Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Όσα θέλετε να ξέρετε γιά τη διατροφή σε περίοδο νηστείας!!!


Η αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα έχει ήδη ξεκινήσει καθώς διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής. Σύμφωνα με την χριστιανική πίστη, η περίοδος αυτή είναι μια περίοδος εγκράτειας και κάθαρσης, πνευματικής και σωματικής, που εκφράζεται με την αποχή μας από το κρέας και τα παράγωγά του. Από την σημαντική αυτή αλλαγή στη ρουτίνα της διατροφής μας ανακύπτουν πολλά ερωτήματα που παρακάτω αναλύουμε ένα-ένα…

Θα χάσουμε βάρος την περίοδο της νηστείας;

Η αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως θα περίμενε κανείς είναι μια καλή μορφή δίαιτας μιας και απέχουμε από ένα μεγάλο εύρος προϊόντων (ενδεχομένως αρκετά λιπαρών) που υπό άλλες συνθήκες καταναλώνουμε κατά κόρον στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων την περίοδο της νηστείας δεν απέχει και πολύ από την συνηθισμένη θερμιδική μας πρόσληψη. Καθόλου παράξενο, αν σκεφτεί κανείς πως το κενό που αφήνουν τα αρτύσιμα στο τραπέζι μας, το καλύπτουμε εύκολα με λαδερά, ζυμαρικά με σάλτσες, νηστίσιμα γλυκά που αποδίδουν εξίσου αρκετές θερμίδες. Επίσης, συχνά η λανθασμένη ψυχολογία ότι εφόσον νηστεύουμε δε τρεφόμαστε επαρκώς μας οδηγεί πολλές φορές να αυξήσουμε την ποσότητα των γευμάτων μας με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην χάνουμε βάρος αλλά να κινδυνεύουμε να το αυξήσουμε.

Μπορεί η νηστεία να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό μας;

Η νηστεία (=αποχή από ζωικής προέλευσης τρόφιμα) μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία, μόνο εφόσον προϋπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας (πχ. σιδηροπενική αναιμία) ή δεν εκτελείται σωστά (πχ. υπερβολικός περιορισμός πρόσληψης τροφής, μειωμένη ποικιλία τροφίμων). Υπερήλικες, μωρά και γυναίκες σε κύηση ή γαλουχία καλό θα ήταν να ζητήσουν τη συμβουλή του διαιτολόγου τους ή αλλιώς να την αποφύγουν. Ο βασικός λόγος ανησυχίας είναι η μειωμένη πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών λόγω της αποχής από ζωικά τρόφιμα. Τα πιο βασικά από τα συστατικά αυτά είναι:

Πρωτεΐνη: υψηλής βιολογικής αξίας βρίσκουμε μόνο στο κρέας, το αυγό και τα γαλακτοκομικά. Κατά την διάρκεια της νηστείας φροντίζουμε να παίρνουμε την πρωτεΐνη μας από όσπρια (φασόλια, φακή, ρεβίθια), προϊόντα σόγιας, φιστίκια, ταχίνι και θαλασσινά.

Σίδηρος: ο σίδηρος του κρέατος απορροφάται πολύ καλύτερα από τον οργανισμό σε σχέση με τον σίδηρο από φυτικής πηγές. Ωστόσο μπορούμε να προσλάβουμε αρκετό σίδηρο από θαλασσινά, εμπλουτισμένα δημητριακά καθώς και από μαυρομάτικα φασόλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα και να μεγιστοποιήσουμε την βιοδιαθεσιμότητα του με ταυτόχρονη κατανάλωση βιταμίνης C (πίνουμε χυμό εσπεριδοειδών με το φαγητό, καταναλώνουμε μαϊντανό, μπρόκολο, κόκκινες πιπεριές, προσθέτουμε χυμό λεμονιού στο φαγητό). Αποφύγετε ταυτόχρονη κατανάλωση καφέ, τσαγιού ή κακάο καθώς και χόρτων, σπανακιού και παντζαριών που μειώνουν την απορρόφησή του.

Ασβέστιο: όλοι γνωρίζουμε ότι τα γαλακτοκομικά αποτελούν βασικές πηγές ασβεστίου για τον οργανισμό μας, αλλά στην περίοδο της νηστείας μπορούμε να προσλάβουμε το ασβέστιο που μας χρειάζεται από οστρακοειδή, σουσάμι, ταχίνι, μπρόκολο, κουνουπίδι, εμπλουτισμένους χυμούς ή τρόφιμα. Για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου αποφύγετε την ταυτόχρονη κατανάλωση σιδήρου, καφέ, τσαγιού, κακάο, χόρτων, μελιτζάνας, σπανακιού ενώ φροντίστε να σας βλέπει ο ήλιος έστω για λίγα λεπτά καθημερινά ώστε ο οργανισμός σας να βιοσυνθέτει αρκετή βιταμίνη D που αποτελεί εξαιρετικό σύμμαχο στην απορρόφηση του ασβεστίου.

Τι οφέλη αποκομίζει ο οργανισμός μας από την νηστεία;

Η περίοδος της νηστείας αποτελεί μια πολύ καλή μέθοδο αποτοξίνωσης του οργανισμού από την συνεχή κρεατοφαγία που συνηθίζουμε στις δυτικές κοινωνίες. Είναι αποδεδειγμένο ότι την περίοδο της νηστείας πέφτουν τα επίπεδα της χοληστερόλης αλλά και των άλλων λιπιδίων του αίματος (LDL, τριγλυκερίδια), δρώντας έτσι προστατευτικά για την καρδιά και τα αγγεία. Ταυτόχρονα, η αποχή από κατεργασμένα κρέατα και τυριά μειώνει την ημερήσια πρόσληψη νατρίου συμβάλλοντας έτσι στην πτώση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, αυξάνεται η ημερήσια κατανάλωση φυτικών ινών (περίπου στο τριπλάσιο) με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, έλεγχο της γλυκόζης του αίματος (σάκχαρο) και προστατεύοντας τον οργανισμό μας από κάποια είδη καρκίνου. Τέλος, κατά την διάρκεια της νηστείας παρατηρείται μεγαλύτερη πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών λόγω της αυξημένης πρόσληψης φρούτων και λαχανικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: