Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

Ζυμαρικά από τα χεράκια σας όπως έκαναν και οι γιαγιάδες μας!! 3 παλιές συνταγές, για να τα μαγειρέψουμε κλασσικά!!





Ξέρετε πολλούς που δεν τους αρέσουν τα μακαρόνια; Τι θα λέγατε αν μπορούσατε να προσφέρετε στην οικογένεια και στους φίλους σας τα δικά σας, χειροποίητα ζυμαρικά, κερδίζοντας (εκτός από τις εντυπώσεις) σε γεύση και ποιότητα; Μπορεί το εγχείρημα να φαντάζει δύσκολο και απαιτητικό, στην πραγματικότητα όμως είναι διασκεδαστικό. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι αλεύρι, αυγά, γάλα και αλάτι. Για να έχει πραγματικό νόημα όμως η επιχείρηση... «χειροποίητα ζυμαρικά», φροντίστε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε να είναι βιολογικά.



Χυλοπίτες

Υλικά
• 18 αυγά για 3 κιλά χυλοπίτες • 1/2 λίτρο γάλα (αγελαδινό ή κατά προτίμηση κατσικίσιο) • 3 κιλά αλεύρι (το αλεύρι πρέπει να είναι τόσα κιλά όσα οι χυλοπίτες που θέλετε να φτιάξετε. Επιλέξτε μισό σκληρό και μισό μαλακό για ευκολότερο ζύμωμα, αλλά και καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα) • 2 κουταλιές αλάτι

Εκτέλεση :
1. Πρώτα βάζετε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη.
2. Σε ένα άλλο ευρύχωρο σκεύος, ανακατεύετε τα αυγά, το γάλα και το αλάτι.
3. Όταν γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα, τα ρίχνετε στο αλεύρι και τα ανακατεύετε ζωηρά.
4. O στόχος είναι η ζύμη να γίνει όσο το δυνατόν πιο σφιχτή. Αν διαπιστώσετε ότι παραμένει μαλακή, προσθέστε σταδιακά περισσότερο αλεύρι.
5. Όταν ολοκληρωθεί το ζύμωμα, αφήνετε το μείγμα σκεπασμένο με μια πετσέτα να «ξεκουραστεί» για 2 ώρες περίπου.
6. Χωρίζετε το μείγμα σε μπάλες μεσαίου μεγέθους.
7. Αλευρώνετε μια ξύλινη, κατά προτίμηση, επιφάνεια, παίρνετε μία-μία τις μπάλες και τις ανοίγετε σε κυκλικό φύλλο με τον πλάστη. Όσο λεπτότερο είναι το φύλλο τόσο πιο επιτυχημένο θα είναι το αποτέλεσμα.
8. Απλώνετε τα φύλλα σε μια μεγάλη επιφάνεια και τα αφήνετε για περίπου 1/2 ώρα ή μέχρι να στεγνώσουν. Αν κάνει ζέστη, η ζύμη μπορεί να στεγνώσει και σε ένα τέταρτο της ώρας.
9. Διπλώνετε το φύλλο στη μέση όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να πάρει σχήμα μακρόστενης λωρίδας.
10. Κόβετε τη λωρίδα κάθετα σε 4-6 κομμάτια.
11. Στη συνέχεια, τα τεμαχίζετε κάθετα και οριζόντια σε μικρά κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε να έχουν οι χυλοπίτες.
12. Απλώνετε τις χυλοπίτες σε μεγάλη επιφάνεια και τις ανακατεύετε καλά, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Τις αφήνετε εκεί για περίπου μία εβδομάδα ανακατεύοντας καθημερινά (3-4 φορές την ημέρα).
13. Αφού βεβαιωθείτε ότι έχουν στεγνώσει απολύτως, τις βάζετε σε γυάλινα σκεύη και τις αποθηκεύετε σε χώρο σκιερό και χωρίς υγρασία. Παραδοσιακά, οι νοικοκυρές έβαζαν τις χυλοπίτες σε πάνινες μαξιλαροθήκες, επειδή το πανί απορροφά την υγρασία και τις διατηρεί τραγανές. Επίσης, για να κρατήσουν μακριά τα έντομα, έβαζαν μέσα στη μαξιλαροθήκη φύλλα δάφνης ή σκόρδο με τη φλούδα του.


Λαζάνια

Χρησιμοποιείτε τα ίδια υλικά, στις ίδιες ποσότητες, και ακολουθείτε ακριβώς την ίδια διαδικασία. Παραλλάσσοντας μόνο το στάδιο Νο 11, κόβετε το ζυμάρι λοξά σε λωρίδες με μέγεθος ανάλογο του αποτελέσματος που θέλετε να δημιουργήσετε.

Μακαρόνια

Και για τα μακαρόνια χρησιμοποιείτε τα ίδια υλικά και ακολουθείτε ακριβώς την ίδια διαδικασία μέχρι το στάδιο Νο 8, με τη διαφορά ότι τα κυκλικά φύλλα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο πάχος. Κατόπιν, κόβετε το κυκλικό φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες πλάτους 3 εκατοστών. Ρολάρετε κάθε λωρίδα μέχρι να πάρει η ζύμη το σχήμα του μακαρονιού.

Θρεπτική αξία ανά 100 γρ. βρασμένα ζυμαρικά
Θερμίδες: 124
Πρωτεΐνες : 5,28 γρ.
Λίπος : 1,74 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά : 0,40 γρ.
Υδατάνθρακες : 23,54 γρ.
Χοληστερίνη : 41 mg


Γιατί βιολογικές πρώτες ύλες

Αυγά : Τα φρέσκα, βιολογικά αυγά θα δώσουν ένα ζωηρό, φυσικό κίτρινο χρώμα στις χυλοπίτες.
Γάλα : Είναι απαλλαγμένο από αντιβιοτικά και πλουσιότερο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως τα ω-3.
Αλεύρι : Το βιολογικό αλεύρι, όπως και όλα τα βιολογικά προϊόντα φυτικής προέλευσης, περιέχουν λιγότερο νερό σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Θα το διαπιστώσετε στη γεύση.

3 κλασικές, παλιές συνταγές

Χυλοπίτες με μελιτζάνες

Υλικά
• 2 μεγάλες μελιτζάνες • 1 σκελίδα σκόρδο • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο • 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο • 2 κουταλιές ελαιόλαδο • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη • 1 μεγάλη ντομάτα περασμένη στον τρίφτη •1 πρέζα αλατοπίπερο • 1 κουταλάκι δυόσμο

Εκτέλεση : Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι, σοτάρετε το σκόρδο με το λάδι. Προσθέτετε τις μελιτζάνες κομμένες σε φέτες και τις πιπεριές. Όταν μαραθούν, ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά, μαζί με λίγο νερό, και αφήνετε το μείγμα να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει. Σε μια κατσαρόλα, βράζετε 500 γρ. χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό για περίπου 10 λεπτά. Κατόπιν, τις στραγγίζετε και σερβίρετε με τη σάλτσα και φρέσκο κεφαλοτύρι ή μυζήθρα.


Λαζάνια με λαχανικά

Υλικά
• 4 καρότα σε ροδέλες • 4 κολοκυθάκια σε ροδέλες • 4 πιπεριές (πράσινες, κόκκινες και κίτρινες) σε κύβους • 2 μελιτζάνες σε κύβους • 1 ποτήρι ελαιόλαδο • 1 πρέζα αλατοπίπερο • 2 ντομάτες περασμένες στον τρίφτη ή στο μπλέντερ

Εκτέλεση : Σε ένα βαθύ τηγάνι, σοτάρετε το κρεμμύδι και όλα τα λαχανικά στο λάδι, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε ένα μεγάλο ποτήρι νερό, το αλατοπίπερο και το χυμό ντομάτας. Αφήνετε τα υλικά να βράσουν όλα μαζί σε χαμηλή φωτιά (για τουλάχιστον μισή ώρα), μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα, βράζετε 500 γρ. λαζάνια σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά περίπου. Κατόπιν, τα στραγγίζετε και σερβίρετε με τη σάλτσα και φρέσκο κεφαλοτύρι ή μυζήθρα.


Κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια

Υλικά
• 1 μέτριο κόκορα (κομμένο σε μερίδες) • 1 κουταλιά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (προαιρετικά) • 4 μεγάλες ντομάτες (περασμένες στον τρίφτη ή στο μπλέντερ) • 1 ποτήρι του κρασιού λάδι • 1 πρέζα αλατοπίπερο • 1 πρέζα κανέλα • 1 πρέζα κανελογαρίφαλο n • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο • 500 γρ. μακαρόνια

Εκτέλεση : Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και τον κόκορα. Ρίχνετε το αλάτι, το πιπέρι, τα αρωματικά, το χυμό από τις ντομάτες και συμπληρώνετε με 2 μεγάλα ποτήρια νερό. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να βράσει για περίπου 1 ώρα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε νερό ώσπου να μαλακώσει το κρέας. Σε μια άλλη κατσαρόλα, βράζετε τα μακαρόνια. Όταν το νερό αρχίζει να κοχλάζει, προσθέτετε μία πρέζα αλάτι και λίγο λάδι για να μην κολλήσουν. Όταν βράσουν, τα σουρώνετε -χωρίς να τα κρυώσετε- με τρεχούμενο νερό. Η κόλλα του μακαρονιού συγκρατεί καλύτερα τη σάλτσα. Σερβίρετε τον κόκορα και με φρεσκοτριμμένο κεφαλοτύρι ή μυζήθρα.