Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

Σπανακόπιτα της γιαγιάς , με φύλλο από τα χεράκια σας!!!



Γιά το φύλο
1 κιλό αλεύρι
αλάτι
1/2 φλυτζάνι λάδι
3 κουτ. σούπας ξύδι
Νερό
Για την γέμιση
1 κιλό σπανάκι
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνιθο
1/2 κιλό φέτα τριμμένη
1 φλυτζ.του καφέ ρύζι
2 αυγά
Αλάτι
Πιπέρι

Πρώτα φτιάχνουμε την ζύμη για το φύλλο.
Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη τα 3/4 του αλευριού με το αλάτι το λάδι και το ξύδι.
Προσθέτουμε λίγο λίγο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολάει η ζύμη από τα χέρια.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 3 μπάλες και τις φυλλάμε στη λεκάνη πασπαλισμένες με λίγο αλεύρι.
Πλενουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι. Βάζουμε το σπανάκι σε λεκάνη και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τον άνιθο (εννοείτε ψιλοκομμένο), την φέτα τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και το ρύζι.
"Τρίβουμε" με τα χέρια μας όλα τα υλικά ώστε να κάτσει το σπανάκι.
Ξαναγυρίζουμε στα φύλλα μας ανοίγοντας ένα ένα τα φύλλα με την βοήθεια του υπόλοιπου αλευριού και ενός πλάστη.
Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε το ένα φύλλο προσέχοντας να εξέχει απο το ταψί ώστε να διπλωθεί στο τέλος.
Απλώνουμε απο πάνω την μισή από την γέμιση μας και ξανά φύλλο.
Απλώνουμε και την υπόλοιπη γέμιση και τέλος το τελευταίο φύλλο.
Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και χαράζουμε σε κομμάτια.
Λαδώνουμε απο πάνω την πίτα μας και την ψήνουμε για 1 ωρίτσα περίπου στους 180 βαθμούς!!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλετε την πίτα νηστίσιμη παραλείψτε τα αυγά και τυρί!!!!!
Αν δεν μπορείτε να ανοίξετε φύλο .....βάλτε έτοιμο....δεν πειράζει!!!!!!
Το μυστικό σε αυτή την πίτα είναι το ρύζι και το φύλλο στην μέση. Τραβάνε τα υγρά και έτσι η πίτα τρώγετε με το χεράκι μας άνετα. Εαν είστε φαν των πιο δυνατών γεύσεων μπορείτε να προσθέσετε , καυκαλίθρες μυρώνια κι ότι άλλο μυρωδικό σας αρέσει!!!!!! Αντί για άνηθο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μάραθο. Μπορείτε με τα ίδια υλικά να φτιάξετε μικρά σπανακοπιτάκια αντί για μια μεγάλη πίτα και να τα τηγανίσετε,γίνονται μούρλια. Προσθέστε στη γέμιση 1 τριμμένο κρεμμύδι που θα βελτιώσει πολύ τη γεύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: