Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

Μαρούλι και χολιστερίνη!!!!!!!! Λαχανικά-φάρμακα στο πιάτο σας!!!!!!!Συνταγές μαρουλοσαλάτας!!!

Το μαρούλι είναι ετήσιο, ποώδες φυτό γρήγορης ανάπτυξης της οικογένειας Σύνθετα. Καλλιεργείται από τους Ρωμαϊκούς χρόνους και η προέλευση του είναι η Ασία. Αναφέρεται από τον Ηρόδοτο του Θεοφράστου και τον Διοσκορίδη με το όνομα "θριδακίνη" και "θρίδαξ".

Σημαντική παρουσιάζεται να είναι η επίδραση του μαρουλιού και στον μεταβολισμό της χοληστερόλης. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition το 2004, φάνηκε πως η κατανάλωση μαρουλιού από πειραματόζωα για 3 εβδομάδες μείωσε σημαντικά το πηλίκο LDL/HDL και τα επίπεδα χοληστερόλης του ήπατος κατά 44%. Επίσης, το ποσοστό απορρόφησης της διαιτητικής χοληστερόλης μειώθηκε κατά 37%. Στην ίδια έρευνα φάνηκε πως βελτιώθηκε και η αντιοξειδωτική κατάσταση των πειραματόζωων που κατανάλωναν μαρούλι. Πιο συγκεκριμένα, αυξήθηκαν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών βιταμινών C, Ε και καροτενοειδών στο πλάσμα. Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι μια συστηματική κατανάλωση μαρουλιού είναι δυνατόν να συνεισφέρει στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Από όλα τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται για άλλη μια φορά ο σημαντικό ρόλος των λαχανικών και ειδικότερα του λάχανου και του μαρουλιού, τα οποία είναι λαχανικά τα οποία εύκολα μπορούμε να τα προμηθευτούμε και σε αρκετά οικονομικές τιμές. Το τελικό συμπέρασμα είναι πως συνδυάζοντας συστηματικά μια σαλάτα λάχανου ή μαρουλιού μαζί με το κύριο γεύμα μας, είναι δυνατόν να προστατευτούμε κατά ένα μεγάλο ποσοστό από σοβαρές μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σαλάτες με μαρούλι

1 μαρούλι
1-2 καρότα (προαιρετικά)
1-2 ξινόμηλα
1 παντζάρι (χωρίς τα φύλλα)
αλάτι
λάδι
ξίδι μπαλσάμικο
μουστάρδα
Εκτέλεση :
Λίγες ώρες πριν φτιάξουμε την σαλάτα βάζουμε το παντζάρι καθαρισμένο και ολόκληρο μέσα σε ενα μπολ με ξίδι.
Πλένουμε το μαρούλι και το κόβουμε.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη. Το ίδιο τρίβουμε και τα καρότα.
Αφαιρούμε το παντζάρι από το ξίδι και το τρίβουμε επίσης στον τρίφτη (στην ψιλή πλευρά του πλευρά) .
Τα ανακατεύουμε άλα μαζί σ'ενα μπολ (ρίχνουμε και λίγο αλατάκι) όπου θα πάρουν ένα πολύ όμορφο μωβ χρώμα.
Σ' ένα σέικερ χτυπάμε λάδι (όσο θέλουμε) με ξίδι βαλσαμικό και μια κουταλιά σούπας μουστάρδα ή ανάλογα με την αρεσκεία μας.
Το ρίχνουμε πάνω από την σαλάτα μας και ανακατεύουμε.
Σαλάτα για να εντυπωσιάσουμε και να ξετρελάνουμε τους φίλους μας!
100 γρ γαλλικό μαρούλι
100 γρ ραντίτσιο (σαν κόκκινο λάχανο μικρό)
100 γρ αϊς μπεργκ
100 γρ ελληνικό μαρούλι
Υλικά Β':
250 γρ μαγιονέζα
50 γρ μουστάρδα
1 με 1,5 λεμόνι (το χυμό του)
1 σκελίδα σκόρδο (αν θέλετε)
1 πρέζα καυτερό κόκκινο πιπέρι
Υλικά Γ':
500 γρ κρουτόν
100 γρ παρμεζάνα κομμένη σε φλέϊκς (σαν φλίδες λεπτές)
10 τοματίνια (κομμένα στη μέση)
Υλικά Δ':
1 με 2 στήθια κοτόπουλο ψημένο
5 με 6 φέτες μπέϊκον
Εκτέλεση:


Πλένουμε καλά τα λαχανικά μας τα κόβουμε κατά προτίμηση. Ύστερα τοποθετούμε τα υλικά β' σε μια μπασίνα (μπόλ) και τα ανακατεύουμε με ένα φουέ (σύρμα) ώστε να ομογενοποιηθούν και να γίνουν σε λεία μορφή.

Ψήνουμετα υλικά δ' και ύστερα τα κόβουμε (σε μικρά κυβάκια). Ρίχνουμε όλα τα υλικά α' β' δ' σε μια άλλη σαλατιέρα(μπόλ) και τα ανακατεύουμε καλά (φορώντας ένα γάντι ανακατεύουμε με το χέρι μας).

Αφού η σώς μας έχει ενσωματωθεί με το μαρούλι ρίχνουμε και τα υλικά γ' και ανακατεύουμε ξανά.

Τοποθετούμε στο ψυγείο για 20 λεπτά και τη σερβίρουμε δροσερή...


Φατούς!!!!!!! Η Λιβανέζικη νοστιμιά με μαρουλάκι Ελληνικό!!!!!!

1 μικρό μαρούλι
2 ντομάτες
1 αγγούρι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
χυμό ενός λεμονιού
3 κουταλάκια σκόνη σουμάκ
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
3 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 αραβική πίτα
Εκτέλεση:
Σε μια σαλατιέρα κόβετε το μαρούλι με το χέρι.
Κόβετε σε κύβους τις ντομάτες και το αγγούρι, ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα προσθέτετε στη σαλάτα.
Βάζετε την πίτα στο φούρνο να γίνει τραγανή (5'-6' στους 200 βαθμούς).
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το ντρέσινγκ χτυπώντας σε ένα σέικερ τα υπόλοιπα υλικά.
Περιχύνετε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ, κόβετε σε μέτρια κομμάτια την τραγανή αραβική πίτα και πασπαλίζετε.
Σερβίρετε αμέσως.


Κααααααααλή σας όρεεεξη....