Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Ανοιξιάτικες σαλάτες νόστιμες ,υγιεινές και με διαφορετικό ύφος για τους χορτοφάγους φίλους μας!!!!!!


Μια διαφορετικη σαλατα, γρήγορη, γευστική, απλή, και εντυπωσιακή.
4 φινόκιο

4 πορτοκάλια

χυμό μισού πορτοκαλιού

2 φέτες φρέσκια πιπερόριζα

80 γραμμ. παρμεζάνα

1 λεμόνι

4 κουταλιές λάδι

λευκό ξίδι

αλάτι, πιπέρι
1.Πλύντε τα φινόκιο, αφαιρέστε τα πρώτα σκληρά φύλλα, κόψτε τα στα 4, αφαιρέστε το σκληρό μέρος, κόψτε το κάθε τέταρτο σε φέτες και ρίξτε τες σε κρύο νερό με λίγο ξίδι και λίγες σταγόνες λεμόνι^ αφήστε τες στην άκρη.

2.Πλύντε τα πορτοκάλια, ξεφλουδίστε τα, κόψτε τα σε φέτες, αφαιρέστε τη μεμβράνη και βάλτε τα σε μια σαλατιέρα.

3.Στραγγίστε τα φινόκιο, σκουπίστε τα με απορροφητικό χαρτί και ρίξτε τα στη σαλατιέρα.

4.Ξεφλουδίστε την πιπερόριζα, ψιλοκόψτε την και ρίξτε την κι αυτή στη σαλατιέρα.

5.Αφήστε τη σαλάτα στην άκρη σε δροσερό χώρο για 30 λεπτά.

6.Κόψτε την παρμεζάνα σαν φλούδες ρίξτε τες στη σαλάτα, περιχύστε με λάδι και 2 κουταλιές χυμό πορτοκάλι, πασπαλίστε με μία πρέζα αλάτι και λίγο πιπέρι, ανακατέψτε και σερβίρετε.


Για ένα ελαφρύ σπάνιας γεύσης γεύμα ,σαλάτα με αμύγδαλο ψίχα και φινόκιο .
2 στελέχη σέλινο

200 γραμμ. καρότα

2 μέτρια φινόκιο

50 γραμμ. ασπρισμένη αμυγδαλόψιχα

1 κουταλιά σπόρους μάραθου

5 φύλλα μέντας

χυμό 2 λεμονιών

λάδι, αλάτι, πιπέρι


Προετοιμασία Καβουρντίστε την αμυγδαλόψιχα σ' ένα τηγανάκι με τα σποράκια του μάραθου, κοπανίστε τα μαζί και ρίξτε τα σ' ένα μπολ.

Πλύντε τα φύλλα μέντας, σκουπίστε τα, ψιλοκόψτε τα και ρίξτε τα στο μπολ.

Προσθέστε το χυμό λεμονιού, 4 κουταλιές λάδι, αλατοπιπερώστε, ανακατέψτε και βάλτε το μπολ στο ψυγείο.

Πλύντε τα λαχανικά και στραγγίστε τα.

Ξύστε τα καρότα και κόψτε τις 2 άκρες.

Αφαιρέστε τα φύλλα απ' τα στελέχη σέλινου και έπειτα αφαιρέστε τις ίνες.

Καθαρίστε τα φινόκιο.

Κόψτε όλα τα λαχανικά αλά τζουλιέν(μακρόστενες φετούλες σαν κορδέλες) μ' ένα κοφτερό μαχαίρι ή με το ειδικό εργαλείο και ρίξτε τα σ' ένα μπολ.

Περιχύστε τη σαλάτα με τη σάλτσα, ανακατέψτε και αφήστε τη στην άκρη για περίπου 5 λεπτά.

Μοιράστε τη σαλάτα σε ατομικά μπολάκια και σερβίρετε.


Άκρως γευστική πρόταση εύκολη, γρήγορη και ανάλαφρη.... σαλάτα με ρόδι ,σπανάκι και ..τυρί καμαμπέρ.
300 γραμμ. καρυδόψιχα

2 ρόδια

το χυμό 2 λεμονιών

200 γραμμ. τυρί καμαμπέρ

αλάτι, λάδι, μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία: Κοπανίστε ελαφρά την καρυδόψιχα και κόψτε το καμαμπέρ σε λεπτές φέτες. Επιλέξτε τα καλύτερα και μικρότερα φύλλα από 200 γραμμ. φρέσκο σπανάκι, πλύνετέ τα και σκουπίστε τα προσεκτικά.

Για τη σάλτσα: Καθαρίστε 1 ρόδι, βάλτε λίγους κόκκους στην άκρη και τους υπόλοιπους στύψτε τους περνώντας τους από το μύλο λαχανικών. Στη συνέχεια στραγγίστε καλά το χυμό ροδιού και ανακατέψτε τον με το χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι, πιπέρι και λάδι σ’ ένα μπολ.

Για το σερβίρισμα: Βάλτε τα φύλλα από το σπανάκι σε μια πιατέλα, σκορπίστε πάνω την καρυδόψιχα, τους κόκκους ροδιού και τις φέτες καμαμπέρ. Περιχύστε τη σαλάτα με τη σάλτσα και σερβίρετε έπειτα από 10 λεπτά.


Μία σαλάτα σερβιρισμένη σε φύλλα κρέπας!!!!

50 γραμμ. αλεύρι

50 γραμμ. αλεύρι ολικής άλεσης

3 κουταλιές βούτυρο

250 γραμμ. λάχανο

3 πιπερίτσες κέρατα γλυκές και 2 καυτερές

μαϊντανό

4 κουταλιές ξίδι

80 γραμμ. αμυγδαλόψιχα φιλέ

200 γραμμ. γιαούρτι

αλάτι
Προετοιμασία

Ανακατέψτε τα δύο αλεύρια και διαλύστε τα με 150 ml ανθρακούχο νερό.

Προσθέστε 2,5 κουταλιές βούτυρο, ­αλατίστε, ζυμώστε το μείγμα και αφήστε το στην άκρη για 30 λεπτά.

Κόψτε σε κοντές λεπτές λωρίδες το λάχανο και τις καυτερές πιπεριές, ρίξτε τα σ’ ­ένα μπολ, περιχύστε τα με το ξίδι και ­αφήστε τα να μαριναριστούν για 30 λεπτά.

Στραγγίστε το λάχανο, βάλτε το σ’ ένα μπολ και προσθέστε τις γλυκές πιπεριές ψιλοκομμένες με το μαϊντανό και την αμυγδαλόψιχα.

Ρίξτε το γιαούρτι, ανακατέψτε και αλατίστε.

Αλείψτε με το υπόλοιπο βούτυρο ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίξτε κάθε φορά 1/4 ζύμης και ψήστε 4 κρέπες.

Τοποθετήστε την κάθε κρέπα σ’ ένα μπολ, ρίξτε μέσα τη σαλάτα και σερβίρετε.

Η πιο νόστιμη και υγιεινή χορτοφαγική πρόταση!Σαλάτα με ψημένα λαχανικά!

2 κόκκινες πιπεριές

2 μέτρια κολοκυθάκια

2 μέτριες μελιτζάνες

2 μέτρια κρεμμύδια

2 ώριμες μέτριες ντομάτες

3 μεγάλα φύλλα βασιλικό

λάδι, αλάτι, πιπέρι


Για τη σάλτσα
3 κουταλιές λάδι

2 κουταλάκια ξίδι

1 μικρή ώριμη ντομάτα

1 κουταλάκι μουστάρδα

τα πράσινα φύλλα από 1 φρέσκο κρεμμυδάκι

1 κουταλάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 φιλέτο αντζούγια στο λάδι

3 σταγόνες ταμπάσκο


Κόψτε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες σε λεπτές κάθετες φέτες, τις πιπεριές σε 4 κάθετα κομμάτια, τα κρεμμύδια σε φαρδιές κάθετες φέτες και τις ντομάτες σε κυβάκια.

Βάλτε όλα τα λαχανικά σ’ ένα πυρίμαχο, προσθέστε 3 κουταλιές λάδι, αλάτι, πιπέρι, τα φύλλα βασιλικό ψιλοκομμένα, ανακατέψτε και σκεπάστε το σκεύος με αλουμινόχαρτο.

Ψήστε τα λαχανικά για 30 λεπτά σε ήδη ζεστό φούρνο στους 170 βαθμούς, ανακατεύοντας το φαγητό μία φορά στη μέση του ψησίματος.

Αφήστε τα λαχανικά να κρυώσουν.

Χτυπήστε στο μίξερ όλα τα υλικά για τη σάλτσα, εκτός απ’ τα φύλλα του κρεμμυδιού.

Βάλτε τα λαχανικά σ’ ένα μπολ, προσθέστε τη σάλτσα, ανακατέψτε προσεκτικά, στολίστε με τα φύλλα απ’ το κρεμμυδάκι και σερβίρετε.


Σαλάτα με ότι υπάρχει στην κουζίνα μας

1 μικρό μπρόκολο

μία κατσαρή κόκκινη σαλάτα

1 ματσάκι ρόκα 8 μικρές πατάτες

1 κομμάτι φρέσκια ή αποξηραμένη πιπερόριζα
2 κουταλιές λευκό ξίδι

4 κουταλιές λάδι

5-6 πράσινα φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι
8 καρυδόψιχες αλάτι, πιπέρι
Προετοιμασία
Η προετοιμασία: Βράστε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό και στραγγίστε τες. Κόψτε τις κορυφές από το μπρόκολο, βράστε τες σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά και στραγγίστε τες. Σκεπάστε και διατηρήστε τα δυο λαχανικά χλιαρά. Καθαρίστε και πλύνετε την κόκκινη σαλάτα και τη ρόκα. Στη συνέχεια στραγγίστε τα και χοντροκόψτε τα.

Για τη σάλτσα: Ξεφλουδίστε την πιπερόριζα και τρίψτε τη σε λεπτές λωρίδες. Ρίξτε τες σ' ένα μπολάκι, προσθέστε το ξίδι και το λάδι και χτυπήστε με πιρούνι. Πλύνετε τα φύλλα από το κρεμμυδάκι, σκουπίστε τα, ψιλοκόψτε τα μ' ένα ψαλίδι και ανακατέψτε τα με τη σάλτσα.

Η ολοκλήρωση: Κόψτε τις πατάτες σε ροδέλες. Μοιράστε τις σαλάτες σε 4 πιάτα, προσθέστε τις πατάτες και τα μπρόκολα. Βάλτε σε κάθε πιάτο 2 ελαφρά θρυμματισμένες καρυδόψιχες, περιχύστε με τη σάλτσα, αλατοπιπερώστε και σερβίρετε.

Σαλάτα με ψητό κοτόπουλο
Mια ελαφριά, νόστιμη και δροσερή πρόταση που μπορείτε να την απολαύσετε χωρίς να χρειαστεί να ιδρώσετε γι' αυτή!!


1 κοτόπουλο περίπου 1½ κιλό

δάφνη και σκόρδο ψιλοκομμένα

χυμό 1½ λεμονιού

Για τη σαλάτα
χυμό ½ λεμονιού

200 γραμμ. σικορέ

150 γραμμ. μανιτάρια σε φέτες

150 γραμμ. ντοματίνια

μια κουταλιά σουσάμι

ξίδι μπαλσάμικο

2 χοντρές φέτες

χωριάτικο ψωμί

λάδι, αλάτι, χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι
Προετοιμασία
Για το ψήσιμο: Αλείψτε το κοτόπουλο με τον χυμό λεμονιού και ελάχιστο λάδι, τρίψτε το με τη δάφνη και το σκόρδο, αλατοπιπερώστε και ψήστε το σε φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου.

Για τη σαλάτα: Αφαιρέστε την πέτσα και τα κόκαλα από το κοτόπουλο, κόψτε το σε λεπτές μακριές λωρίδες και ρίξτε λίγο λάδι, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Κόψτε το ψωμί σε κυβάκια και καβουρντίστε τα με ελάχιστο λάδι και το σουσάμι.

Η ολοκλήρωση: Κόψτε τα φύλλα σικορέ, βάλτε τα σε μια πιατέλα, προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σερβίρετε τη σαλάτα με μια vinegret που θα ετοιμάσετε με 3 κουταλιές λάδι, μια κουταλιά ξίδι μπαλσάμικο, αλάτι και πιπέρι.


Λαχανικά σαν πυργάκια!!!!!!!!Μία συνταγή σαλάτας φούρνου!!!!!

4-5 μελιτζάνες φλάσκες

200 γραμμ. κολοκυθάκια

300 γραμμ. σφιχτές ντομάτες

350 γραμμ. μοτσαρέλα

8 φύλλα βασιλικό

3 κουταλιές λάδι

αλάτι

Προετοιμασία
Κόψτε τη μοτσαρέλα σε λεπτές ροδέλες, βάλτε τες στο στραγγιστήρι και αφήστε τες να στραγγίσουν καλά.

Ξεφλουδίστε τις μελιτζάνες, κόψτε τες σε ροδέλες και ψήστε τες από τις δύο πλευρές στο γριλ του φούρνου.

Κάντε το ίδιο με τα κολοκυθάκια.

Πλύνετε τις ντομάτες, σκουπίστε τες και κόψτε τες σε ροδέλες.

Βάλτε τις μελιτζάνες σε ταψί αλειμμένο ελαφρά με λάδι, βάλτε πάνω 2 φέτες κολοκυθάκια, σκεπάστε τες με τις ροδέλες ντομάτας, αλατοπιπερώστε, σκορπίστε πάνω φύλλα βασιλικού, σκεπάστε με ροδέλες μοτσαρέλας και ολοκληρώστε με μία ροδέλα μελιτζάνα και μία μοτσαρέλα.

Ψήστε τα πυργάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, μέχρι να αρχίσει να λιώσει η μοτσαρέλα, και σερβίρετέ τα αμέσως γαρνίροντάς τα με ένα φύλλο βασιλικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: