Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Τα Πασχαλινά Τσουρέκια της μαμάς μου που τα έμαθε από την δική της τη μαμά!!!!!

Η συνταγή αυτή έκανε ταξίδι από το βάθος του χρόνου γιά να έρθει να σας συναντήσει! Μού την έδωσε η μαμά μου μέσα από την πολύτιμη ατζέντα της, και της την έμαθε η μανούλα της ,όταν παιδάκι ακόμα την βοηθουσε στο ζύμωμα ,αλλά και στις κοτσιδούλες που τις έπλεκε υπέροχα και τους έφτιαχνε στολίδια !
Τα έλεγαν Λαμπροκουλούρες.Κουλούρες της Λαμπρής.

Υλικά γιά μία δόση(γιά 4 μεγάλα και δύο σαλιγγαράκια μικρά)
1κιλό αλέυρι
60 γρ μαγιά νωπή
500 μλ γάλα χλιαρό
ξύσμα από ένα λεμόνι (τριμένο πολύ λεπτό )
(Εγώ προσωπικά δεν το βάζω.....αφού το έχει όμως η συνταγή σας το αναφέρω,η μαμά μου το έβαζε)
1 κουταλιά σ μαχλέπι
250 γρ ζάχαρη
1/2 κουταλιά σ κοπανισμένη μαστίχα
4 αυγά
125 γρ βούτυρο λιωμένο ζεστό(όχι καυτό)
1αυγό αραιωμένο με λίγο νεράκι γιά να τα αλείψουμε
αμύγδαλα τριμένα
σουσάμι (άν θέλετε)

Προζύμι
Κατ΄αρχάς φτιάχνουμε το προζύμι βάζοντας 100 μλ γάλα και 80 γραμ αλέυρι και τη μαγιά μας ,σε μία λεκανίτσα ανακατεύοντας έτσι ώστε να γίνει ένας χυλός.Το σκεπάζουμε με μία ζελατίνα και το αφήνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά γιά να φουσκώσει και να διπλασιαστε μέχρι να βγάλει φούσκαλίτσεςί.Βάλτετο σε ζεστό μέρο και υγρό .Το καλύτερο είναι να έχετε προθερμάνει το φούρνο γιά λίγο και να το βάλετε εκεί μέσα ,αφού τον έχετε σβήσει φυσικά, μαζί με ένα μπολάκι νερό (γιά υγρασία).Ο φούρνος πρέπει να είναι απλά ζεστός και όχι καυτός.Παλιά το σκέπαζαν με μία κουβέρτα.

Ζήμωμα


Ζεσταίνουμε το βούτυρο , το ρίχνουμε στο μίξερ και ανακατεύουμε με τη ζάχαρη ,το ξύσμα ,τα αυγά, το γάλα , συνεχίζοντας το ανακάτωμα (με το γάντζο του μίξερ καλύτερα) προσθέτουμε το προζύμι που είναι έτοιμο πιά , ανακατεύουμε, μετά προσθέτουμε τη μαστίχα, ανακατεύουμε και μετά βάζουμε το μαχλέπι.Αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι σε τούφες .Αν έχετε μικρό μίξερ και δεν ζυμώνει καλά (χωρίστε το μίγμα και ζημώστε το, μισό μισό ), ή ακόμα καλύτερα ,σταματήστε το μιξεράκι σας ,βγάλτε τα όλα και βάλτε τα σε μεγάλη λεκάνη και ζημώσε τα στη συνέχεια με το χέρι .Ζημώνουμε πάντα από εξω πρός τα μέσα σαν να ανακατεύουμε τη ζύμη ,τραβώντας την σαν να προσπαθούμε να την ξεχυλώσουμε(έχει μεγάλη σημασία το ζήμωμα).
Η ζήμη θα σας κολάει στην αρχή αλλά μετά όταν θα την τσιμπάτε με τα δάχτυλά σας δεν θα σας κολάει.
Αφού τελειώσετε με το ζύμωμα,σκεπάστε τη λεκάνη σας με ζελατίνη (για να μην σας χυθεί έξω ότα φουσκώσει) και σκεπάστε με μία κουβερτούλα και βάλτε τη σε ελαφρά ζεστό φούρνο γιά 3 ώρες μέχρι να φουκώσει. Θα είναι έτοιμη όταν την πιέζετε με το δάχτυλο σαν να πρωσπαθείτε να τρυπίσετε και μένει όπως είναι ,δεν ανασηκώνεται.Το ζημάρι μας φούσκωσε όσο παιρνει,είναι έτοιμο!
Πλάθουμε
Ξεκινάμε τώρα το πλάσιμο και το πλέξιμο των τσουρεκιών μας.Θέλει προσοχή και δεξιοτεχνία γιατί η ζύμη μας είναι μαλακη σαν βελουδένια.Γιαυτό τη ραντίζουμε με αλεύρι γιά να πλέκεται σωστά.
Κόβουμε τη μισή ζύμη και πλάθουμε κοματάκια ίσα, σε μπαστουνάκια μακρουλά ίσα μεταξύ τους ,γιά να γίνουν τα τσουρέκια μας πλεξούδες , ομοιόμορφα..
Η ζύμη είναι μαλακή και υγρή (γιά να γίνουν αφράτα) και μάλλον κολλάει στον πάγκο μας.Ραντίσουμε τα μπαστουνάκια με λίγο αλευράκι γιά να μπορούμε να τα πλέξουμε σε κοτσίδες.Τα πλέκουμε και τα τοποθετούμε σε λαδόκολα και σε ταψάκι.
Φουρνίζουμε
Προθερμάνετε το φούρνο σας σε 200 βαθμούς και αλείψτε με το αυγό , το τσουρέκι που θα βάλετε μέσα ,μόνο.Βάζουμε την αμυγδαλόψυχα σε σχεδιάκια όχι όπου λάχει ,πάνω στις κούρμπες καλύτερα!

Αργότερα ,τα άλλα , τα αλείφετε την ώρα που είναι να μπούν στο φούρνο .Αλείψτε προσεκτικά να μή
σπασετε την κρούστα γιατί μετά θα καθήσει δεν θα πετύχει στο φούσκωμα.
Η μαμά μου τα έψηνε στις αντιστάσεις, πάνω και κάτω,στους 200 βαθμούς στην δεύτερη σκάλα από κάτω ,γιά 15 λεπτα τα μεγάλα και γιά 10 λεπτά τα μικρά.(καθόταν από πάνω μήν της καούν) ,ΠΡΟΣΟΧΗ! Έτσι γινόντουσαν αφράτα και δεν στεγνώνανε την δεύτερη μέρα όπως συμβαίνει συνήθως και αυτό ήταν η μεγάλη της επιτυχία.
Κάποιες φορές ένα από όλα τό έκανε γεμιστό με μερέντα και το έπλαθε στρογγυλό σαν σαλιγγάρι.Ήταν το νοστιμότερο θυμάμαι!!!
Καλή επιτυχία και του χρόνου!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: