Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

Βασικές σάλτσες γιά σαλάτες , φαγητά, ψητά, BBQ !!!!!


Ντρεσιγκ Caesars' Salad

.1 βραστό αυγό (1 λεπτό)
.3/4 φλυτζανιου λάδι
.1 κουταλάκι τσαγιού αλάτι
.1/4 φλυτζανιου στυμενο λεμόνι
.1 κουταλάκι τσαγιού σάλτσα Worcestershire
.1/4 φλυτζανιου τυρί Παρμεζάνα
.1/4 κουταλάκι τσαγιού πιπέρι
.2 - 3 σκελίδες σκόρδο
1φιλετακι αντζουγιας

-Βάλτε το βρασμένο αυγό στο μπλέντερ και χτυπήστε το στην υψηλή ταχύτητα.
-Χαμηλώστε στην χαμηλή ταχύτητα και προσθέστε αργά το λάδι.
-Στην συνέχεια προσθέστε και χτυπήστε στην χαμηλή ταχύτητα ένα ένα όλα τα υπόλοιπα υλικά.
-Αδειάστε το σε ένα μπολ και σερβίρετε.

Αυγολέμονο

.2 φλιτζάνια ζωμό από οτιδήποτε φτιάχνετε

.1 1/2 ποτήρι γάλα
.1 1/2 κουταλιά της σούπας γεμάτη κορν φλάουερ
.2 λεμόνια
.2 κρόκους
.αλάτι

-Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι το ζωμό να βράσει -Διαλύετε το κορν φλάουερ στο γάλα
-Χτυπάτε τους κρόκους
-Στύβετε τα λεμόνια και τα προσθέτετε στους κρόκους
-Αποσύρετε το ζωμό από τη. φωτιά
-Προσθέτετε το γάλα με το κορν φλάουερ στο ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς να μην σβολιάσει
-Προσθέτετε και τα αυγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα
-Το ξαναβάζετε σε ελάχιστη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι η σάλτσα να δέσει

Σάλτσα μανιταριών

.1 κούπα γάλα
.1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
.1/3 της κούπας τριμμένη γραβιέρα
.2 κουταλιές βούτυρο
.2 κουταλιές αλεύρι
.2 κρόκους αυγών
.1 μικρό κουτί μανιτάρια ψιλοκομμένα
.Αλάτι
.Πιπέρι

-Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να διαλυθεί.
-Ρίχνουμε το χλιαρό γάλα σιγά-σιγά ανακατεύοντας μέχρι η κρέμα μας να γίνει λεία και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
-Μόλις κρυώσει αρκετά προσθέτουμε την γραβιέρα και τους κρόκους αφού τους χτυπήσουμε πρώτα καλά.
-Στην συνέχεια προσθέτουμε, το αλάτι, το πιπέρι, τα μανιτάρια και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά μέχρι το μίγμα μας να γίνει ομοιόμορφο.

Σκορδαλιά

.1 ολόκληρο κεφάλι (μικρό) Κρεμμύδι(α)
.1 (περασμένο από γουδί ή ψιλή ξύστρα) Σκόρδο
.1 φραντζολάκι (καθαρισμένο από τις πέτσες) Ψωμί
ή
.5 Πατάτα(ες)
.1 φλιτζάνι Λάδι
.λίγο Ξύδι

-Καθαρίζετε τα σκόρδα, τα βάζετε σε ένα γουδί, προσθέτετε λίγο αλάτι και τα χτυπάτε καλά μέχρι να γίνουν μια αλοιφή.
-Καθαρίζετε τις πατάτες και τις βάζετε να βράσουν. Αφού βράσουν τις περνάτε από τη μηχανή του πουρέ ή από τη μηχανή του κιμά.
-Εάν είναι ψωμί, το μουσκεύουμε και το στραγγίζουμε καλά.
-Στη συνέχεια σ' ένα ταψί βάζετε τις πατάτες ή ψωμί. προσθέτετε το σκόρδο και ρίχνετε σιγά-σιγά το λάδι δουλεύοντας συγχρόνως με το σύρμα. προσθέτετε λίγο ξύδι, λίγο αλάτι και αφού γίνει σαν αλοιφή, είναι έτοιμη.
Το ψωμί το βρέχουμε και το στύβουμε μέσα σε μια πετσέτα για να λειώσει.
-Προσθέτουμε τα Υλικά στο γουδί με την εξής σειρά: σκόρδο, λάδι, ψωμί, ξύδι.
-Ταράζομε και χτυπάμε


Σάλτσα με αγγουράκι, τουρσί και κάπαρη

.2 κούπες μαγιονέζα
.2 κουταλιές ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί
.1 κουταλιά κάπαρη
.1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό

-Βάζουμε σε ένα μπολ την μαγιονέζα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
-Αν η σάλτσα μaς γίνει πολύ πηχτή αραιώνουμε με λίγο ξύδι ή λεμόνι ή νερό.
-Η σάλτσα αυτή (όπως οι περισσότερες άλλωστε) έχει πολλές παραλλαγές.
-Μπορούμε να προσθέσουμε φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, κρεμμύδι (βολβό) ψιλοκομμένο.
- Επίσης το αγγουράκι μπορεί να είναι φρέσκο αντί για τουρσί ή το τουρσί να είναι ανάμικτο.


Σάλτσα Ψητού

.3-4 κουταλιές της σούπας λίπος από το ταψί
.1 1/2-2 φλιτζάνια νερό

.2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
.αλάτι και πιπέρι

-Παίρνετε από το ταψί το λίπος και το βάζετε σε ένα κατσαρολάκι
-Ρίχνετε στο ταψί το νερό και το ξύνετε να πάρετε όλα τα συστατικά
-Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι το νερό να ζεσταθεί
-Ζεσταίνετε το βούτυρο και διαλύετε το αλεύρι
-Ανακατεύετε μέχρι να γίνει καφέ σκούρο
-Προσθέτετε σιγά σιγά το ζεστό νερό
-Αλατοπιπερώνετε
-Ανακατεύετε μέχρι να πήξει και σερβίρετε


Σάλτσα BBQ

.2 κουταλιές ελαιόλαδο
.1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
.1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
.1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)

.1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
.1/4 ξύδι
.1/2 ketchup
.1 κουταλιά μουστάρδα
.1/2 κουταλάκι tabasco

-Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι να γίνει διαφανές, προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μαλακώσει, ρίχνουμε τον χυμό, το ξύσμα του λεμονιού, τη ζάχαρη, το ξύδι (καλύτερα μηλόξιδο), το Ketchup,την μουστάρδα και το tabasco .
-Φέρνουμε την σάλτσα σε βρασμό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
-Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι πιπέρι και αφήνουμε να κρυώσει.
-Πριν το ψήσιμο, αλείφουμε το κρέας με τη σάλτσα και κατά τη διάρκεια το ψησίματος επαναλαμβάνουμε το άλειμμα με ένα πινέλο.
-Οση περισσέψει την σερβίρουμε μαζί με το κρέας.