Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Σπαράγγια , μία γεύση 5000 ετών!!!!!

Το σπαράγγι είναι Ευρωπαϊκής καταγωγής και των γειτονικών Ασιατικών Κρατών. Ήταν γνωστό 5000 πρίν ,στους αρχαίους 'Ελληνες (Asparagus Acutofolius) και αναφέρεται από τον Κάτωνα και τον Πλύνιο.

Ως τρόφιμο είναι προικισμένο με εξαιρετικές ιδιότητες. Έχει διαιτητικές και ιδιαίτερα διουρητικές ιδιότητες. Είναι υδατώδες λαχανικό και όταν είναι φρεσκοκομμένο περιέχει 90-95% νερό. Η σύνθεση του ποικίλει ανάλογα με το στάδιο συγκομιδής του.
Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε:
* βιταμίνες του συμπλέγματος B, όπως φυλλικό οξύ , θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3).
* αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη E, καροτένιο (προβιταμίνη της βιταμίνης Α) οι οποίες εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και έχουν επίσης και ισχυρή αντικαρκινική δράση.
* μέταλλα όπως φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαμηλά σε νάτριο και περιέχουν αρκετό κάλιο.Περιέχουν επίσης: ελάχιστες θερμίδες. Η θερμιδική αξία του προϊόντος θεωρείται χαμηλή και είναι 26 θερμίδες /100g σπαραγγιού. Μικρή ποσότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Και τέλος , ασπαραγίνη ( ουσία με διουρητική δράση ).Έχουν διαιτητικές και ιδιαίτερα διουρητικές ιδιότητες και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αλλά προσέξτε γιατί δεν συνίσταται για ανθρώπους που έχουν ρευματισμούς, αρθριτικά, ποδάγρα, νεφρολιθιάσεις και κυστίτιδες γιατί περιέχει οξαλικο οξύ.
Κατά το βράσιμο η απώλεια των βιταμινών κυμαίνεται από 27-40%.
Τα σπαράγγια που είναι γνωστά στην Ελληνική ύπαιθρο είναι τα άγρια, λεπτά πράσινα βλαστάρια με, καταπληκτική γεύση που τα φτιάχνουν από παράδοση είτε βραστά, σαλάτα με λαδόξιδο, είτε ομελέτα και τα λένε πιο πολύ σπεράγγια.
Αυτά τα χοντρά και κάτασπρα είναι η καλλιεργημένη εκδοχή του λαχανικού, έχουν θαυμάσια λεπτή γεύση και τρώγονται με πολλούς τρόπους. Φυσικά ότι ξέρουμε γι' αυτά είναι οι ευρωπαϊκοί τρόποι μαγειρέματός τους. Οι Γάλλοι τα σερβίρουν με μια σάλτσα αυγού (τη σος ολαντέζ) η οποία μοιάζει λίγο με τη μαγιονέζα αλλά είναι λεπτότερη.

Αν πάρετε φρέσκα σπαράγγια που υπάρχουν ακόμα γιατί διατηρούνται καιρό στο ψυγείο, πρέπει να ξέρετε ότι η κορυφή του είναι το πιο νόστιμο και ευαίσθητο κομμάτι του.

Με το εργαλείο που καθαρίζετε τις πατάτες, καθαρίστε τα δύο τρίτα (2/3) του βλαστού, προς τη βάση. Ξεπλύνετέ τα καλά και δέστε τα με σπάγγο. Ρίξτε τα σε νερό που βράζει με λίγο αλάτι και αφήστε τα να βράσουν.

Τα σπαράγγια της κονσέρβας θα τα βγάλετε προσεκτικά από το βάζο, θα τα ξεπλύνετε με τρεχούμενο νερό και θα τα αφήσετε να στραγγίξουν πάνω σε υφασμάτινη πετσέτα. Μετά θα τα κόψετε και θα τα χρησιμοποιήσετε ανάλογα.

Συνταγές γιά σπαράγγια

σπαράγγια σαν τούρτα

Ζύμη: 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι,1 φλιτζάνι του καφέ λάδι, μισό κοφτό κουταλάκι, αλάτι, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

Γέμιση:1 κουτί σπαράγγια κομμένα μικρά κομματάκια, 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο και τσιγαρισμένο σε λίγο βούτυρο, 1 κεσέ γιαούρτι, 1 κεσέ κρέμα γάλακτος, 2 αυγά, 1 κουταλιά νιζεστέ, 5 φέτες καπνιστό μπέικον, αλάτι, πιπέρι.

Ζυμώστε όλα τα υλικά σε μέτρια ζύμη, απλώστε την σε μια φόρμα τάρτας, τρυπήστε την με το πιρούνι παντού και μισοψήστε την στον φούρνο. Μετά απλώστε μέσα στο κρεμμύδι, τα σπαράγγια, το μπέικον και το γιαούρτι με την με την κρέμα, τα αυγά και το νιζεστέ χτυπημένα όλα μαζί. Ξαναβάλτε τη φόρμα στο φούρνο και ψήστε μέχρι να ροδίσει. Σερβίρετέ την πασπαλισμένη με μαϊντανό.

