Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Φαγητάκια με Θαλασσινά γιά τη Μεγαλοβδομάδα και όχι μόνο!!!!!!

Καλάμαράκια γεμιστά με μία παμπάλαια συνταγή της γιαγιάς μου


4 μεγαλούτσικα καλαμαράκια (μαλακά)
1 κρεμμύδι ψιλοκομένο
δύο πιπεριές κέρατο ψιλοκομένες
4 κουταλιές σούπας ρύζι
2 κουταλιές σούπας κουκουνάρι
2 κουταλιές σούπας σταφίδες
½ κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι λάδι
Αλάτι πιπέρι χυμό ενός λεμονιού
½ φλιτζάνι κρασί
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια και τα τρίβουμε με αλάτι και το χυμό του λεμονιού. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια τους.
Σε τηγάνι με το μισό λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι το κουκουνάρι και τις σταφίδες και τα μισά πλοκάμια. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα και τέλος προσθέτουμε τις μισές ντομάτες και σβήνουμε με το μισό κρασί.
Όταν η γέμιση μείνει χωρίς υγρά αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο γεμίζουμε τα καλαμάρια (όχι μέχρι πάνω γιατί θα φουσκώσει το ρύζι) και κλείνουμε με οδοντογλυφίδα. Αν περισσέψει γέμιση την προσθέτουμε στη σάλτσα τους.
Στο ίδιο τηγάνι τοποθετούμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε ελαφρά τα καλαμαράκια κι από τις δυο πλευρές. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα ή πυρέξ.
Προσθέτουμε στο ταψάκι τις υπόλοιπες ντομάτες και τα υπόλοιπα πλοκάμια , το υπόλοιπο κρασί και περιχύνουμε τα καλαμαράκια.
Πρέπει να είναι σχεδόν σκεπασμένα ,αν δεν φτάνει η σάλτσα μας προσθέτουμε λίγο νερό.
Βράζουμε για 40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ή ψήνουμε στους 180 βαθμούς κι αέρα σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο για τον ίδιο χρόνο.
Όταν κρυώσουν λίγο μπορούμε να τα κόψουμε και να τα σερβίρουμε σε χοντρές ροδέλες περιχυμένες με την σαλτσούλα τους.
Μπορούμε αντί γιά κουκουνάρι να βάλουμε καρύδι τριμένο ή αμυγδαλόψυχα (ότι μας αρέσει).
Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με πατάτες τηγανητές ή ακόμα και πιλάφάκι γαρνιρισμένο με τη σαλτσούλα μας.
Καλή σας όρεξη!!!


Καλαμαράκια με τομάτα

Υλικά:
1 κιλό καλαμάρια ροδέλες - 1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο - 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα - 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη - 1 μεγάλη ώριμη τομάτα κομμένη σε κύβους - αλάτι - πιπέρι - χυμό μισού λεμονιού - λίγη ρόκα
Τσιγαρίζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα το λάδι με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την ρόκα και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου μία ώρα. Ελέγχουμε συχνά μην κολλήσουν (για να το αποφύγουμε προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα, μισό ποτήρι κάθε φορά). Μόλις πήξει η σάλτσα τα αποσύρουμε από την φωτιά και σερβίρουμε, προσθέτοντας την ρόκα ψιλοκομμένη, για γαρνιτούρα.

Καλαμαράκια σε χυλό τηγανιτά

1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
1 κουτί μπύρας
1,5 φλ. τσαγιού αλεύρι
αλάτι, άσπρο πιπέρι

λάδι για το τηγάνισμα
χυμό λεμονιού

Kαθαρίζετε τα καλαμαράκια, τα πλένετε και τα κόβετε σε ροδέλες. Τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά. Αναμιγνύετε το αλεύρι με το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτετε τη μπύρα . Βάζετε το χυλό και τα καλαμαράκια στο ψυγείο μέχρι να τα τηγανίσετε (να είναι κρύα). Ζεσταίνετε σε τηγάνι μπόλικο λάδι και αφού κάψει ρίχνετε τις ροδέλες των καλαμαριών αφού πρώτα τα βουτήξετε στο χυλό. Μόλις ροδίσουν από τη μια πλευρά τα γυρίζετε από την άλλη.Δεν πρέπει να ξεροψηθούν ,γίνονται πιό σκλητά. Τα βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Τα σερβίρετε ζεστά με χυμό λεμονιού.

Αρωματική γαριδομακαρονάδα φούρνου

Κ

1/2 κιλό σπαγγέτι
1/2 κιλό γαρίδες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
5 ντομάτες ξεφλουδισμένες , ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι μαιντανό
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
λίγα φύλλα βασιλικού
300 γραμμάρια φέτα τριμμένη
1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
αλάτι
πιπέρι

Πλένετε τις γαρίδες, τις βράζετε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για 3 λεπτά και τις στραγγίζετε.
Σουρώνετε το ζωμό.
Σοτάρετε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σκόρδο με το λάδι.
Προσθέτετε το κρασί, τις ντομάτες τριμμένες, 2 φλιτζάνια ζωμό, το μαιντανό, την πιπεριά, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζετε τη σάλτσα.
Ρίχνετε τις γαρίδες και, αφού πάρουν μια βράση, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Βράζετε το σπαγγέτι σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και το σουρώνετε.
Το προσθέτετε στη σάλτσα και ανακατεύετε.
Ρίχνετε το βασιλικό, τη φέτα και τα βάζετε σε πυρίμαχο σκεύος.
Πασπαλίζετε με την πάπρικα.
Ψήνετε το σπαγγέτι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.Σερβίρετε ζεστό.

Προσοχή να μην αφήσετε την σάλτσα να πήξει πολύ γιατί θέλουμε σαλτσούλα μπόλικη να τραβήξουν τα μακαρόνια! Αν δεν έχετε φρέσκο βασιλικό μπορείτε να βάλετε 1 κουταλάκι ξερό. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο φαγητό αλλά η νοστιμιά του θα σας ανταμείψει με πολλά μπράβο!!!!!

Σουπιές με σπανάκι


1 κιλό σουπιές, 1 κιλό σπανάκι, 1 ποτήρι λάδι, 2 κρεμμύδια, 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί, λίγο άνηθο, αλάτι, πιπέρι.
Kαθαρίζουμε τις σουπιές(ή ακόμα καλύτερα έχουμε προμηθευτεί καθαρισμένες), σωτάρουμε τα κρεμμύδια με το λάδι και προσθέτουμε τον άνηθο και στη συνέχεια τις σουπιές σε μικρά κομμάτια. Οταν πάρουν μια βράση σβήνουμε με το κρασί, βάζομε λίγο αλάτι και πιπέρι και 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε το φαγητό να μισοψηθεί. Ρίχνουμε και το σπανάκι ψιλοκομμένο και σε 10 λεπτά τα φαγητό είναι έτοιμο.
Καλή σας όρεξη με ένα φαγητάκι που η γιαγιούλα μου το μας το έφτιαχνε συχνά-πυκνά την σαρακοστή και όχι μόνο!!!!!

Χταποδάκι με μέλι και κρόκο Κοζάνης

Πιο συχνά μαγειρεύεται και σερβίρεται μαζί με ζυμαρικά!Χταπόδι!!!!!! ένα από τα πιάτα που απολαμβάνουμε σε μεγάλο βαθμό αυτή την εποχή καθώς είναι ένα από τα φαγητάκια της Σαρακοστής.
1,5 κιλό χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
σούπας ελαιόλαδο4 κουτ.
σούπας πελτέ τομάτας1 κουτ.
1 κονσέρβα 400γρ ντοματάκι ψιλοκομμένο
σούπας μέλι1 κουτ.
1 πρέζα κρόκο κοζάνης
1 ποτήρι κρασί κόκκινο
1 φύλλο δάφνης
Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο χταπόδι, τοποθετήστε το από την προηγουμένη στην ψύξη του ψυγείου για να ξεπαγώσει.Στην αγορά πλέον κυκλοφορεί και έτοιμο καθαρισμένο χταπόδι (κατεψυγμένο).Για να είναι πιο μαλακό καλύτερα είναι να το βάλετε στην κατάψυξη για μια μέρα και να το αποψύξετε πριν τη χρήση.πλύντε το χταποδάκι καλά, βγάλτε το κεντρικό «δόντι» και καθαρίστε το σάκο από το μελάνι και τα εντόσθια.
Αν θέλετε να το σερβίρετε με μακαρόνια, καλύτερα να το κόψετε σε κομμάτια μικρότερα.Βάλτε το χταπόδι με ελάχιστο νερό σε μια κατσαρόλα μαζί με το φύλλο δάφνης και σιγοβράστε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να κοκκινίσει.
Το χταπόδι συνήθως έχει αρκετό δικό του.Βάλτε αργότερα αφού πρώτα το έχετε δοκιμάσει.Μην βάλετε αλάτι αμέσως.Σβήστε το με το κρασί και σιγοβράστε για περίπου 1 με 1,5 ώρα.
Τσιγαρίστε το κρεμμυδάκι σε 4 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχτε τον πελτέ και το σκόρδο.ζεστό νερό για περίπου 10 λεπτά.Μουλιάστε τον κρόκο σε 2 κ.σ.Παράλληλα φτιάξτε τη σάλτσα.
Προσθέστε το ντοματάκι και το μέλι και βράστε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύσ με αλάτι / πιπέρι.Λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο το χταπόδι, στη 1 και 20 'ρίξτε τον κρόκο μέσα τη σάλτσα, προσθέστε τη στο χταπόδι κα ιβράστε τα για 10 λεπτά όλα μαζί ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.
Συνοδέψτε το χταποδάκι με μακαρόνι μικρό ή απολαύστε το σκέτο, παρέα με ένα καλό κόκκινο κρασί.Μεγάλη προσοχή στον κρόκο μήν βάλετε πολύ, γιατι αν πέσει πολύ δίνει πικρή γεύση. Καλή σας όρεξη!!!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: