Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Η μαγειρίτσα της γιαγιάς Σοφίας !!!!!!Πολύ παλιά παραδοσιακή συνταγή !!!!

Η γιαγιά Σοφία ,η πεθερά μου ,όταν έφαγε πρώτη φορά μαγειρίτσα από τα χεράκια μου (νέα νυφούλα εγώ τότε...),έμεινε η καιμενούλα σχεδόν νηστική μετά την Ανάσταση και μετά από τόση νηστεία ! Ευτυχώς υπήρχαν τα αυγά και τα κουλουράκια και κάπως βόλεψαν την κατάσταση! Δεν μου είπε όμως τίποτα ,γιά να μην με στενοχωρήσει! Καλός άνθρωπος η πεθερά μου! Την επόμενη μέρα,το Πάσχα δηλαδή, μας είχε εκείνη τραπέζι στο σπίτι της. Μαζί με το αρνάκιτης λοιπόν ,είχε ετοιμάσει και μία υπέροχη μαγειρίτσα! Συνταγή της γιαγιάς της, μου είπε! Φάγαμε όλοι από δύο πιάτα . Αρνί δεν φάγαμε σχεδόν καθόλου!!! Από τότε η μαγειρίτσα της γιαγιάς Σοφίας ,έγινε διάσημη! Το αποτέλεσμα είναι ότι,ακόμα και τώρα όταν βρίσκομαι καλεσμένη κάπου γιά την Ανάσταση ,όλοι ζητούν τη μαγειρίτσα της γιαγιάς από τα χεράκια μου! Ακολουθήστε την συνταγή και θα έχετε όχι απλά εκπληκτικό αποτέλεσμα ,αλλά θα μείνει σε όλους αξέχαστο !!!!!!! Πάμε λοιπόν !!!

Υλικά γιά 6 άτομα
1 συκωταριά
• λίγα έντερα (άν σας αρέσουν όχι αναγκαστικά)
• 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
• 1 μαρούλι ψιλοκομμένο (όχι μεγάλο)
• 1 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
• 1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι
• 2 αυγά
• 2 λεμόνια
• 1 ματσάκι άνηθος

Εκτέλεση
Αφού πλύνουμε πολύ προσεκτικά τα έντερα και την συκωταριά τα ζεματίζουμε σε καυτό νερό.Πέρνουν μία βράση και τα σουρώνουμε και πετάμε το νερό! Τα ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια(περίπου όσο ένα κύβος Κνορ).
Σε κατσαρόλα με ζεστό λάδι τσιγαρίζουμε ελάχιστα τα κρεμμυδάκια μαζί με τα κομμάτια της συκωταριάς και τα έντερα και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μαρούλια,τον άνηθο και αλάτι-πιπέρι.
Αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας τόσο νερό όσο να τα σκεπάζει όλα.Αφήνουμε περίπου μία ώρα(προσθέτοντας κι άλλο νεράκι στη συνέχεια,λίγο λίγο), και όταν τα κρεμύδια και τα μαρούλια λιώνουν στο στόμα σας είναι έτοιμο να ρίξουμε τό ρύζι.Φροντίστε να έχει τόσο ζωμό ,ώστε βράζοντας το ρύζι ,να φαίνεται σαν μία χυλώδης παχιά σούπα.
Σβήνουμε την φωτιά.
Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια σε μαλακή μαρέγκα ,μετά προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε να χτυπάμε,ρίχνουμε σιγά σιγά τα στυμμένα λεμόνια, και στην συνέχεια λίγο λίγο προσθέτουμε το ζουμί από την μαγειριτσα χτυπώντας γρήγορα και συνεχώς για να μην κόψει. Αφού έχει ζεσταθεί το μείγμα ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα (στείλτε του και ένα φιλάκι όπως κάνανε οι γιαγιάδες μας) ανακατεύοντας ελαφρά το φαγητό μας ,

για να πάει το αυγολέμονο παντού.Η Μαγειρίτσα της γιαγιάς Σοφίας είναι έτοιμη γιά το Αναστάσιμο τραπέζι μας!
................
Τιπς
Αν δεν την θέλετε σαν πηχτή σουπίτσα και την θέλετε πιό στεγνή,ρίξτε ένα κουταλάκι Κόρν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νεράκι ,εκεί που αυγοκόβετε και αφήστε να βράσει γιά 3 λεπτάκια.
Αυγοκομμένη ή όχι είναι σημαντικό να ελέγξετε στο τέλος, την ισορροπία της γεύσης :το λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι. Αν δεν την θέλετε αυγοκομμένη, δώστε της περισσότερη πυκνότητα με λίγο κορν φλάουρ χτυπημένο με λεμονάκι.

Εγώ ετοιμάζω τα πάντα από πολύ νωρίς και την σταματάω χωρίς να ρίξω το ρύζι.Μία ώρα πρίν φύγουμε γιά την Ανάσταση ρίχνω το ρύζι και μόλις ετοιμαστεί (σε 10 λεπτά περίπου )αυγοκόβω.Γυρνώντας από την Ανάσταση η μαγειρίτσα μου είναι έτοιμη και ζεστή ακόμα.

Γιά όσους δεν τρώνε συκωταριές και έντερα,( γιά τα παιδιά συνήθως),μπορούν να κάνουν ακριβώς την ίδια συνταγή με κοματάκια κρέας της αρεσκείας τους ,ή ακόμα και κοτόπουλο (πάντα χωρίς κόκαλο).Γίνεται υπέροχο!

Συνδευτικά στο τραπέζι σας μπορείτε να έχετε τυριά της αρεσκείας σας ,σαλάτα όχι πράσινη ,αφού έχουμε το πράσινο στη μαγειρίτσα,(πατατοσαλάτα ή ρώσικη ή πληγούρι με δυόσμο ),και φυσικά τα αυγουλάκια σας κομμένα σε πιάτο με λαδόξυδο και αλατοπίπερο, και τέλος τα παραδοσιακά σας κουλουράκια!! Το κρασάκι σας καλύτερα να είναι λευκό ,γιά να μήν βαρύνετε πολύ την βραδιά σας μετά την νηστεία της σαρακοστής.
Καλή Ανάσταση και να περάσετε μία υπέροχη οικογενειακή βραδιά!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: