Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Μυζηθροπιτάκια Κρήτης! Μία παμπάλαιη πανεύκολη,παραδοσιακή συνταγή, που θα σας ξετρελάνει!



Υλικά ζύμης
1 ποτήρι γάλα
1 αυγό
1 κουταλιά μπέικιν
αλεύρι όσο πάρει για να γίνει κουρκούτι (πηχτός χυλός)
Γέμιση
1 κιλό μυζήθρα γλυκιά
1 κουταλάκι κανέλλα
Οδηγίες
Ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης μέχρι να κάνουν ένα πηχτό κουρκούτι.
Κάνουμε τη μυζήθρα μικρά στρογγυλά μπαλάκια, τα βάζουμε ένα- ένα στο κουρκούτι και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο λάδι.
Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα σερβίρουμε ρίχνοντας τους από πάνω μέλι.

Κοτόπουλο ρολό σε φύλλο χειροποίητο ή αν βιαζόμαστε σε σφολιάτα!!!! Υπέροχο!!!


Υλικά (για 2 ρολά):
1 πακέτο σφολιάτα ή χειροποίητο φύλλο (όπως μας αρέσει)
1 κοτόπουλο
2 κόκκινες πιπεριές
2 κίτρινες πιπεριές
2 πράσινες πιπεριές
200 γραμμ. Τυριά της αρεσκείας σας τριμμένα ( γκούντα, έμμενταλ, γραβιέρα)
100 γραμμ. Φέτα τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι
1 αβγό
Λαδόκολλα
Εκτέλεση
Βράζουμε το κοτόπουλο. Αφαιρούμε την πέτσα και το ξεκοκαλίζουμε. Κόβουμε τις πιπεριές σε λεπτές ροδέλες. Τοποθετούμε σε μία μεγάλη λεκάνη το κοτόπουλο, τις πιπεριές και τα τυριά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας και βάζουμε την μισή γέμιση στο κέντρο. Γυρίζουμε την σφολιάτα, κάνοντας τη ρολό. Αντίστοιχα κάνουμε και στην άλλη σφολιάτα με την υπόλοιπη γέμιση. Τοποθετούμε λαδόκολλα στο ταψί. Χτυπάμε το αβγό και αλείφουμε τα ρολά με αυτό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C ώσπου να ροδίσει (περίπου 35 λεπτά).

Ζυμαρικά από τα χεράκια σας όπως έκαναν και οι γιαγιάδες μας!! 3 παλιές συνταγές, για να τα μαγειρέψουμε κλασσικά!!





Ξέρετε πολλούς που δεν τους αρέσουν τα μακαρόνια; Τι θα λέγατε αν μπορούσατε να προσφέρετε στην οικογένεια και στους φίλους σας τα δικά σας, χειροποίητα ζυμαρικά, κερδίζοντας (εκτός από τις εντυπώσεις) σε γεύση και ποιότητα; Μπορεί το εγχείρημα να φαντάζει δύσκολο και απαιτητικό, στην πραγματικότητα όμως είναι διασκεδαστικό. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι αλεύρι, αυγά, γάλα και αλάτι. Για να έχει πραγματικό νόημα όμως η επιχείρηση... «χειροποίητα ζυμαρικά», φροντίστε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε να είναι βιολογικά.



Χυλοπίτες

Υλικά
• 18 αυγά για 3 κιλά χυλοπίτες • 1/2 λίτρο γάλα (αγελαδινό ή κατά προτίμηση κατσικίσιο) • 3 κιλά αλεύρι (το αλεύρι πρέπει να είναι τόσα κιλά όσα οι χυλοπίτες που θέλετε να φτιάξετε. Επιλέξτε μισό σκληρό και μισό μαλακό για ευκολότερο ζύμωμα, αλλά και καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα) • 2 κουταλιές αλάτι

Εκτέλεση :
1. Πρώτα βάζετε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη.
2. Σε ένα άλλο ευρύχωρο σκεύος, ανακατεύετε τα αυγά, το γάλα και το αλάτι.
3. Όταν γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα, τα ρίχνετε στο αλεύρι και τα ανακατεύετε ζωηρά.
4. O στόχος είναι η ζύμη να γίνει όσο το δυνατόν πιο σφιχτή. Αν διαπιστώσετε ότι παραμένει μαλακή, προσθέστε σταδιακά περισσότερο αλεύρι.
5. Όταν ολοκληρωθεί το ζύμωμα, αφήνετε το μείγμα σκεπασμένο με μια πετσέτα να «ξεκουραστεί» για 2 ώρες περίπου.
6. Χωρίζετε το μείγμα σε μπάλες μεσαίου μεγέθους.
7. Αλευρώνετε μια ξύλινη, κατά προτίμηση, επιφάνεια, παίρνετε μία-μία τις μπάλες και τις ανοίγετε σε κυκλικό φύλλο με τον πλάστη. Όσο λεπτότερο είναι το φύλλο τόσο πιο επιτυχημένο θα είναι το αποτέλεσμα.
8. Απλώνετε τα φύλλα σε μια μεγάλη επιφάνεια και τα αφήνετε για περίπου 1/2 ώρα ή μέχρι να στεγνώσουν. Αν κάνει ζέστη, η ζύμη μπορεί να στεγνώσει και σε ένα τέταρτο της ώρας.
9. Διπλώνετε το φύλλο στη μέση όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να πάρει σχήμα μακρόστενης λωρίδας.
10. Κόβετε τη λωρίδα κάθετα σε 4-6 κομμάτια.
11. Στη συνέχεια, τα τεμαχίζετε κάθετα και οριζόντια σε μικρά κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε να έχουν οι χυλοπίτες.
12. Απλώνετε τις χυλοπίτες σε μεγάλη επιφάνεια και τις ανακατεύετε καλά, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Τις αφήνετε εκεί για περίπου μία εβδομάδα ανακατεύοντας καθημερινά (3-4 φορές την ημέρα).
13. Αφού βεβαιωθείτε ότι έχουν στεγνώσει απολύτως, τις βάζετε σε γυάλινα σκεύη και τις αποθηκεύετε σε χώρο σκιερό και χωρίς υγρασία. Παραδοσιακά, οι νοικοκυρές έβαζαν τις χυλοπίτες σε πάνινες μαξιλαροθήκες, επειδή το πανί απορροφά την υγρασία και τις διατηρεί τραγανές. Επίσης, για να κρατήσουν μακριά τα έντομα, έβαζαν μέσα στη μαξιλαροθήκη φύλλα δάφνης ή σκόρδο με τη φλούδα του.


Λαζάνια

Χρησιμοποιείτε τα ίδια υλικά, στις ίδιες ποσότητες, και ακολουθείτε ακριβώς την ίδια διαδικασία. Παραλλάσσοντας μόνο το στάδιο Νο 11, κόβετε το ζυμάρι λοξά σε λωρίδες με μέγεθος ανάλογο του αποτελέσματος που θέλετε να δημιουργήσετε.

Μακαρόνια

Και για τα μακαρόνια χρησιμοποιείτε τα ίδια υλικά και ακολουθείτε ακριβώς την ίδια διαδικασία μέχρι το στάδιο Νο 8, με τη διαφορά ότι τα κυκλικά φύλλα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο πάχος. Κατόπιν, κόβετε το κυκλικό φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες πλάτους 3 εκατοστών. Ρολάρετε κάθε λωρίδα μέχρι να πάρει η ζύμη το σχήμα του μακαρονιού.

Θρεπτική αξία ανά 100 γρ. βρασμένα ζυμαρικά
Θερμίδες: 124
Πρωτεΐνες : 5,28 γρ.
Λίπος : 1,74 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά : 0,40 γρ.
Υδατάνθρακες : 23,54 γρ.
Χοληστερίνη : 41 mg


Γιατί βιολογικές πρώτες ύλες

Αυγά : Τα φρέσκα, βιολογικά αυγά θα δώσουν ένα ζωηρό, φυσικό κίτρινο χρώμα στις χυλοπίτες.
Γάλα : Είναι απαλλαγμένο από αντιβιοτικά και πλουσιότερο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως τα ω-3.
Αλεύρι : Το βιολογικό αλεύρι, όπως και όλα τα βιολογικά προϊόντα φυτικής προέλευσης, περιέχουν λιγότερο νερό σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Θα το διαπιστώσετε στη γεύση.

3 κλασικές, παλιές συνταγές

Χυλοπίτες με μελιτζάνες

Υλικά
• 2 μεγάλες μελιτζάνες • 1 σκελίδα σκόρδο • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο • 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο • 2 κουταλιές ελαιόλαδο • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη • 1 μεγάλη ντομάτα περασμένη στον τρίφτη •1 πρέζα αλατοπίπερο • 1 κουταλάκι δυόσμο

Εκτέλεση : Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι, σοτάρετε το σκόρδο με το λάδι. Προσθέτετε τις μελιτζάνες κομμένες σε φέτες και τις πιπεριές. Όταν μαραθούν, ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά, μαζί με λίγο νερό, και αφήνετε το μείγμα να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει. Σε μια κατσαρόλα, βράζετε 500 γρ. χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό για περίπου 10 λεπτά. Κατόπιν, τις στραγγίζετε και σερβίρετε με τη σάλτσα και φρέσκο κεφαλοτύρι ή μυζήθρα.


Λαζάνια με λαχανικά

Υλικά
• 4 καρότα σε ροδέλες • 4 κολοκυθάκια σε ροδέλες • 4 πιπεριές (πράσινες, κόκκινες και κίτρινες) σε κύβους • 2 μελιτζάνες σε κύβους • 1 ποτήρι ελαιόλαδο • 1 πρέζα αλατοπίπερο • 2 ντομάτες περασμένες στον τρίφτη ή στο μπλέντερ

Εκτέλεση : Σε ένα βαθύ τηγάνι, σοτάρετε το κρεμμύδι και όλα τα λαχανικά στο λάδι, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε ένα μεγάλο ποτήρι νερό, το αλατοπίπερο και το χυμό ντομάτας. Αφήνετε τα υλικά να βράσουν όλα μαζί σε χαμηλή φωτιά (για τουλάχιστον μισή ώρα), μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα, βράζετε 500 γρ. λαζάνια σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά περίπου. Κατόπιν, τα στραγγίζετε και σερβίρετε με τη σάλτσα και φρέσκο κεφαλοτύρι ή μυζήθρα.


Κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια

Υλικά
• 1 μέτριο κόκορα (κομμένο σε μερίδες) • 1 κουταλιά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (προαιρετικά) • 4 μεγάλες ντομάτες (περασμένες στον τρίφτη ή στο μπλέντερ) • 1 ποτήρι του κρασιού λάδι • 1 πρέζα αλατοπίπερο • 1 πρέζα κανέλα • 1 πρέζα κανελογαρίφαλο n • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο • 500 γρ. μακαρόνια

Εκτέλεση : Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και τον κόκορα. Ρίχνετε το αλάτι, το πιπέρι, τα αρωματικά, το χυμό από τις ντομάτες και συμπληρώνετε με 2 μεγάλα ποτήρια νερό. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να βράσει για περίπου 1 ώρα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε νερό ώσπου να μαλακώσει το κρέας. Σε μια άλλη κατσαρόλα, βράζετε τα μακαρόνια. Όταν το νερό αρχίζει να κοχλάζει, προσθέτετε μία πρέζα αλάτι και λίγο λάδι για να μην κολλήσουν. Όταν βράσουν, τα σουρώνετε -χωρίς να τα κρυώσετε- με τρεχούμενο νερό. Η κόλλα του μακαρονιού συγκρατεί καλύτερα τη σάλτσα. Σερβίρετε τον κόκορα και με φρεσκοτριμμένο κεφαλοτύρι ή μυζήθρα.


Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ζαμπονοτυρόπιτα!!!!!!!!! Μία γρήγορη πανεύκολη και πεντανόστιμη λύση γιά να ευχαριστήσουμε τα παιδάκια μας αλλά και τους φίλους μας που έρχονται ξαφνικά!!!


½ πακέτο σφολιάτας
200 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
300 γρ. τριμμένο τυρί γκούντα
8-10 φέτες φρέσκιας τομάτας
½ κούπα του τσαγιού κέτσαπ (δίνει γεύση..!)ή ντομάτα φρέσκια τριμμένη .....αν δεν σας αρέσει.
1 κουτ. σούπας σουσάμι
1 αυγό χτυπημένο.

Οδηγίες

Απλώστε τη σφολιάτα σε ένα λαδωμένο ταψί
Αλείψτε στο μισό της σφολιάτας την κέτσαπ
Ρίξτε από πάνω το ζαμπόν στη συνέχεια το τριμμένο τυρί και τέλος, τις τομάτες.
Κλείστε με το υπόλοιπο μισό της σφολιάτας και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού πιέστε και τις δύο άκρες.
Αλείψτε το πάνω μέρος με το αυγό και πασπαλίστε με σουσάμι.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 20-25΄

Ένα κοτόπουλο αλλοιώτικο απ' τα άλλα!!! Τα παιδιά το λατρεύουν!!!!



300 γρ. τριμμένη ντομάτα ανακατεμένη με Θυμάρι και Βασιλικό
1 κιλό μακαρόνια έτοιμα βρασμένα
400 γρ. κοτόπουλο χωρίς κόκαλα ,έτοιμο βρασμένο ή ψητό
(άν σας έχει μείνει από χθές μπορείτε να το βάλετε)
1 πιπεριά πράσινη και μία κόκκινη ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
400 γρ. γκούντα
100 γρ. κρέμα γάλακτος
Ανάλογο αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες συνταγής
Σωτάρουμε το κοτόπουλο και όταν είναι έτοιμο το ξεκοκαλίζουμε και αφαιρούμε το δέρμα του.
Σε μία λεκάνη ρίξτε τα έτοιμα βρασμένα ζυμαρικά, το ½ τριμμένο τυρί, το κοτόπουλο κομματάκια, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την πιπεριά και την κρέμα γάλακτος καθώς και το αλατοπίπερο.
Τέλος, ρίξτε την ντομάτα με Θυμάρι και Βασιλικό και ανακατέψτε τα καλά.
Ρίξτε τα ζυμαρικά σε ένα ταψί ή χωρίστε τα σε 4 πυρίμαχα σκεύη.
Προσθέστε από πάνω το τριμμένο τυρί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 10΄.
Διάρκεια: 20 λεπτά

Πορτοκάλι μαρμελάδα από τα χεράκια της μανούλας!!!!! Γρήγορα και υγιεινά!!!



1 κιλό πορτοκάλια
1 κιλό ζάχαρη
1 λεμόνι
1 βανίλια

Οδηγίες

Πλένουμε τα πορτοκάλια και το λεμόνι. Τα κόβουμε σε κομμάτια μαζί με την φλούδα τους και τα βάζουμε σε μία λεκανίτσα. Τα καλύπτουμε με νερό και τα βάζουμε σκεπασμένα στο ψυγείο για 48 ώρες (το νερό έχει την ιδιότητα να ξεπικρίζει). Φροντίζουμε να τους αλλάξουμε νερό 2-3 φορές.
Αφού περάσουν οι 48 ώρες, αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια και τη φλούδα τους και τα αλέθουμε στο μούλτι. Για κάθε κούπα πολτού μετράμε μία με μιάμιση κούπα ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκιά θέλουμε τη μαρμελάδα). Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά. Σ' ένα μικρό κατσαρολάκι με πολύ νερό, βράζουμε λίγες φλούδες πορτοκαλιού για δέκα λεπτά απ' την ώρα που θ' αρχίσει να κοχλάζει το νερό. Αλλάζουμε το νερό και ξαναβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις ξεπλένουμε με κρύο νερό, τις κόβουμε σε πολύ λεπτά κομματάκια και τις ρίχνουμε στον πολτό που βράζει. Όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, κατεβάζουμε την κατσαρόλα απ΄τη φωτιά, ρίχνουμε τη βανίλια και την τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Αφού ανοιχτεί τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Φραουλίτσες μαρμελάδα!!!!!! Φτιάξτε τώρα γιά τον Χειμώνα!!!!!


Τις πιο νόστιμες και ώριμες φράουλες θα τις βρείτε αυτή την εποχή. Έτσι,φτιάξτε μαρμελάδα και γεμίστε τα βαζάκια σας ώστε να απολαμβάνετε τη γεύση τους και ολόκληρο το χειμώνα.
Συστατικά
Μισό κιλό φράουλες
250 γραμμ. ζάχαρη
1 κλωναράκι βανίλια
Λίγο νερό
Παρασκευή
1. Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ τις φράουλες, καθαρισμένες από τα κοτσάνια τους, με τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε απαλά.
2. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε σκεπασμένο για 1 ώρα περίπου.
3. Βάζετε το περιεχόμενο του μπολ σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτετε το κλωναράκι της βανίλιας σχισμένο κάθετα στη μέση, λίγο νερό και βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρώς το σιρόπι.
Σημ. Αν οι φράουλες είναι πολύ γλυκές μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης!
4. Όταν κρυώσει η μαρμελάδα γεμίζετε τα βαζάκια σας και τη φυλάτε στο ψυγείο.

