Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ξεροτήγανα Κρήτης!!!!!! Το γλυκό που δεν λείπει από το τραπέζι της γιορτής αλλά και του Γάμου!!!Λίγο δύσκολο αλλά αξίζει τον κόπο.....θεσπέσιο!!!!!!!

ΠΡΙΝ ΜΠΕΙ Η ΝΥΦΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ ΣΠΙΤΙ, ΣΧΗΜΑΤΙΖΕ ΜΕ ΜΕΛΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΑΝΩΦΛΙ ΚΑΙ ΠΑΤΟΥΣΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΥΝΙ Η ΣΕ ΠΡΟΒΙΑ ΠΡΟΒΑΤΟΥ, ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΗΡΕΜΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ. ΣΠΟΥΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΕΝΑ ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΟΥ ΣΚΟΡΠΙΖΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΟΟΙΩΝΙΖΟΝΤΑΣ ΑΦΘΟΝΙΑ ΑΓΑΘΩΝ"

Υλικά γιά τα ξεροτήγανα

Για τη ζύμη
-3 φλιτζάνια τσαγιού νερό
-1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-1 ποτηράκι για σφηνάκι ρακί
-2 λεμόνια(το χυμό)
-1 κουταλάκι αλάτι
-1 κιλό αλεύρι σκληρό

Για το σιρόπι
-1 ποτήρι νερό
-3 ποτήρια μέλι
-Ξύλο κανέλας

Για το πασπάλισμα
-Καρύδια ψιλοκομμένα
-Σουσάμι
-Κανέλα
Προετοιμασία
Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά και ανακατεύουμε.Αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι μέχρι να γίνει ή ζύμη σκληρή και την αφήνουμε σκεπασμένη για 10 λεπτά.Την Χωρίζουμε σε κομμάτια για να ανοίξουμε φύλλα με την μηχανή, πάχους 0,5 εκ. Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες περίπου 3 εκ. πλάτος και βάζουμε σ’ ένα τηγάνι βαθύ μπόλικο λάδι για να κάψει.Και τώρα ξεκινάει το δύσκολο κομμάτι.Στο χωριόμου ,οι γυναίκες έχουν βρει μια πολύ καλή λύση για να πετυχαίνουν στρογγυλό σχήμα σαν μια κορδέλα που την έχουμε τυλίξει.Λοιπόν, παίρνουν ένα ξηρό καλάμι το κόβουν περίπου 1/2 μέτρο,το πλένουν πολύ καλά και στην μία άκρη του κάνουν μια σχισμή τόσο φαρδιά ώστε να μπορεί να μπαίνει η λωρίδα.Αφού έχουμε περάσει την λωρίδα στο καλάμι την βουτάμε στο λάδι και καθώς αρχίζει να ψήνεται τυλίγουμε με το ένα χέρι την ψημένη στο καλάμι και παράλληλα με το άλλο χέρι αφήνουμε σιγά σιγά και την υπόλοιπη λωρίδα συνεχίζοντας ξανά αυτή την διαδικασία μέχρι να τελειώσει η λωρίδα.Το τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και συνεχίζουμε.Αφού τελειώσουμε ετοιμάζουμε το σιρόπι.Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό,το μέλι και το ξύλο κανέλας για περίπου 10 λεπτά μέχρι να δέσει.Παίρνουμε ένα ένα ξεροτήγανο και κρατώντας το με το ένα μας χέρι το βουτάμε μέχρι την μέση στο σιρόπι.Έπειτα το ακουμπάμε σε μια πιατέλα με την σιροπιασμένη πλευρά προς τα πάνω.Τέλος τα πασπαλίζουμε με την κανέλα,το σουσάμι και τα καρύδια αφού πρώτα τα έχουμε ανακατέψει όλα μαζί.

Σε παλιό τετράδιο συνταγών της γιαγιάς γράφει σε ένα απόσπασμα της συνταγής της :
Η ζύμη πρέπει να είναι σχετικά τρυφερή. Ανοίγω το φύλλο και το κόβω σε ίσες οριζόντιες λουρίδες πλάτους περίπου 10-12 πόντους και μήκους περίπου 20-25 πόντους.Όταν κάψει το λάδι, τυλίγομε τη λωρίδα μια-μια χωριστά στα δάκτυλά μας ξεκινώντας από τα δύο δάκτυλα , μετά στα τρία και κατόπιν στα τέσσερα μέχρι να τελειώσει η λωρίδα. Κολλάμε την άκρη της και τη ρίχνομε στο καυτό λάδι. Με δύο πιρούνια γυρίζομε τους κολλημένους αυτούς κρίκους, προσπαθώντας να μην χάσουν το στρογγυλό τους σχήμα. Όταν ροδίσει το ξεροτήγανο το βγάζομε.Ή(άλλος τρόπος) με την βοήθεια δύο πιρουνιών τυλίγω το φύλλο σε ρολό ή διπλώνω στην μέση σαν φιογκάκ (το φιογκάκι ,σαφώς πιό εύκολο)ι.Καθώς ανοίγω το φύλλο και διαμορφώνω τα κομμάτια, αρχίζω και το τηγάνισμα για να μην ξεραθούν πολύ. Σε ένα μεγάλο τηγάνι καίω πολύ λάδι και τηγανίζω τα ξεροτήγανα λίγα λίγα. Όταν ξανθύνουν, τα βγάζω από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι. Όταν στραγγίσουν και κρυώσουν τα πρώτα ξεροτήγανα, με την τρυπητή κουτάλα τα βουτάω με προσοχή, για να μην σπάσουν, στο σιρόπι που σιγοβράζει, έτσι ώστε να σκεπαστούν από όλες τις πλευρές. Μόλις πάρουν το σιρόπι, τα στραγγίζω και πάλι στο σουρωτήρι. Τα βάζω σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζω με το μείγμα από κανέλα και το καβουρδισμένο και σπασμένο σουσάμι

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αντι ρακι να βαλω τσιπουρο?

Γεύσεις Ζωής είπε...

φύσικά !!!!!!