφήνουμε το μίγμα για 15 λεπτά μέχρι να 'πιάσει' κα να σχηματισθούν στην επιφάνεια φουσκάλες.Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε επτά κούπες αλεύρι και το αλάτι, σχηματίζουμε μία σχισμή στη μέση και προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς και νερού. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη. Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε την ζύμη μας.Ζυμώνουμε τη ζύμη για 10-17 λεπτά προσθέτοντας αλεύρι όσο χρειασθεί μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή που δεν θα κολλάει.Φτιάχνουμε μια μπάλα από τη ζύμη, την βάζουμε στο μπολ με λίγο λάδι από πάνω την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο (περίπου 2 ώρες). Όταν η ζύμη φουσκώσει την βγάζουμε από το μπολ και την δουλεύουμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για 6-7 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά (να μην κολλάει) και ζεστή.Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες ίσου μεγέθους και σχηματίζουμε με την κάθε μία ένα μικρό καρβέλι μήκους περίπου 15 εκατοστών. Λαδώνουμε δύο ταψάκια ή ένα μεγάλο σινί και με τον ξύλινο πλάστη σχηματίζουμε δύο καρβέλια σε σχήμα οβάλ με διαστάσεις 15Χ40 εκατοστά.Βάζουμε τα καρβέλια πάνω στα ταψάκια, τα αλείφουμε με λάδι και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.Καλύπτουμε το κάθε καρβέλι μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιασθεί σε όγκο (περίπου 45-50 λεπτά). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230°C (ενώ θα φουσκώνει η ζύμη).Φουρνίζουμε την κάθε λαγάνα (ή και τις δύο μαζί) για περίπου 30 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.Βγάζουμε τα ταψάκια (ή το σινί) από το φούρνο και τοποθετούμε τις λαγάνες πάνω σε συρμάτινες σχάρες μέχρι να κρυώσουν. Σημείωση: Οι λαγάνες στεγνώνουν πολύ γρήγορα γι' αυτό είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια μέρα. Σε διαφορετική περίπτωση μπορείτε να τις φυλάξετε στην κατάψυξη, κλεισμένες ερμητικά σε πλαστική σακούλα.

ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ

javascript:void(0);από ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ την Σάββατο, 11 Φεβρουάριος 2012 στις 4:53 μ.μ. · Τί θα μαγειρέψετε τη Σαρακοστή; Χρησιμοποιήστε λαχανικά, όσπρια και θαλασσινά καθώς και αρωματικά φυτά και μαγειρέψτε νόστιμα και υγιεινά πιάτα. Εκτός από την κλασική ταραμοσαλάτα, τα θαλασσινά μπορείτε να προσθέσετε ορισμένα ελληνικά παραδοσιακά εδέσματα και να δώσετε χρώμα, γεύση και άρωμα στο τραπέζι σας. Για το τραπέζι της Σαρακοστής ΕΛΙΕΣ: Ελιές με κρίταμο & πιπεριά. Πολτός (πατέ πράσινων ελιών, πολτός ελιών καλαμών, ελιές θρούμπες Θάσου με ελάχιστο αλάτιΛΑΧΑΝΙΚΑ/ΣΑΛΑΤΕΣ: Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα με καρύδια, Πατζαροσαλάτα, Πολτός (πατέ) λιαστής ντομάτας, Κρίταμος στο ξύδι, Σταμναγκάθι, ΑσκόλυμπροιΕΔΕΣΜΑΤΑ: Λιαστή ντομάτα με κάπαρη & ελιές, Πατέ κάπαρης, μανιτάρια σε λάδι (Morchella conina), ντολμαδάκια με ρύζι, Γίγαντες τουρσί, ρεβίθιαΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ και ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ: Γλυκά κουταλιού: βύσσινο με μέλι, φραγκοστάφυλο με μέλι, νεράτζι, ντοματάκι, μανιτάρι, συκαλάκι, λουκούμια Κομοτηνής και παστελο-μπουκίτσεςΠΟΤΑ και ΧΥΜΟΙ: Τσίπουρο με σαφράν, τσικουδιά, χυμός ρόδι & σταφύλι, βατομουράδα με μέλι και βυσσινάδα με μέλι Μερικές ιδέες γιά Σαρακοστιανά πιάτα!!! Γίγαντες με μυρωδικά και λαχανικά στο φούρνο Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι και λαχανικά Κολοκυθάκια γιαχνίΕίναι ένα πολύ νόστιμο, υγιεινό και νηστήσιμο φαγητό. Κολοκυθόπιτα νηστίσιμη Mελιτζανοσαλάτα Μυδοπίλαφο με καλαμπόκι και άνηθο Νηστήσιμο κέικ Πατατοκροκέτες νηστήσιμες Πράσα γιαχνί Ρεβιθοκεφτέδες Σουπιές γιαχνί με φασόλια μαυρομάτικα και σάλτσα από το μελάνι τους Σουπιές με σπανάκι Σαλάτα με ρεβίθια, ψητές πιπεριές και κάππαρη Ταραμοσαλάτα με μαύρο ψωμί Φακές σαλάτα με καπνιστό σολομό Χαλβάς ο αγαπημένος Χταπόδι βραστό με παντζάρια αρωματισμένα με ρίγανη & ξύδι Χταπόδι κρασάτο με ντομάτα Χταπόδι πιλάφι Χταπόδι με πατάτες στο φούρνοΈνα Λευκαδίτικο σαρακοστιανό φαγητό με έντονη γεύση και άρωμα Μακαρονάδες με θαλασσινά Σπανακόρυζο το εύκολο Συνταγές για Θαλασσινά Σαρακοστιανά Καλάμαράκια γεμιστά με μία παμπάλαια συνταγή της γιαγιάς μου 4 μεγαλούτσικα καλαμαράκια (μαλακά)1 κρεμμύδι ψιλοκομένο δύο πιπεριές κέρατο ψιλοκομένες4 κουταλιές σούπας ρύζι2 κουταλιές σούπας κουκουνάρι2 κουταλιές σούπας σταφίδες½ κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα½ φλιτζάνι λάδιΑλάτι πιπέρι χυμό ενός λεμονιού½ φλιτζάνι κρασίΚαθαρίζουμε τα καλαμαράκια και τα τρίβουμε με αλάτι και το χυμό του λεμονιού. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια τους.Σε τηγάνι με το μισό λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι το κουκουνάρι και τις σταφίδες και τα μισά πλοκάμια. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα και τέλος προσθέτουμε τις μισές ντομάτες και σβήνουμε με το μισό κρασί.Όταν η γέμιση μείνει χωρίς υγρά αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο γεμίζουμε τα καλαμάρια (όχι μέχρι πάνω γιατί θα φουσκώσει το ρύζι) και κλείνουμε με οδοντογλυφίδα. Αν περισσέψει γέμιση την προσθέτουμε στη σάλτσα τους.Στο ίδιο τηγάνι τοποθετούμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε ελαφρά τα καλαμαράκια κι από τις δυο πλευρές. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα ή πυρέξ.Προσθέτουμε στο ταψάκι τις υπόλοιπες ντομάτες και τα υπόλοιπα πλοκάμια , το υπόλοιπο κρασί και περιχύνουμε τα καλαμαράκια.Πρέπει να είναι σχεδόν σκεπασμένα ,αν δεν φτάνει η σάλτσα μας προσθέτουμε λίγο νερό.Βράζουμε για 40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ή ψήνουμε στους 180 βαθμούς κι αέρα σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο για τον ίδιο χρόνο.Όταν κρυώσουν λίγο μπορούμε να τα κόψουμε και να τα σερβίρουμε σε χοντρές ροδέλες περιχυμένες με την σαλτσούλα τους.Μπορούμε αντί γιά κουκουνάρι να βάλουμε καρύδι τριμένο ή αμυγδαλόψυχα (ότι μας αρέσει).Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με πατάτες τηγανητές ή ακόμα και πιλάφάκι γαρνιρισμένο με τη σαλτσούλα μας.Καλή σας όρεξη!!! Καλαμαράκια με τομάτα Υλικά:1 κιλό καλαμάρια ροδέλες - 1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο - 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα - 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη - 1 μεγάλη ώριμη τομάτα κομμένη σε κύβους - αλάτι - πιπέρι - χυμό μισού λεμονιού - λίγη ρόκαΤσιγαρίζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα το λάδι με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την ρόκα και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου μία ώρα. Ελέγχουμε συχνά μην κολλήσουν (για να το αποφύγουμε προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα, μισό ποτήρι κάθε φορά). Μόλις πήξει η σάλτσα τα αποσύρουμε από την φωτιά και σερβίρουμε, προσθέτοντας την ρόκα ψιλοκομμένη, για γαρνιτούρα. Καλαμαράκια σε χυλό τηγανιτά 1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα1 κουτί μπύρας1,5 φλ. τσαγιού αλεύριαλάτι, άσπρο πιπέρι λάδι για το τηγάνισμαχυμό λεμονιού Kαθαρίζετε τα καλαμαράκια, τα πλένετε και τα κόβετε σε ροδέλες. Τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά. Αναμιγνύετε το αλεύρι με το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτετε τη μπύρα . Βάζετε το χυλό και τα καλαμαράκια στο ψυγείο μέχρι να τα τηγανίσετε (να είναι κρύα). Ζεσταίνετε σε τηγάνι μπόλικο λάδι και αφού κάψει ρίχνετε τις ροδέλες των καλαμαριών αφού πρώτα τα βουτήξετε στο χυλό. Μόλις ροδίσουν από τη μια πλευρά τα γυρίζετε από την άλλη.Δεν πρέπει να ξεροψηθούν , γίνονται πιό σκληρά. Τα βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Τα σερβίρετε ζεστά με χυμό λεμονιού. Αρωματική γαριδομακαρονάδα φούρνου 1/2 κιλό σπαγγέτι1/2 κιλό γαρίδες1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό5 ντομάτες ξεφλουδισμένες , ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα1/2 ματσάκι μαιντανό1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένηλίγα φύλλα βασιλικού300 γραμμάρια φέτα τριμμένη1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιάαλάτιπιπέρι Πλένετε τις γαρίδες, τις βράζετε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για 3 λεπτά και τις στραγγίζετε.Σουρώνετε το ζωμό.Σοτάρετε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σκόρδο με το λάδι.Προσθέτετε το κρασί, τις ντομάτες τριμμένες, 2 φλιτζάνια ζωμό, το μαιντανό, την πιπεριά, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζετε τη σάλτσα.Ρίχνετε τις γαρίδες και, αφού πάρουν μια βράση, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.Βράζετε το σπαγγέτι σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και το σουρώνετε.Το προσθέτετε στη σάλτσα και ανακατεύετε.Ρίχνετε το βασιλικό, τη φέτα και τα βάζετε σε πυρίμαχο σκεύος.Πασπαλίζετε με την πάπρικα.Ψήνετε το σπαγγέτι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.