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Σας περίσσεψαν ρεβύθια? μήν τα πετάτεεεεε!!Κάντε θαυμάσιο ρεβυθόρυζο ή ρεβυθοκεφτέδες!!!Θα ξετρελαθούν όλοι!


Ρεβυθοκεφτέδες

3 φλυτζάνια ρεβύθια βρασμένα
2 φλυτζάνια ψωμί
2 κρεμύδια
μισή χούφτα άνηθο-΄λιγο δυόσμο
μία κουταλίτσα κρασί
αλάτι πιπέρι
Αυγό -αν θέλετε βάζετε

Οπως και άν είναι μαγειρεμένα τα ρεβύθια σας (από χθες),τα σουρώνετε να φύγουν τα υγρά και τα περνάτε από το μούλτι να γίνουν πολτός,ψυλοκόβετε κρεμύδια άνηθο και δυόσμο ,και βάζετε όλα μαζί τα υλικά και τα πλάθετε .Αν το μείγμα σας είναι πολύ μαλακό βάλτε λίγο αλευράκι.Φτιάχνετε τα κεφτεδάκια. Αλερώνετε και τηγανίζετε !!!!


Αν θέλετε να φιάξετε φεβυθόρυζο με τα ρεβύθια που σας περίσσεψαν από χθες ....σουρώνετε πάλι τα υγρά των ρεβυθιών και κάτε όλα τα υπόλοιπα παρακάτω με τα ρεβύθια που ήδη έχετε!!!!!

Ρεβυθόρυζο

2 φλιτζάνια τσαγιού
1 φλιτζάνια ρύζι
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
1 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες (προαιρετικά)
μια πρέζα σαφράν
½ του φλιτζανιού κουκουνάρι
½ του φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για 8 με 12 ώρες. Τα βράζουμε

μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το κύμινο και το μπούκουβο. Στη συνέχεια σοτάρουμε και το ρύζι για περίπου 2 λεπτά . Προσθέτουμε τα ρεβίθια, το αλάτι, τις σταφίδες (προαιρετικά), το σαφράν και προσθέτουμε ζεστό νερό όσο να σκεπαστούν τα υλικά. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σβήνουμε την φωτιά. Αφήνουμε το πιλάφι στη σβησμένη φωτιά για 15 με 20 λεπτά. Προσθέτουμε το κουκουνάρι και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Μυστικό!!!!!:-) Με τον ίδιο τρόπο γίνονται οι φακές φακοκευτέδες και φακόρυζο,
τα φασόλια, φασολοκεφτέδες και φασολόρυζο(το αγαπημένο της γιαγιούλας μου!!!!

Μην πετάτε τίποτα!!!!!! Δύσκολοι καιροί !!!!!!Σας περίσσεψαν μακαρόνια από χθες? Κάντε τα ΣΟΥΦΛΕ!!!!!!



3 κούπες βρασμένα ζυμαρικά(όποια σας αρέσουν)
1 κούπα κίτρινα τυριά
1 κούπα κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι γάλα
Πιπέρι
Εγώ βάζω και λίγο μοσχοκάρυδο (μου αρέσει)
Βάζουμε τα ζυμαρικά σε ένα ταψί. Ανακατεύουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τη μισή ποσότητα των τυριών και τα ρίχνουμε στα ζυμαρικά πασπαλίζουμε με πιπέρι. Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στους 200ο Κελσίου μέχρι να ροδίσει το τυρί.
Τα ζυμαρικά που περισσεψαν από το μεσημεριανό γεύμα ή από την προηγούμενη μέρα μπορούν να γίνουν ένα ωραιότατο σουφλέ. Με την προσθήκη κρέμας γάλακτος και τυριών μπορεί να γίνει ή ατομικό σουφλέ ή οικογενειακό.

Ομελέτα λαχανικών φούρνου!!!!!!



Μερίδες:γιά 6 άτομα, χρόνος παρασκευής: 35΄

Υλικά
7-8 αυγά
4 κ.σ. φρέσκο γάλα
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3-4 φέτες ζαμπόν βραστό, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μελιτζάνα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε τετραγωνάκια ή 4-5κολοκυθάκια ψιλοκομένα(εγώ βάζω κολοκυθάκια)
2 πατάτες βρασμένες και κομμένες σε τετραγωνάκια
1 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη ή ότι τυράκι έχετε
1 κ.σ. πρασο ψιλοκομμένο(άν σας αρέσει) ή αν σπανάκι
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
πιπέρι

1. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τις μελιτζάνες, να μαραθούν για 5΄-6΄. Προσθέτουμε έπειτα το κρεμμύδι και τις πατάτες και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 3΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
2. Χτυπάμε με μίξερ ή στο χέρι, τα αυγά με το γάλα για 3΄-4΄. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα μυρωδικά και το τυρί. Ψιλοκόβουμε το ζαμπόν και το ρίχνουμε στο μείγμα. Τέλος προσθέτουμε και τα σοταρισμένα υλικά.
3. Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο ταψάκι και αδειάζουμε την ομελέτα. Ψήνουμε σε καλά προσθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 25΄, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να σταθεροποιηθεί η ομελέτα.Καλή όρεξη!!!!!!!!!!

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Βασικές σάλτσες γιά σαλάτες , φαγητά, ψητά, BBQ !!!!!


