Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

Ένα παστίτσιο αλλιώτικο απ΄τα άλλα.......με λαχανικά!!!!! Όχι μόνο εύκολο αλλά και γευστικότατο!!!!!



Δοκιμάστε αυτό!!!!!!!!! Το παστίτσιο με λαχανικά είναι πιο υγιεινό, αλλά εξίσου γευστικό!
Υλικά
1/2 κίτρινη πιπεριά και 1/2 πράσινη
2 μέτρια κολοκυθάκια
2 ντομάτες
μία μικρή μελιτζάνα
1 μικρό κρεμμύδι

μία σκελίδα σκόρδο

αποξηραμένη μαντζουράνα(ή μαιντανό .. αν δεν σας αρέσει)

50 γραμμ. ανθότυρο

2 κουταλιές αλεύρι

2 αυγά και 1 ασπράδι
1 1/2 κουταλιά λάδι
Προετοιμασία

1. Καθαρίστε όλα τα λαχανικά, πλύνετέ τα και κόψτε τα σε μικρούς κύβους, εκτός από το κρεμμύδι, το οποίο θα τρίψετε μαζί με το σκόρδο. Ρίξτε το κρεμμύδι και το σκόρδο σ' ένα τηγάνι με το λάδι, προσθέστε λίγο νερό και μαράνετέ τα για 10 λεπτά ανακατεύοντας.


2. Προσθέστε όλα τα λαχανικά, ψήστε για ακόμη 15 λεπτά και αλατοπιπερώστε.

3. Χτυπήστε τα αυγά με το ασπράδι, προσθέστε το αλεύρι, το ανθότυρο, 1 κουταλάκι μαντζουράνα, όλα τα λαχανικά και ανακατέψτε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.

4. Ρίξτε το σ' ένα αντικολλητικό σκεύος και ψήστε το για 20 λεπτά σε φούρνο, στους 180 βαθμούς. Σερβίρεται ζεστό.

Μαρούλι και χολιστερίνη!!!!!!!! Λαχανικά-φάρμακα στο πιάτο σας!!!!!!!Συνταγές μαρουλοσαλάτας!!!

Το μαρούλι είναι ετήσιο, ποώδες φυτό γρήγορης ανάπτυξης της οικογένειας Σύνθετα. Καλλιεργείται από τους Ρωμαϊκούς χρόνους και η προέλευση του είναι η Ασία. Αναφέρεται από τον Ηρόδοτο του Θεοφράστου και τον Διοσκορίδη με το όνομα "θριδακίνη" και "θρίδαξ".

Σημαντική παρουσιάζεται να είναι η επίδραση του μαρουλιού και στον μεταβολισμό της χοληστερόλης. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition το 2004, φάνηκε πως η κατανάλωση μαρουλιού από πειραματόζωα για 3 εβδομάδες μείωσε σημαντικά το πηλίκο LDL/HDL και τα επίπεδα χοληστερόλης του ήπατος κατά 44%. Επίσης, το ποσοστό απορρόφησης της διαιτητικής χοληστερόλης μειώθηκε κατά 37%. Στην ίδια έρευνα φάνηκε πως βελτιώθηκε και η αντιοξειδωτική κατάσταση των πειραματόζωων που κατανάλωναν μαρούλι. Πιο συγκεκριμένα, αυξήθηκαν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών βιταμινών C, Ε και καροτενοειδών στο πλάσμα. Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι μια συστηματική κατανάλωση μαρουλιού είναι δυνατόν να συνεισφέρει στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Από όλα τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται για άλλη μια φορά ο σημαντικό ρόλος των λαχανικών και ειδικότερα του λάχανου και του μαρουλιού, τα οποία είναι λαχανικά τα οποία εύκολα μπορούμε να τα προμηθευτούμε και σε αρκετά οικονομικές τιμές. Το τελικό συμπέρασμα είναι πως συνδυάζοντας συστηματικά μια σαλάτα λάχανου ή μαρουλιού μαζί με το κύριο γεύμα μας, είναι δυνατόν να προστατευτούμε κατά ένα μεγάλο ποσοστό από σοβαρές μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σαλάτες με μαρούλι

1 μαρούλι
1-2 καρότα (προαιρετικά)
1-2 ξινόμηλα
1 παντζάρι (χωρίς τα φύλλα)
αλάτι
λάδι
ξίδι μπαλσάμικο
μουστάρδα
Εκτέλεση :
Λίγες ώρες πριν φτιάξουμε την σαλάτα βάζουμε το παντζάρι καθαρισμένο και ολόκληρο μέσα σε ενα μπολ με ξίδι.
Πλένουμε το μαρούλι και το κόβουμε.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη. Το ίδιο τρίβουμε και τα καρότα.
Αφαιρούμε το παντζάρι από το ξίδι και το τρίβουμε επίσης στον τρίφτη (στην ψιλή πλευρά του πλευρά) .
Τα ανακατεύουμε άλα μαζί σ'ενα μπολ (ρίχνουμε και λίγο αλατάκι) όπου θα πάρουν ένα πολύ όμορφο μωβ χρώμα.
Σ' ένα σέικερ χτυπάμε λάδι (όσο θέλουμε) με ξίδι βαλσαμικό και μια κουταλιά σούπας μουστάρδα ή ανάλογα με την αρεσκεία μας.
Το ρίχνουμε πάνω από την σαλάτα μας και ανακατεύουμε.
Σαλάτα για να εντυπωσιάσουμε και να ξετρελάνουμε τους φίλους μας!
100 γρ γαλλικό μαρούλι
100 γρ ραντίτσιο (σαν κόκκινο λάχανο μικρό)
100 γρ αϊς μπεργκ
100 γρ ελληνικό μαρούλι
Υλικά Β':
250 γρ μαγιονέζα
50 γρ μουστάρδα
1 με 1,5 λεμόνι (το χυμό του)
1 σκελίδα σκόρδο (αν θέλετε)
1 πρέζα καυτερό κόκκινο πιπέρι
Υλικά Γ':
500 γρ κρουτόν
100 γρ παρμεζάνα κομμένη σε φλέϊκς (σαν φλίδες λεπτές)
10 τοματίνια (κομμένα στη μέση)
Υλικά Δ':
1 με 2 στήθια κοτόπουλο ψημένο
5 με 6 φέτες μπέϊκον
Εκτέλεση:


Πλένουμε καλά τα λαχανικά μας τα κόβουμε κατά προτίμηση. Ύστερα τοποθετούμε τα υλικά β' σε μια μπασίνα (μπόλ) και τα ανακατεύουμε με ένα φουέ (σύρμα) ώστε να ομογενοποιηθούν και να γίνουν σε λεία μορφή.

Ψήνουμετα υλικά δ' και ύστερα τα κόβουμε (σε μικρά κυβάκια). Ρίχνουμε όλα τα υλικά α' β' δ' σε μια άλλη σαλατιέρα(μπόλ) και τα ανακατεύουμε καλά (φορώντας ένα γάντι ανακατεύουμε με το χέρι μας).

Αφού η σώς μας έχει ενσωματωθεί με το μαρούλι ρίχνουμε και τα υλικά γ' και ανακατεύουμε ξανά.

Τοποθετούμε στο ψυγείο για 20 λεπτά και τη σερβίρουμε δροσερή...


Φατούς!!!!!!! Η Λιβανέζικη νοστιμιά με μαρουλάκι Ελληνικό!!!!!!

1 μικρό μαρούλι
2 ντομάτες
1 αγγούρι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
χυμό ενός λεμονιού
3 κουταλάκια σκόνη σουμάκ
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
3 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 αραβική πίτα
Εκτέλεση:
Σε μια σαλατιέρα κόβετε το μαρούλι με το χέρι.
Κόβετε σε κύβους τις ντομάτες και το αγγούρι, ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα προσθέτετε στη σαλάτα.
Βάζετε την πίτα στο φούρνο να γίνει τραγανή (5'-6' στους 200 βαθμούς).
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το ντρέσινγκ χτυπώντας σε ένα σέικερ τα υπόλοιπα υλικά.
Περιχύνετε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ, κόβετε σε μέτρια κομμάτια την τραγανή αραβική πίτα και πασπαλίζετε.
Σερβίρετε αμέσως.


Κααααααααλή σας όρεεεξη....

Πάμε γιά μιά εύκολη τάρτα με κολοκυθάκια... σήμερα?



Υλικά:
Για τη ζύμη
1 ½ φλ. αλεύρι
½ φλ. φρέσκο βούτυρο
1 αβγό
Ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα φύλλο έτοιμης σφολιάτας
Για τη γέμιση
500 γρ. κολοκυθάκια
150 γρ. κασέρι
100 γρ. γραβιέρα
100 γρ. κατσικίσιο τυρί
100 γρ. μανούρι (δεν είχα, κι έβαλα διπλάσια ποσότητα κατσικίσιου)
3 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
Μοσχοκάρυδο
Πιπέρι

Περιγραφή:
Γιά τη ζήμη: αναμειγνύουμε το βούτυρο με το αλεύρι, προσθέτουμε το αβγό και ζυμώνουμε καλά τη ζύμη. Την στρώνουμε πατώντας τη με τα χέρια σε μία φόρμα για τάρτες.

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη ή στο μουλτι, τα στίβουμε για να φύγουν τα πολλά υγρά και τα σωτάρουμε με το ελαιόλαδο για 10’ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Τα ανακατεύουμε με τα τυριά χοντροτριμμένα, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και απλώνουμε τη γέμιση πάνω στη ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (στους 200 βαθμούς) για 45’ περίπου (ίσως χρειαστεί στο τέλος λίγο ψήσιμο στην κάτω αντίσταση, για να μη μείνει ωμή η βάση).

Μήπως προτιμάτε όσπρια,γιά σήμερα ?....... Κόκκινα ή και άσπρα φασόλια με χορταρικά!!!!!!!



Υλικά:
1/2 κιλό κόκκινα ξερά φασόλια ή αν δεν έχετε βάλτε άσπρα....
1/2 κιλό Σπανάκι
1/2 κιλό άγρια Χόρτα
1/4 κιλού φρέσκα Κρεμμυδάκια
11/2 φλιτζάνι τσαγιού Λάδι
Άνηθος
Μαϊντανός
Σέλινο
Αλάτι
Πιπέρι

Περιγραφή:
Μουσκεύουμε τα φασόλια από το βράδυ. Τα βράζουμε μόνο με νερό προς το τέλος προσθέτουμε το αλάτι, και όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη. Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα, τα κόβουμε και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα στη φωτιά με ελάχιστο νερό. Προσθέτουμε ένα φλυτζάνι λάδι, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν και να απορροφήσουν τα υγρά τους..
Σε ένα πυρέξ μεγάλο απλώνουμε τα χόρτα σε όλη την επιφάνεια και από πάνω απλώνουμε τα φασόλια προσθέτοντας και το υπόλοιπο λάδι. Ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο για ένα μισάωρο στους 180 βαθμούς.

Τι θα φάμε σήμερα?... Τι θα λέγατε γιά λαχανικά με μαριναρισμένο νόστιμο σικώτι.........!



Υλικά:
400γρ. μοσχαρίσιο συκώτι, κομμένο σε φέτες
400γρ. φασολάκια, φρέσκα ή κατεψυγμένα
200γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φετούλες
100γρ. κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 κουταλιά σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές σούπας μουστάρδα
3 κουταλιές σούπας κάπαρη
3 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σούπας ξίδι
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι γλυκού πιπέρι

Περιγραφή:
Βάζετε τις φέτες του συκωτιού στο χυμό λεμονιού, τη σόγια και 3 κουταλιές της σούπας νερό και τις αφήνετε στο ψυγείο να μαριναριστούν 6 περίπου ώρες. Στραγγίζετε τις φέτες και τις ψήνετε στο γκριλ ή σε αντικολλητικό τηγάνι.

Παρασκευή ντρέσινγκ: αναμειγνύετε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, την κάπαρη, το μαϊντανό, το ξίδι, το σκόρδο και το αλατοπίπερο. Σοτάρετε τα φασολάκια, τα μανιτάρια και το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο πέντε με δέκα λεπτά. Σερβίρετε το συκώτι και τα λαχανικά περιχυμένα με το ντρέσινγκ.

Βάλτε Ρόδι στις σαλάτες σας!!!!!!!!!! Δίνει νοστιμιά και υγεία!!!!!!! Διάφορες σαλάτες με ΡΟΔΙ!!!!!!!



Το ρόδι από την αρχαιότητα ήτανε σύμβολο γονιμότητας και ευημερίας.
Στην Αρχαία Ελλάδα κατά τα Θεσμοφόρια, γιορτές αφιερωμένες στην Δήμητρα, οι γυναίκες έτρωγαν ρόδι για να είναι γόνιμες, ενώ και η Ήρα, προστάτιδα του γάμου κρατούσε ρόδι στο δεξί της χέρι.
Στις μέρες μας θεωρείται ένα σύμβολο καλής τύχης. Αλλά εκτός την καλοτυχία που συμβολίζει είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και πολύ χρήσιμο για τον οργανισμό μας.

Το ρόδι περιέχει σημαντικές ποσότητες σε
σίδηρο
σελήνιο
καροτένιο και
βιταμίνη C.
Οι τρεις τελευταίες είναι πολύ σημαντικές, αφού σε συνδυασμό με τις πολυφαινόλες του ροδιού παρέχουν στον οργανισμό αντιοξειδωτική προστασία απέναντι στις καταστρεπτικές ελεύθερες ρίζες οι οποίες φαίνεται να ευθύνονται για πλήθος ασθενειών όπως καρκίνος, καρδιοπάθειες, γήρανση του δέρματος, κ.α.
Τα 100 γρ. ροδιού μας δίνουν περίπου 73 θερμίδες προερχόμενες κατά κύριο λόγο από υδατάνθρακες (17 γρ) και λιγότερο από πρωτείνη (1 γρ), ενώ το λίπος είναι περίπου 0,3 γρ.
Αποτελείται κατά 81% από νερό και προσφέρει ικανοποιητικές ποσότητες καλίου (250 mgr) και χαμηλές νατρίου. Η αναλογία αυτή είναι πολύ σημαντική, αφού υψηλές ποσότητες νατρίου σε συνδυασμό με χαμηλές καλίου σχετίζονται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να το σπάσετε μπροστά στην πόρτα σας, μήπως καλύτερα να το φάτε;
Μία υπέροχη σαλάτα με ρόδι !!!!!!!!!
1 μικρό iceberg (λαχανικό γιά σαλάτα)ή μαρούλι ή ρόκα ή και τα 3 :))
2-3 κ.σ. σταφίδες
2-3 κ.σ. ρόδι
φλούδες παρμεζάνας ή πικάντικης γραβιέρας
1/5 νεροπότηρου ελαιόλαδο
1/5 νεροπότηρου ξύδι μπαλσάμικο
1 κ.σ. περίπου μουστάρδα απλή
1 κ.γ. γεμάτο μέλι
λίγο αλάτι
προαιρετικά μπορούμε να ρίξουμε και καρύδι τριμμένο
1.Πλένουμε και κόβουμε το iceberg σε κομμάτια με το χέρι.
2.Ρίχνουμε τις σταφίδες και το ρόδι.
3.Προσθέτουμε τις φλούδες τυριού.


Αν την θέλουμε πιό πικάντικη η παρακάτω σάλτσα είναι ιδανική!!!!!!
4.Σε ένα ποτήρι ρίχνουμε το ελαιόλαδο,το μπαλσάμικο,την μουστάρδα,το μέλι και λίγο αλάτι και χτυπάμε στη μηχανή του φραπέ να γίνει ένα μείγμα και περιχύνουμε την σαλάτα μας.
Μία άλλη συνταγή με Ρόδι και σύκο που θα την βρείτε υπέροχη!!!!!
κόκκινο λάχανο κομμένο (όσο θέλετε)
iceberg κομμένο (όσο θέλετε)
2 κ.σ. κουκουνάρι
2 κ.σ. ρόδι
2 ξερά σύκα κομμένα σε λεπτές φλούδες
ελαιόλαδο
μπαλσάμικο ξύδι
αλάτι



Εκτέλεση:

Σε μία σαλατιέρα βάζουμε το λάχανο , το iceberg, το κουκουνάρι, το ρόδι, το σύκο και αλάτι και ανακατεύουμε καλά.