Σερβίρετε ζεστό. Προσοχή να μην αφήσετε την σάλτσα να πήξει πολύ γιατί θέλουμε σαλτσούλα μπόλικη να τραβήξουν τα μακαρόνια! Αν δεν έχετε φρέσκο βασιλικό μπορείτε να βάλετε 1 κουταλάκι ξερό. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο φαγητό αλλά η νοστιμιά του θα σας ανταμείψει με πολλά μπράβο!!!!! Σουπιές με σπανάκι 1 κιλό σουπιές, 1 κιλό σπανάκι, 1 ποτήρι λάδι, 2 κρεμμύδια, 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί, λίγο άνηθο, αλάτι, πιπέρι.Kαθαρίζουμε τις σουπιές(ή ακόμα καλύτερα έχουμε προμηθευτεί καθαρισμένες), σωτάρουμε τα κρεμμύδια με το λάδι και προσθέτουμε τον άνηθο και στη συνέχεια τις σουπιές σε μικρά κομμάτια. Οταν πάρουν μια βράση σβήνουμε με το κρασί, βάζομε λίγο αλάτι και πιπέρι και 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε το φαγητό να μισοψηθεί. Ρίχνουμε και το σπανάκι ψιλοκομμένο και σε 10 λεπτά τα φαγητό είναι έτοιμο.Καλή σας όρεξη με ένα φαγητάκι που η γιαγιούλα μου το μας το έφτιαχνε συχνά-πυκνά την σαρακοστή και όχι μόνο!!!!! Χταποδάκι με μέλι και κρόκο Κοζάνης Πιο συχνά μαγειρεύεται και σερβίρεται μαζί με ζυμαρικά!Χταπόδι!!!!!! ένα από τα πιάτα που απολαμβάνουμε σε μεγάλο βαθμό αυτή την εποχή καθώς είναι ένα από τα φαγητάκια της Σαρακοστής.1,5 κιλό χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένοσούπας ελαιόλαδο4 κουτ.σούπας πελτέ τομάτας1 κουτ.1 κονσέρβα 400γρ ντοματάκι ψιλοκομμένοσούπας μέλι1 κουτ.1 πρέζα κρόκο κοζάνης1 ποτήρι κρασί κόκκινο1 φύλλο δάφνηςΑν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο χταπόδι, τοποθετήστε το από την προηγουμένη στην ψύξη του ψυγείου για να ξεπαγώσει.Στην αγορά πλέον κυκλοφορεί και έτοιμο καθαρισμένο χταπόδι (κατεψυγμένο).Για να είναι πιο μαλακό καλύτερα είναι να το βάλετε στην κατάψυξη για μια μέρα και να το αποψύξετε πριν τη χρήση.πλύντε το χταποδάκι καλά, βγάλτε το κεντρικό «δόντι» και καθαρίστε το σάκο από το μελάνι και τα εντόσθια.Αν θέλετε να το σερβίρετε με μακαρόνια, καλύτερα να το κόψετε σε κομμάτια μικρότερα.Βάλτε το χταπόδι με ελάχιστο νερό σε μια κατσαρόλα μαζί με το φύλλο δάφνης και σιγοβράστε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να κοκκινίσει.Το χταπόδι συνήθως έχει αρκετό δικό του.Βάλτε αργότερα αφού πρώτα το έχετε δοκιμάσει.Μην βάλετε αλάτι αμέσως.Σβήστε το με το κρασί και σιγοβράστε για περίπου 1 με 1,5 ώρα.Τσιγαρίστε το κρεμμυδάκι σε 4 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχτε τον πελτέ και το σκόρδο.ζεστό νερό για περίπου 10 λεπτά.Μουλιάστε τον κρόκο σε 2 κ.σ.Παράλληλα φτιάξτε τη σάλτσα.Προσθέστε το ντοματάκι και το μέλι και βράστε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύσ με αλάτι / πιπέρι.Λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο το χταπόδι, στη 1 και 20 'ρίξτε τον κρόκο μέσα τη σάλτσα, προσθέστε τη στο χταπόδι κα ιβράστε τα για 10 λεπτά όλα μαζί ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.Συνοδέψτε το χταποδάκι με μακαρόνι μικρό ή απολαύστε το σκέτο, παρέα με ένα καλό κόκκινο κρασί.Μεγάλη προσοχή στον κρόκο μήν βάλετε πολύ, γιατι αν πέσει πολύ δίνει πικρή γεύση. Καλή σας όρεξη!!!!!!!!!