Ντρεσιγκ Caesars' Salad

.1 βραστό αυγό (1 λεπτό)
.3/4 φλυτζανιου λάδι
.1 κουταλάκι τσαγιού αλάτι
.1/4 φλυτζανιου στυμενο λεμόνι
.1 κουταλάκι τσαγιού σάλτσα Worcestershire
.1/4 φλυτζανιου τυρί Παρμεζάνα
.1/4 κουταλάκι τσαγιού πιπέρι
.2 - 3 σκελίδες σκόρδο
1φιλετακι αντζουγιας

-Βάλτε το βρασμένο αυγό στο μπλέντερ και χτυπήστε το στην υψηλή ταχύτητα.
-Χαμηλώστε στην χαμηλή ταχύτητα και προσθέστε αργά το λάδι.
-Στην συνέχεια προσθέστε και χτυπήστε στην χαμηλή ταχύτητα ένα ένα όλα τα υπόλοιπα υλικά.
-Αδειάστε το σε ένα μπολ και σερβίρετε.

Αυγολέμονο

.2 φλιτζάνια ζωμό από οτιδήποτε φτιάχνετε

.1 1/2 ποτήρι γάλα
.1 1/2 κουταλιά της σούπας γεμάτη κορν φλάουερ
.2 λεμόνια
.2 κρόκους
.αλάτι

-Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι το ζωμό να βράσει -Διαλύετε το κορν φλάουερ στο γάλα
-Χτυπάτε τους κρόκους
-Στύβετε τα λεμόνια και τα προσθέτετε στους κρόκους
-Αποσύρετε το ζωμό από τη. φωτιά
-Προσθέτετε το γάλα με το κορν φλάουερ στο ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς να μην σβολιάσει
-Προσθέτετε και τα αυγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα
-Το ξαναβάζετε σε ελάχιστη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι η σάλτσα να δέσει

Σάλτσα μανιταριών

.1 κούπα γάλα
.1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
.1/3 της κούπας τριμμένη γραβιέρα
.2 κουταλιές βούτυρο
.2 κουταλιές αλεύρι
.2 κρόκους αυγών
.1 μικρό κουτί μανιτάρια ψιλοκομμένα
.Αλάτι
.Πιπέρι

-Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να διαλυθεί.
-Ρίχνουμε το χλιαρό γάλα σιγά-σιγά ανακατεύοντας μέχρι η κρέμα μας να γίνει λεία και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
-Μόλις κρυώσει αρκετά προσθέτουμε την γραβιέρα και τους κρόκους αφού τους χτυπήσουμε πρώτα καλά.
-Στην συνέχεια προσθέτουμε, το αλάτι, το πιπέρι, τα μανιτάρια και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά μέχρι το μίγμα μας να γίνει ομοιόμορφο.

Σκορδαλιά

.1 ολόκληρο κεφάλι (μικρό) Κρεμμύδι(α)
.1 (περασμένο από γουδί ή ψιλή ξύστρα) Σκόρδο
.1 φραντζολάκι (καθαρισμένο από τις πέτσες) Ψωμί
ή
.5 Πατάτα(ες)
.1 φλιτζάνι Λάδι
.λίγο Ξύδι

-Καθαρίζετε τα σκόρδα, τα βάζετε σε ένα γουδί, προσθέτετε λίγο αλάτι και τα χτυπάτε καλά μέχρι να γίνουν μια αλοιφή.
-Καθαρίζετε τις πατάτες και τις βάζετε να βράσουν. Αφού βράσουν τις περνάτε από τη μηχανή του πουρέ ή από τη μηχανή του κιμά.
-Εάν είναι ψωμί, το μουσκεύουμε και το στραγγίζουμε καλά.
-Στη συνέχεια σ' ένα ταψί βάζετε τις πατάτες ή ψωμί. προσθέτετε το σκόρδο και ρίχνετε σιγά-σιγά το λάδι δουλεύοντας συγχρόνως με το σύρμα. προσθέτετε λίγο ξύδι, λίγο αλάτι και αφού γίνει σαν αλοιφή, είναι έτοιμη.
Το ψωμί το βρέχουμε και το στύβουμε μέσα σε μια πετσέτα για να λειώσει.
-Προσθέτουμε τα Υλικά στο γουδί με την εξής σειρά: σκόρδο, λάδι, ψωμί, ξύδι.
-Ταράζομε και χτυπάμε


Σάλτσα με αγγουράκι, τουρσί και κάπαρη

.2 κούπες μαγιονέζα
.2 κουταλιές ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί
.1 κουταλιά κάπαρη
.1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό

-Βάζουμε σε ένα μπολ την μαγιονέζα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
-Αν η σάλτσα μaς γίνει πολύ πηχτή αραιώνουμε με λίγο ξύδι ή λεμόνι ή νερό.
-Η σάλτσα αυτή (όπως οι περισσότερες άλλωστε) έχει πολλές παραλλαγές.
-Μπορούμε να προσθέσουμε φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, κρεμμύδι (βολβό) ψιλοκομμένο.
- Επίσης το αγγουράκι μπορεί να είναι φρέσκο αντί για τουρσί ή το τουρσί να είναι ανάμικτο.


Σάλτσα Ψητού

.3-4 κουταλιές της σούπας λίπος από το ταψί
.1 1/2-2 φλιτζάνια νερό

.2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
.αλάτι και πιπέρι

-Παίρνετε από το ταψί το λίπος και το βάζετε σε ένα κατσαρολάκι
-Ρίχνετε στο ταψί το νερό και το ξύνετε να πάρετε όλα τα συστατικά
-Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι το νερό να ζεσταθεί
-Ζεσταίνετε το βούτυρο και διαλύετε το αλεύρι
-Ανακατεύετε μέχρι να γίνει καφέ σκούρο
-Προσθέτετε σιγά σιγά το ζεστό νερό
-Αλατοπιπερώνετε
-Ανακατεύετε μέχρι να πήξει και σερβίρετε


Σάλτσα BBQ

.2 κουταλιές ελαιόλαδο
.1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
.1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
.1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)

.1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
.1/4 ξύδι
.1/2 ketchup
.1 κουταλιά μουστάρδα
.1/2 κουταλάκι tabasco

-Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι να γίνει διαφανές, προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μαλακώσει, ρίχνουμε τον χυμό, το ξύσμα του λεμονιού, τη ζάχαρη, το ξύδι (καλύτερα μηλόξιδο), το Ketchup,την μουστάρδα και το tabasco .
-Φέρνουμε την σάλτσα σε βρασμό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
-Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι πιπέρι και αφήνουμε να κρυώσει.
-Πριν το ψήσιμο, αλείφουμε το κρέας με τη σάλτσα και κατά τη διάρκεια το ψησίματος επαναλαμβάνουμε το άλειμμα με ένα πινέλο.
-Οση περισσέψει την σερβίρουμε μαζί με το κρέας.

Πίτσες από τα χεράκια σας ...γιά όλα τα γούστα!!!!!!!!!


ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Υλικά

2 1/4 κ.γ.νωπη μαγιά η 1 φακελακι ξερη

1/2 κ.γ. καστανή ζάχαρη

1 κ.γ. αλάτι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

3 1/3 φλ. αλεύρι

1 κ.σ. γιαουρτι

1 1/2 ποτηρι χλιαρο νερο

Οδηγίες παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ, διαλύστε τη μαγιά και την καστανή ζάχαρη στο χλιαρό νερό και αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Ανακατέψτε το αλάτι και το ελαιόλαδο μέσα στη μαγιά. Προσθέστε 2 1/2 φλ. από το αλεύρι και το γιαουρτι. Βγάλτε τη ζύμη σας σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε τη, προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειάζεται ώστε να μην κολλάει στα χέρια. Λαδώστε ένα μπολ και βάλτε μέσα τη ζύμη. Σκεπάστε το με μια πετσέτα κουζίνας. Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει, μέχρι να γίνει διπλή (περίπου 2 ώρες). Πατήστε τη λίγο με τις μπουνιές σας να πέσει και φτιάξτε μια σφιχτή μπάλα. Αφήστε τη για ένα λεπτό και μετά ανοίξτε τη Βάλτε ό,τι υλικό σας αρέσει πάνω και ψήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο(220 C°). Ψήστε την πίτσα μέχρι το τυρί και η κόρα να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα (περίπου 15-20').


ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ

Υλικά
Για το προζύμι
1 μικρό κομματάκι μαγιά μπύρας ή 2 κουταλάκια μαγιά σκόνη
1 1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό
2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Για τη ζύμη
2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κουταλακι γλυκανισο

Οδηγίες παρασκευής

Ζεσταίνετε το νερό Διαλύετε στο νερό τη μαγιά Προσθέτετε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει ένας αραιός χυλός Αφήνετε για μία ώρα περίπου, μέχρι να κάνει στην επιφάνεια μικρές φουσκάλες Κοσκινίζετε το αλεύρι Ανοίγετε στη μέση από το αλεύρι ένα λάκκο Μέσα στο λάκκο βάζετε, το λάδι και την μαγιά Ζυμώνετε να γίνει η ζύμη λεία Σκεπάζετε και την αφήνετε σε μέρος ζεστό να "ξεκουραστεί" για δύο ώρες περίπου Μετά ξεφουσκώνετε το προζύμι προσθέτετε τα 2 φλυτζάνια αλεύρι το γλυκανισο και το αλάτι και ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική Εάν κολλάει στα δάχτυλα, προσθέστε μία κουταλιά αλεύρι τη φορά Κάνετε τη ζύμη μία μπάλα και την τοποθετείτε σε ένα λαδωμένο μπωλ Σκεπάζετε με διαφάνεια και την αφήνετε να φουσκώσει για δύο ώρες περίπου Μόλις φουσκώσει, την τοποθετείτε σε αλευρωμένη επιφάνεια και χωρίστε την σε δύο κομμάτια Απλώστε τα και έχετε ζύμη για δύο πίτσες Εάν χρησιμοποιήσετε μόνο το ένα, το άλλο το τυλίγετε με διαφάνεια και το βάζετε στην κατάψυξη έως την επόμενη φορά που θα το χρειαστείτε

ΠΙΤΣΑ ΑΠΛΗ

Υλικά
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι αλάτι
350 γραμ. αλεύρι
3 κουταλ. σούπας ελαιόλαδο

Οδηγίες παρασκευής (για 4-6 άτομα)

1. Κοσκινίζετε σε βαθιά λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτετε τη μαγιά και το ελαιόλαδο. Προσθέτετε νερό χλιαρό, τόσο όσο χρειάζεται για να έχετε μια ζύμη απαλή και εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια σας. Aλευρώνετε τον πάγκο εργασίας ή ένα τραπέζι και ζυμώνετε πάνω τη ζύμη μέχρι να μαλακώσει. Την ανοίγετε με τη βοήθεια πλάστη σε φύλλο. Αλευρώνετε ένα αντικολλητικό ταψάκι κατάλληλο για πίτσα (με διάμετρο 26-28 εκ.) και απλώνετε μέσα τη ζύμη. 2. Σκεπάζετε το ταψάκι με μια πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για μισή ώρα περίπου. Όταν είναι έτοιμη, την αλείφετε με λίγο λάδι και απλώνετε τη σάλτσα ντομάτας. Tips *Μη βάζετε πάρα πολλά υλικά πάνω στη ζύμη, γιατί θα σας «μουλιάσει», θα γίνει πολύ μαλακή. *Όταν ετοιμάζετε ζύμη για πίτσα, φτιάξτε διπλή ή και μεγαλύτερη δόση. Χωρίστε τη ζύμη σε μπαλίτσες και βάλτε τις στην κατάψυξη. Όταν τις χρειαστείτε, αρκεί να τις ξεπαγώσετε πολύ γρήγορα στο φούρνο μικροκυμάτων ή να τις αφήσετε να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. *Στην αγορά θα βρείτε ειδικά αντικολλητικά ταψάκια για πίτσα που έχουν στη βάση τους τρυπούλες. Η ζύμη γίνεται υπέροχη και η γέμιση ψήνεται καλύτερα!

Λίγες συμβουλές ,για όσους δεν γνωρίζουν τι θα πεί "μαγειρεύω"....... και έχουν πελαγώσει με την υπόθεση του καθημερινού φαγητού!!!!!!!!

Γνωρίζουμε όλοι ότι ο άνθρωπος πρέπει να τρέφεται για να επιζήσει.
"Τι να κάνουμε, όμως, που δεν θέλουμε να μπλέξουμε με το μαγείρεμα, όλα και αυτές οι ωραίες συνταγές που μπαίνουν στο site θέλουν πολλά διαφορετικά υλικά, χρόνο, όρεξη αλλά και γνώση που δε διαθέτουμε; Κάτι πιο απλό δεν υπάρχει για μας τους κοινούς θνητούς;"...... με ρωτάνε πολλοί.. εργένηδες συνήθως!!



Λοιπόν, έχω καταγράψει τι μπορείτε να έχετε στην κουζίνα σας ώστε να τρώτε καλά (μην περιμένετε θαύματα, δε μιλάμε για το φαγητό της μαμάς σας....), χωρίς να χάνετε πολύ χρόνο, να νιώθετε ευχαριστημένοι που φτιάξατε κι εσείς κάτι για τον εαυτό σας ή ακόμα και γιά τους φίλους σας!

Κάποιοι που μένουν μόνοι τους και δεν ξέρουν τίποτα από μαγειρική, χρησιμοποιούν αυτά τα υλικά και κάπως βολεύεται η κατάσταση και ως προς το στομάχι τους αλλά και ως προς το οικονομικό θέμα.Το να τρώς καθημερινά έξω τώρα πιά.......είναι ένα ζήτημα....... (Αν κάποιος άλλος μπορεί να βοηθήσει στη συμπλήρωση αυτής της λίστας, ας στείλει τα δικά του σχόλια).

Τι θα έχετε στην κουζίνας σας :

ζυμαρικά, πολλά ζυμαρικά. Σε διάφορα σχήματα, χρώματα (για να μη βαριέστε και νιώθετε ότι πάλι μακαρόνια τρώω και σήμερα). Πολλά σπαγγετίνι (Νο. 10), φιογκάκια, λαζάνια, αχιβάδα, κοχύλι, τρικολόρε, με σπανάκι, με αυγό κλπ.
Είναι πολύ εύκολο να τα ετοιμάσετε, σχεδόν όλα γίνονται με τον ίδιο τρόπο και προπάντων γίνονται γρήγορα. Αφήστε που κρατούν και πολύ καιρό στο ντουλάπι (1-2 χρόνια) και δεν υπάρχει φόβος να σας λήξουν.
Τι κάνετε : Βράζετε σε μια κατσαρόλα μπόλικο νερό (γεμίστε τη περίπου μέχρι τη μέση), αν έχετε πετάτε μέσα κι ένα κύβο Knorr να πάρουν γεύση. Μόλις βράσει το νερό, ρίχνετε μέσα τα ζυμαρικά (για 2 άτομα ρίξτε τα μισά μακαρόνια ενός πακέτου 500 γραμ.). Σε 10 λεπτά περίπου τα μακαρόνια είναι έτοιμα (δείτε τι γράφει η συσκευασία και αφήστε τα ακριβώς όση ώρα λένε. Αν δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε ένα μακαρόνι βρασμένο από ένα άβραστο, απλά μετρήστε το χρόνο. Μην ακούτε για μακαρόνια που τα πετάμε στον τοίχο κλπ.).
Ρίχνετε νερό βρύσης στην κατσαρόλα ώστε να μην καίει πολύ το νερό από τα μακαρόνια και τα σουρώνετε σε ένα σουρωτήρι. Προσθέτετε 1-2 κουταλιές του γλυκού βιτάμ στα μακαρόνια και ανακατεύετε (ή καίτε λίγο λάδι στην κατσαρόλα που μόλις φτιάξατε τα μακαρόνια, πετάτε μέσα σε αυτή τα μακαρόνια και τα ανακατεύετε).
Ρίχνετε από πάνω μια έτοιμη σάλτσα που έχετε ζεστάνει για λίγο, τυράκι και έχετε μια πολύ ωραία ζεστή μακαρονάδα.

ψωμάκια για τοστ με σαλαμάκι - παριζάκι και τυρί. Αλείφετε με λίγο βούτυρο τις φέτες και βάζετε ενδιάμεσα ζαμπόν/πάριζα με τυρί.
Μπορείτε να φτιάξετε το σάντουιτς και με τόνο, αν προτιμάτε. Ανακατεύετε λίγο τόνο από κονσέρβα, μαγιονέζα και ψιλοκομμένο άνιθο.
τονοσαλάτα: Παίρνετε 1 κονσέρβα τόνο με λάδι, πλένετε το μαρούλι, το ψιλοκόβετε. Προσθέτετε λίγες ελιές, ρίχνετε μπόλικη μαγιονέζα και ανακατεύετε.
σαλάτα με ζυμαρικά. Είπαμε τα ζυμαρικά θα σας ξελασπώσουν. Πένες πολύχρωμες, φιογκάκια, κοχύλια μπορείτε να τα βράσετε, να προσθέσετε ότι υλικά έχετε που μπορεί να μπουν σε μια σαλάτα, μια σως για σαλάτες και έτοιμη η σαλάτα.
κέτσαπ: κολλάει παντού και κάνει και για σάλτσα σε μακαρόνια
μερέντα, μέλι, μαρμελάδα και βούτυρο στο ψωμί. Το μέλι κρατάει πολύ καιρό, προσοχή όμως λερώνει.
έτοιμο κέηκ για πρωϊνό με μαρμελάδα.
πίτες για σουβλάκι: Κάντε τον κόπο μια μέρα και αγοράστε πίτες από μαγαζί που φτιάχνει πίτες (πάρτε πολλές για να μην ξαναπηγαίνετε κάθε λίγο και λιγάκι). Αν δεν μπορείτε να βρείτε τέτοιο μέρος, πηγαίνετε σε σουβλατζίδικο και πάρτε πίτες (αυτές του σουπερμάρκετ είναι άθλιες). Φυλάξτε τις στην κατάψυξη και όποτε θέλετε να φάτε κάτι πρόχειρο, βγάζετε όσες θέλετε.
Τις βάζετε στην τοστιέρα με λεπτές φέτες κίτρινο τυρί και ότι άλλο επιθυμείτε. Εδώ μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε, πάει πολύ με πιπεριά, ελιές και λίγο κέτσαπ ή τσίλι. Ή με φέτα και σαλάμι πικάντικο.
κρασί, μπύρες ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί.
καφέδες, γλυκά, σαντιγί.
ντοσιέ με όλα τα deliveries της γειτονιάς.
σπόροι καλαμπόκι για ποπ κορν. Οταν έρχονται οι φίλοι για ταινία, βάζετε σε μια κατσαρόλα λίγο βούτυρο και ρίχνετε τους σπόρους από καλαμπόκι. ΠΡΟΣΟΧΗ! Η κατσαρόλα να είναι κλειστή γιατί οι σπόροι εκσφενδονίζονται προς τα έξω. Ετσι, έχετε κόκα κόλα και ποπ κορν και είστε έτοιμοι για βίντεο με τους φίλους σας.
Μπάρμπα Στάθης, Froza για να τρώτε και κανά μαγειρευτό. Κατεψυγμένα μεν, αλλά μοιάζουν πολύ με αληθινό μαγειρευτό φαγητό. Αν δεν ξέρετε να μαγειρεύετε, ούτε στα πιο τρελά σας όνειρα δε θα τρώγατε τέτοιο μπριάμ. Δοκιμάστε τα.
Δεν κάνεις τίποτα άλλο εκτός από το να προσθέσεις λίγο λάδι, το φαγητό γίνεται ακριβώς στην ώρα που γράφει το πακέτο και δε θέλει και πολύ παρακολούθηση. Σκεπάζετε την κατσαρόλα, περιμένετε όση ώρα σας λέει και μετά το τρώτε.
πίτες έτοιμες κατεψυγμένες. Εδώ δε χρειάζεται να προσθέσετε τίποτα, προθερμαίνετε το φούρνο ενώ ταυτόχρονα έχετε την πίτα έξω από το ψυγείο για να ξεπαγώσει λίγο. Μερικές είναι αρκετά καλές (σπανακόπιτα, πρασσόπιτα, μπουγάτσα με τυρί κλπ.).
Εδώ παίζει ρόλο το ψήσιμο. Προσέξτε πόσο ψηλά/χαμηλά θα βάλετε την πίτα, αν θα την ψήσετε με αέρα ή σε αντίσταση πάνω-κάτω. Αν δε γνωρίζετε καλά το φούρνο σας, ακολουθήστε ακριβώς τις οδηγίες του πακέτου. Το σήμα για ψήσιμο με αέρα στις κουζίνες είναι κάτι σαν έλικας, ανεμιστήρας ενώ το ψήσιμο με αντίσταση πάνω-κάτω είναι δύο παράλληλες γραμμές.
Πίτσες, πεινιρλί κατεψυγμένες, έτοιμες, θέλουν μόνο ψήσιμο (αφού έχετε προθερμάνει το φούρνο για 10-15 λεπτά).
Ο Ζυμαράκης θας σας σώσει. Ετοιμο ζυμαράκι για πίτσα. Το απλώνετε σε ένα ταψί, βάζετε από πάνω ότι υλικά έχετε, τριμμένο τυρί, ζαμπόν, κρεμμύδι, ελιές, ντομάτα , αλατοπίπερο και ρίγανη. Ψήνετε γύρω στα 20 λεπτά και η πίτσα είναι έτοιμη (όταν θέλετε να εντυπωσιάσετε ότι φτιάχνετε και ζυμωτή πίτσα ή έχετε βαρεθεί τις πίτσες της γειτονιάς).
κασερόπιτα, τυρόπιτα σε συσκευασία. Τις ζεσταίνετε σε φουρνάκι, μοιάζουν σε γεύση με τις έξω τυρόπιτες.
Μπορεί να ξεχνάω πολλά ακόμη πράγματα που μπορεί να φτιάξει κανείς πρόχειρα, στείλτε αν θέλετε και τις δικές σας ιδέες. Οι παραπάνω προτάσεις τονίζω δεν είναι gourmet λύσεις, απλά μια μικρή βοήθεια για όσους έχουν πελαγώσει με την υπόθεση του καθημερινού φαγητού. Κάντε μια αρχή με αυτά, και όταν νιώσετε να πατάτε στα πόδια σας, σιγά σιγά δοκιμάστε και καμιά αληθινή συνταγή από το site :-)