Σπαράγγια με σάλτσα μουστάρδας

1 και 1/2 κιλό σπαράγγια,
1 κρεμμύδι φρέσκο
4 αυγά
3 κουταλιές σούπας μουστάρδα,
1 κουτάλι σούπας ξίδι,
ένα φλιτζάνι τσαγιού λάδι,
πιπέρι άσπρο
άνηθο
αλάτι
Αφού καθαρίσουμε τα σπαράγγια τα ζεματίσουμε και τα στραγγίσουμε τα αφήνουμε σε μια πιατέλα. Έπειτα ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα χτυπάμε στο μπλέντερ τον κρόκο μαζί με την μουστάρδα και ρίχνουμε λίγο - λίγο το λάδι, μόλις αρχίσει να δένει το μίγμα ρίχνουμε σιγά - σιγά το ξίδι, προσθέτουμε πιπέρι άσπρο και άνηθο.

Στο τέλος προσθέτουμε τα αυγά. Βάζουμε λίγο νερό και λάδι σε ένα τηγάνι και αφού κάψει ελαφρά ρίχνουμε τα 4 αυγά και τα ανακατεύουμε, προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και κρεμμύδι φρέσκο ή ξερό ψιλοκομμένο. Πριν σερβίρουμε γαρνίρουμε τα σπαράγγια με τη σάλτσα και τα αυγά.


Σπαράγγια λεμονάτα

Συνταγή απλή, κλασική. Μετά το ζεμάτισμα και το στράγγισμα, τα σπαράγγια σερβίρονται με ξίδι ή λεμόνι και λάδι ελιάς.

Σπαράγγια με συνοδεία ομελέτας

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα σπαράγγια κατά μήκος.

Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό με λίγο γάλα, για είκοσι λεπτά.

Ετοιμάζουμε μια σάλτσα πηχτή, με ένα κουτάλι σούπας βούτυρο, χυμό λεμονιού, ένα κουτάλι μαϊντανό, λίγο κουάκερ και περιχύνουμε με τη σάλτσα τα βρασμένα σπαράγγια.

Ετοιμάζουμε την ομελέτα και τη σερβίρουμε μαζί με τα σπαράγγια


Σπαράγγια με κρέμα γάλακτος και σπανάκι

1 1/2 κιλό σπαράγγια,
45 γραμμάρια βούτυρο,
4 κουτάλια σούπας κρέμα γάλακτος,
2 κουτάλια σούπας ψιλοκομμένο σπανάκι,
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι.
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια και τα βράζουμε. Τα βάζουμε σε ένα πιάτο και τα σκεπάζουμε με τη ζεστή κρέμα γάλακτος και τα ψιλοκομμένα χόρτα. Αφού προσθέσουμε αλάτι και τριμμένο μοσχοκάρυδο τα βάζουμε σε δυνατό φούρνο για 15 λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα.

Σπαράγγια με ζαμπόν

Ένα κιλό σπαράγγια άσπρα,
200 γρ. ζαμπόν άπαχο,
50 γρ. βούτυρο,
αλάτι, πιπέρι, μαϊντανός.

Καθαρίζουμε και βράζουμε τα σπαράγγια σε βραστό αλμυρό νερό. Κόβουμε το ζαμπόν σε μικρούς κύβους. Βράζουμε τα σπαράγγια για 20 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε τα σπαράγγια και το ζαμπόν και τα αφήνουμε να ζεσταθούν χωρίς να βράσουν. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα σερβίρουμε σε ζεστό πιάτο

Σπαράγγια σαλάτα με ιδιαίτερη γεύση

Αφού καθαρίσετε τα σπαράγγια ξεπλύνετέ τα καλά και δέστε τα με σπάγκο. Ρίχτε τα σε νερό που βράζει με λίγο αλάτι και αφήστε τα να βράσουν.

Μετά, όπως είναι ζεστά, μεταφέρετέ τα σε μια πιατέλα και περιχύστε τα, με μια σάλτσα που θα φτιάξετε ως εξής: Ανακατέψτε σε μπώλ 1 φλιτζανάκι του καφέ, λάδι, 3 κουταλιές καλό κρασόξιδο, 1 κουταλιά λεμόνι, 1 κουταλάκι τζίντερ, μία μικρή πρέζα ζάχαρη, και 1 κουταλάκι σκούρο σπόρο μουστάρδας.

Ανακατέψτε καλά και αφήστε το μίγμα να σιτέψει για λίγες ώρες πριν σερβίρετε την σπαραγγοσαλάτα σας.

Στη σχάρα
Ραντίστε τα με ελαιόλαδο και ψήστε τα στη σχάρα για 3-5 λεπτά. Σερβίρετε με αλάτι, πιπέρι και λαδολέμονο

Στον ατμό
Περίπου 5-8 λεπτά, αλλά εάν είναι μεγάλα ίσως να χρειαστούν μέχρι και 20. Διατηρούν καλύτερα τις θρεπτικές τους ουσίες και τη γεύση τους.


Συμπερασματικά, τα σπαράγγια αποτελούν ένα νοστιμότατο συμπλήρωμα στο καθημερινό τραπέζι είτε φρέσκα, είτε μαγειρεμένα. Τα συναντάμε σε σαλάτες, σε μακαρονάδες, σε ρυζότο, σε τάρτες - πίτες.

2 σχόλια:

garidoulla είπε...

Ευχαριστώ για τις ενδιαφέρουσες συνταγές!!!!!

Γεύσεις Ζωής είπε...

:-))