Κάποιες φορές θέλουμε να νιώσουμε ότι υπάρχει κάποιος που μας προσέχει,μας ακούει,μας αγαπάει,είναι γιά μας μιά αστύρευτη πηγή γνώσης που πάντα είναι εκεί και μας περιμένει.Συχνά η πηγή αυτής της αγάπης και της γνώσης δεν είναι άλλη από τις γιαγιάδες μας που και εκείνες όλα αυτά,τα έβρισκαν,στις δικές τους γιαγιάδες.Ας γίνει αυτός ο χώρος μία μικρή δεξαμενή, γιά να βρίσκουμε πάντα, ότι γλυκό, ότι όμορφο, ότι χρήσιμο,ότι σοφό και ότι αγαπημένο έχουν αφήσει σε μας οι γιαγιάδες μας .
Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011
Ντολμαδάκια από μαρούλι γίνονται??? Με ρωτάει μία φίλη......Φυσικά και γίνονται!!!Με συνταγή της γιαγιάς !!!!!:-))
3-4 μαρούλια
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι
2 κουταλ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1 μέγάλο καρότο τριμμένο
2 φλυτζ. καφέ ρύζι καρολίνα
1 φλυτζάνι καφέ λάδι
1 κούπα ζωμο κρέατος
2 αυγά
2 λεμόνια (χυμός)
αλάτι-πιπέρι
Καθαρίζουμε τα μαρούλια και κρατάμε τα φύλλα τα μεγάλα (όχι τις καρδιές). Τα πλένουμε και τα ζεματάμε σε αλατισμένο νερό που βράζει.
Τα τοποθετούμε σε επιφάνεια κουζίνας που έχουμε βάλει καθαρή πετσένα να τραβήξει τα νερά.
Φτιάχουμε τη γέμιση: Βάζουμε τον κιμά με το ρύζι, το κρέμμύδι και το καρότο τριμμένα και τον άνηθο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και λάδι. Ανακατεύουμε καλά.
Μετά παίρνουμε ένα-ένα φύλλο μαρουλιού και αφού πιέσουμε το νεύρο στο κέντρο για να σπάσει, τοποθετούμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση. Κατόπιν τυλίγουμε και τοποθετούμε τους ντολμάδες σε κατσαρόλα. Αφού τελειώσουμε βάζουμε ένα πιάτο από επάνω για να τους πιέζει και ρίχνουμε λίγο λάδι και δύο ποτήρια ζεστό νερό και μία κούπα ζωμό κρέατος (που έχουμε βράσει λίγο πριν).
Αφήνουμε να βράσει για 40-45 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Μετά αυγοκόβουμε με τον γνωστό τρόπο .Καλή όρεξη!!!!!
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ Μπορείτε να μη ρίξετε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και να φτιάξετε σε ξεχωριστό κατσαρολάκι αυγολέμονο-κρέμα και να τη σερβίρετε στα πιάτα !