Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Κεφαλονίτικη Κρεατόπιτα σε πολλές παραλλαγές!!!!!!!!!!!

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ


Και σ’ αυτήν τη συνταγή όπως σχεδόν σ’ ότι αφορά την ελληνική κουζίνα μπορείτε πολύ εύκολα να προσθαφαιρέσετε υλικά ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Εμείς κάναμε μια μικρή περιήγηση και μάθαμε πως παρασκευάζουν την ίδια πίτα οι Κεφαλονίτισσες διαφοροποιώντας ελαφρά τα υλικά. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν εδώ έξι παραλλαγές τις ίδιας παραδοσιακής κρεατόπιτας, η οποία παρασκευάζεται στην Κεφαλλονιά τις Απόκριες το Πάσχα αλλά και την ημέρα της Αναλήψεως.
Το μεγαλειωδέστερο φαγητό της Κεφαλονιάς. Η συνταγή διαφέρει στις λεπτομέρειες από σπίτι σε σπίτι και από χωριό σε χωριό. Αυτό που μένει πάντα σταθερό είναι το κρέας , που οι Κεφαλονίτες επιμένουν να λένε ότι το καλύτερο είναι το Ζιγούρι! Περί ορέξεως.....κρεατόπιτα......!

Α’ παραλλαγή


Υλικά:

1 1/2 κιλό αρνάκι γάλακτος, χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
300 γρμ τυρί φέτα τριμμένο
1/2 φλιτζάνι ρύζι
2 πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ντομάτα πελτέ
4 αυγά βρασμένα ψιλοκομμένα
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας λάδι
½ μάτσο μαϊντανό
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
αλάτι, πιπέρι, δυόσμο, κανέλα
λίγη φλούδα από πορτοκάλι
λίγο ζωμό κρέατος
18-20 φύλλα μπακλαβά

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε σε μια λεκάνη το ψιλοκομμένο αρνί και προσθέτουμε τη φέτα, το κρεμμύδι, τις πατάτες, την ντομάτα, το βούτυρο, το λάδι, το μαϊντανό, το δυόσμο, το σκόρδο, την κανέλλα, τη φλούδα πορτοκαλιού, και πιπέρι.

Ανακατεύουμε πολύ καλά έως ότου το μίγμα γίνει ομοιόμορφο. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο ζωμό κρέατος και τα τέσσερα ψιλοκομμένα αυγά.

Απλώνουμε στο ταψί 8-10 φύλλα μπακλαβά, τα οποία έχουμε προηγουμένως βουτυρώσει, και στη συνέχεια τοποθετούμε, απλώνοντας ομοιόμορφα, τη γέμιση. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία βουτυρώνουμε επίσης. Αφού αλείψουμε όλη την επιφάνεια με βούτυρο βάζουμε το ταψί στο φούρνο και αφήνουμε την πίτα να ψηθεί για 1 ½ ώρα στους 220 - 250 °C.


Όταν η πίτα είναι έτοιμη τη βγάζουμε από το φούρνο και αφού την αφήσουμε να κρυώσει την κόβουμε σε τριγωνάκια.

Β’ παραλλαγή


Υλικά:


1/2 κιλό αρνάκι γάλακτος κομμένο σε κομματάκια
1/2 κιλό χοιρινό κομμένο σε κομματάκια
4-5 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 αυγό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι
1 πατάτα μέτρια κομμένη σε κύβους
1/2 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
1 κουταλάκι μέντα
1 κουταλάκι μαϊντανό
1/2 κουταλάκι μαντζουράνα
1 φλιτζάνι νερό
αλάτι και πιπέρι

Για το παραδοσιακό φύλλο:

1 κιλό αλεύρι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασί
χλιαρό νερό (όσο πάρει)
λίγο αλάτι


Εκτέλεση:

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε ελαφρά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρέας και το τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε νερό και προαιρετικά λίγο κρασί προαιρετικά και αφήνουμε το κρέας να βράσει.

Σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το βρασμένο κρέας και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και μυρωδικά, ρίχνοντας τελευταίο το ρύζι, ανακατεύοντας πολύ καλά.

Για το παραδοσιακό φύλλο:

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το κρασί, το νερό, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί, ώσπου να γίνουν μια μαλακή κι εύπλαστη ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες και ανοίγουμε με τον πλάστη δύο χοντρά φύλλα.

Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε στον πάτο το ένα φύλλο. Προσθέτουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Τυλίγουμε τα φύλλα που περισσεύουν στο ταψί προς τα μέσα. Ραντίζουμε την πίτα με νερό και λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα στους 220-250°C.

Γ’ παραλλαγή


Υλικά:

1/2 κιλό μοσχάρι κομμένο σε κομματάκια και
1/2 κιλό τράγιο κομμένο σε κομματάκια
1/2 χοιρινό
1 ποτήρι ελαιόλαδο
250 γρ. κεφαλοτύρι ή φέτα
1/2 ποτήρι κρασί
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι ματζουράνα ψιλοκομμένη
1/2 κουταλάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές της σούπας ντομάτα πελτέ
3/4 του ποτηριού ρύζι καρολίνα


Για το παραδοσιακό φύλλο:

1/2 κιλό αλεύρι
αλάτι
χυμό ενός λεμονιού
1/2 κουταλάκι σόδα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
χλιαρό νερό όσο πάρει


Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κομματάκια του κρέατος με το μισό ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την ντομάτα, διαλυμένη στο κρασί, το σκόρδο, το μαϊντανό και τη ματζουράνα. Στη συνέχεια το ρύζι, το υπόλοιπο λάδι, το τυρί και νερό, όσο πάρει.

Για το παραδοσιακό φύλλο:

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το νερό, το χυμό λεμονιού, αλάτι, το ελαιόλαδο και τη σόδα και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί, ώσπου να γίνουν μια μαλακή κι εύπλαστη ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες και ανοίγουμε με τον πλάστη δύο χοντρά φύλλα.

Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε στον πάτο το ένα φύλλο. Προσθέτουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Τυλίγουμε τα φύλλα που περισσεύουν στο ταψί προς τα μέσα. Ραντίζουμε την πίτα με νερό και λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε την πίτα για περίπου 1 ώρα στους 220-250°C, έως ότου ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια..

Δ’ παραλλαγή


Υλικά:

1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε κομματάκια
5 κουταλιές ντομάτα πελτέ
1 ποτήρι ελαιόλαδο
250 γρ. κεφαλοτύρι
1 αυγό χτυπημένο
1 πατάτα μέτρια σε κυβάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι ματζουράνα ψιλοκομμένη
1/2 κουταλάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι δύοσμο ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι καρολίνα
αλάτι και πιπέρι

Για το παραδοσιακό φύλλο:

1/2 κιλό αλεύρι
αλάτι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
χλιαρό νερό όσο πάρει

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βράζετε το κρέας και το ξαφρίζετε. Αφού μισοβράσει το κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει με λίγο από το ζωμό του. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, τον πελτέ διαλυμένο σε μια κούπα νερό, τελευταίο το ρύζι και ανακατεύετε τη γέμιση.


Για το φύλλο:

Σε μια λεκάνη ανακατεύετε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνετε πολύ καλά. Προσθέτετε όσο νερό χρειαστεί μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μπάλες και ανοίγετε με τον πλάστη δύο χοντρά φύλλα.

Λαδώνετε ένα ταψί και βάζετε στον πάτο το ένα φύλλο. Προσθέτετε τη γέμιση και σκεπάζετε με το άλλο φύλλο. Τυλίγετε τα φύλλα που περισσεύουν στο ταψί προς τα μέσα. Ραντίζετε την πίτα με νερό και λίγο ελαιόλαδο. Ψήνετε την πίτα για περίπου 1 ώρα στους 220-250°C, έως ότου ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια..

Ε’ παραλλαγή


Υλικά:

1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε κομματάκια
1 ποτήρι ελαιόλαδο
250 γρ. κεφαλοτύρι
2 αυγά χτυπημένο
1-2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 κουταλάκι ματζουράνα ψιλοκομμένη
1/2 κουταλάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κεφάλι σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι καρολίνα
αλάτι και πιπέρι

Για το παραδοσιακό φύλλο:

1 κιλό αλεύρι
αλάτι
1 ποτηράκι κρασί
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
χλιαρό νερό όσο πάρει

Εκτέλεση:

Μαρινάρετε το κρέας από το προηγούμενο βράδυ σε ένα μπολ με το ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το ρύζι που θα το ρίξετε τελευταία στιγμή.

Για το φύλλο:

Σε μια λεκάνη ανακατεύετε όλα τα υλικά και φτιάχνετε τα δύο φύλλα, όπως παραπάνω.

Λαδώνετε ένα ταψί και βάζετε στον πάτο το ένα φύλλο. Προσθέτετε τη γέμιση και σκεπάζετε με το άλλο φύλλο. Τυλίγετε τα φύλλα που περισσεύουν στο ταψί προς τα μέσα. Ραντίζετε την πίτα με νερό και λίγο ελαιόλαδο. Ψήνετε την πίτα για περίπου 1 ώρα στους 200°C, έως ότου ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια..


Ζ’ παραλλαγή


Υλικά:

1 ½ κιλό μοσχάρι σε κυβάκια
1 ½ κιλό χοιρινό σε κυβάκια
½ κιλό ρύζι
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 κεφάλι σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250 γρ. κεφαλοτύρι
2 ματσάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγη ματζουράνα
αλάτι και πιπέρι

Για το παραδοσιακό φύλλο:

1 κιλό αλεύρι
1 αυγό
αλάτι-πιπέρι
1 ποτήρι κρασί
1 ποτήρι ελαιόλαδο
χλιαρό νερό όσο πάρει

Εκτέλεση:


Βράζετε σε μια κατσαρόλα το κρέας και το ξαφρίζετε. Στη συνέχεια προσθέτετε όλα τα υλικά εκτός από το ρύζι και βράζετε έως ότου μαλακώσει το κρέας.

Για το φύλλο:

Σε μια λεκάνη ανακατεύετε όλα τα υλικά και φτιάχνετε τα δύο φύλλα, όπως παραπάνω.

Λαδώνετε ένα ταψί και βάζετε στον πάτο το ένα φύλλο. Ρίχνετε την κρύα γέμιση, αφού έχετε προσθέσει το ρύζι, και σκεπάζετε με το άλλο φύλλο. Τυλίγετε τα φύλλα που περισσεύουν στο ταψί προς τα μέσα. Ραντίζετε την πίτα με νερό και λίγο ελαιόλαδο. Ψήνετε την πίτα για περίπου 1 ώρα στους 200°C, έως ότου ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια..


Tips

1.Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον πελτέ με φρέσκια ντομάτα ή και κονσέρβας.
2.Αν δεν ξέρετε να ανοίγετε φύλο μπορείτε το ίδιο καλά να χρησιμοποιήσετε έτοιμο χωριάτικο.
3.Και τέλος τα μυρωδικά είναι στην απόλυτη επιλογή σας. Περί ορέξεως…

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ…!

1 σχόλιο:

panos είπε...

το αυγό τι το θέλετε στην πίττα ή στο φύλλο;. Περίμενα να δω παλιά συνταγή κρεατόπιττας και όχι τις νέες .