Περιχύνουμε την σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο και μπαλσάμικο ξύδι.

Σερβίρουμε και ανακατεύουμε στο τραπέζι.

Μία τρίτη συνταγή που θα μας ξετρελάνει είναι και η παρακάτω:

Μαρούλι ή iceberg πλυμμενο και ψιλοκομμένο
1 χούφτα κουκουνάρι
1χούφτα ρόδι
1 χούφτα σταφίδες
2-3 ξερά σύκα ψιλοκομμένα
λίγη κεφαλογραβιέρα κομμένη σε κυβάκια
μερικά σπασμένα στο χέρι κριθαρένια παξιμαδάκια
λίγο αλάτι
λίγο ελαιόλαδο
λίγο μπαλσαμικο ξύδι

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε σαλατιέρα, αλατίζουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το μπαλσαμικο.
Συνοδεύει πολύ ωραία ψητά κρέατα.
Καλή όρεξη!!!

Ντολμαδάκια από μαρούλι γίνονται??? Με ρωτάει μία φίλη......Φυσικά και γίνονται!!!Με συνταγή της γιαγιάς !!!!!:-))



3-4 μαρούλια
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι
2 κουταλ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1 μέγάλο καρότο τριμμένο
2 φλυτζ. καφέ ρύζι καρολίνα
1 φλυτζάνι καφέ λάδι
1 κούπα ζωμο κρέατος
2 αυγά
2 λεμόνια (χυμός)
αλάτι-πιπέρι
Καθαρίζουμε τα μαρούλια και κρατάμε τα φύλλα τα μεγάλα (όχι τις καρδιές). Τα πλένουμε και τα ζεματάμε σε αλατισμένο νερό που βράζει.
Τα τοποθετούμε σε επιφάνεια κουζίνας που έχουμε βάλει καθαρή πετσένα να τραβήξει τα νερά.
Φτιάχουμε τη γέμιση: Βάζουμε τον κιμά με το ρύζι, το κρέμμύδι και το καρότο τριμμένα και τον άνηθο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και λάδι. Ανακατεύουμε καλά.
Μετά παίρνουμε ένα-ένα φύλλο μαρουλιού και αφού πιέσουμε το νεύρο στο κέντρο για να σπάσει, τοποθετούμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση. Κατόπιν τυλίγουμε και τοποθετούμε τους ντολμάδες σε κατσαρόλα. Αφού τελειώσουμε βάζουμε ένα πιάτο από επάνω για να τους πιέζει και ρίχνουμε λίγο λάδι και δύο ποτήρια ζεστό νερό και μία κούπα ζωμό κρέατος (που έχουμε βράσει λίγο πριν).
Αφήνουμε να βράσει για 40-45 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Μετά αυγοκόβουμε με τον γνωστό τρόπο .Καλή όρεξη!!!!!

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ Μπορείτε να μη ρίξετε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και να φτιάξετε σε ξεχωριστό κατσαρολάκι αυγολέμονο-κρέμα και να τη σερβίρετε στα πιάτα !

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ..........! Εδώ... μέσα στο blog!!!!!!!



Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ γιά την ανταπόκρισή σας στις αναρτήσεις μας !!! Οι επισκέψεις σας στο blog μας έφτασαν σε χρόνο ρεκόρ στις 9.550!!!!!Το ενδιαφέρον σας και τα μηνύματά σας στη σελίδα του fasebook "ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ" μας συγκινούν αφάνταστα!!!!!Κάντε μας όσες προτάσεις θέλετε, αλλά και σχόλια μέσα στο blog μας, για να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε καλύτερα και να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας ! Οι συζητήσεις και τα σχόλιά σας,(που τα χρειαζόμαστε μέσα στο blog), θα μεγαλώσουν την παρέα μας ,αλλά και να δώσουν πνοή ζωής στο blog μας ,έτσι ώστε να είναι πιό πικάντικο, πιό ενδιαφέρον, πιό παρείστικο ,πιό ζωντανό, πράγματα που θα βοηθήσουν γιά την καλύτερη αλλά και την πιό ευχάριστη λειτουργία του !Σας περιμένουμε......!
Οι γιαγιάδες, σας εύχονται να έχετε όλοι μία όμορφη μέρα!!!!!!

Ταλιατέλες με ψητή ντομάτα, σπανάκι σπαράγγια και κατίκι Δομοκού !!!


¼ φλιτζανιού ξύδι μπαλσάμικο
3 σκελίδες σκόρδο
4 μέτριες ντομάτες κομμένες στα 8
λίγα σπαράγγια ζεματισμένα (σε κομμάτια)
400 γραμ ταλιατέλες
100 γραμ φρέσκο σπανάκι
2 κουτ σούπας ελαιόλαδο
200 γραμ κατίκι Δομοκού


Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200. Αναμιγνύετε το ξύδι και το σκόρδο σε ένα μπολ.

Σε ένα ταψί τοποθετείτε τις ντομάτες και από πάνω ρίχνετε το μείγμα του ξυδιού. Τις βάζετε στο φούρνο ξεσκέπαστες για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν οι ντομάτες και να μαλακώσουν.

Βράζετε τις ταλιατέλες μέχρι να γίνουν al dente . Σουρώνετε.

Αναμιγνύετε τις ταλιατέλες με τις ντομάτες, το σπανάκι τα σπαράγγια και το λάδι. Από πάνω θρυμματίζετε το κατίκι Δομοκού και.....καλή σας όρεξη!!!!!!!!

Κατίκι !!!!! Πανεύκολο και πεντανόστιμο με την συνταγή της γιαγιάς!!!!!!

Το Κατίκι είναι ένα παραδοσιακό τυροκομικό προϊόν της περιοχής Δομοκού και Ξυνιάδος του Νομού Φθιώτιδας, στο οροπέδιο της Όθρης.

Είναι ένα ελαφρύ, λευκό, αλοιφώδες τυρί με υπόξινη δροσερή γεύση και ευχάριστο άρωμα, χωρίς επιδερμίδα, που παράγεται παραδοσιακά από αιγοπρόβειο γάλα το οποίο φυλάσσεται σε δοχεία.
Εμπεριέχει 10-14% λιπαρά σε αντίθεση με τη φέτα, της οποίας το λίπος κυμαίνεται από 21-25%. Παράλληλα, η μαλακή του υφή μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε ως μέτρο κατανάλωσης το κουτάλι, έχοντας μια καλύτερη «οπτική» για την ποσότητα τυριού που καταναλώνουμε.
Έχει υγρασία 75%,λιπαρά επί ξηρού 40%,αλάτι 2-3%. Με ελαφρύ άρωμα και γεύση, τρώγεται ως επιτραπέζιο τυρί. Κατάλληλο για διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Μοναδικής νοστιμιάς μεζές, αλλά και μια πολύ καλή πρόταση για δίαιτες.
Μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα κρασιά και τα αποστάγματα, κατάλληλο για σαλάτες και σάλτσες. Η διάδοση της παρασκευής του τυριού έγινε από τις οικογένειες των βοσκών που έμεναν στην περιοχή.
Σήμερα το Κατίκι έγινε πασίγνωστο και προβάλλεται σαν ένα από τα καλύτερα και ελαφρότερα τυριά.

Η συνταγή μας

5 κιλά γάλα
2 κιλά φέτα
1 κουταλιά αλάτι

Βράζετε το γάλα και μόλις κρυώσει ρίχνετε το αλάτι.
Κομματιάζεται το τυρί σε χοντρά τρίμματα και το ρίχνετε στο γάλα.
Ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μίγμα δυο μέρες να πήξει.Φυλάσσεται στο ψυγείο.

Φυσικά μπορείτε να μοιράσετε τα υλικά και να φτιάξετε πολύ λιγότερο, γιά να κάνετε μία πρώτη δοκιμή!
Καταναλώνεται με πολλούς τρόπους, όπως όταν συνοδεύει το κυρίως γεύμα, πάνω σε φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμί, προστίθεται σε σαλάτες, σάντουιτς, ομελέτες και σε πληθώρα συνταγών.