Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

Πανέυκολα τσουρέκια της γιαγιάς !!!Γεύση, μυρωδιά και εμφάνιση με ελάχιστο κόπο!!

Διαδικασία πανεύκολη και πολύ γρήγορη.


100gr βούτυρο
350gr γάλα φρέσκο
180gr ζάχαρη
1 φακελάκι μαχλέπι (10gr)
1 φακελάκι μαστίχα (5gr)
2 αυγά και 1 κρόκος
3 φακελάκια μαγιά σε σκόνη (8gr το κάθε φακελάκι)
760gr αλεύρι σκληρό
1 αυγό για το αυγούλωμα
Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι (σε πολύ χαμηλή φωτιά ίσα ίσα να λιώσουν τα υλικά). Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Χτυπάμε στο μούλτι το μαχλέπι και τη μαστίχα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Χτυπάμε στο μούλτι τα αυγά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε τη μαγιά κι ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη μας να ξεκολλάει από τα χέρια. Φτιάχνουμε μια μπάλα, χαράσσουμε ένα σταυρό, σκεπάζουμε με πετσέτα ή ακόμη καλύτερα μεμβράνη χωρίς να ακουμπάει στη ζύμη όμως και την αφήνουμε να διπλασιαστεί και να χαθεί ο σταυρός για 1 με 2 ώρες. Κόβουμε τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη και κάνουμε 2 πλεξούδες ή όποιο άλλο σχήμα θέλουμε. Αφήνουμε άλλη 1 ώρα περίπου να φουσκώσουν, αυγουλώνουμε προσεκτικά και ψήνουμε στους 170οC για 20 περίπου λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: