Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Βάλτε Ρόδι στις σαλάτες σας!!!!!!!!!! Δίνει νοστιμιά και υγεία!!!!!!! Διάφορες σαλάτες με ΡΟΔΙ!!!!!!!



Το ρόδι από την αρχαιότητα ήτανε σύμβολο γονιμότητας και ευημερίας.
Στην Αρχαία Ελλάδα κατά τα Θεσμοφόρια, γιορτές αφιερωμένες στην Δήμητρα, οι γυναίκες έτρωγαν ρόδι για να είναι γόνιμες, ενώ και η Ήρα, προστάτιδα του γάμου κρατούσε ρόδι στο δεξί της χέρι.
Στις μέρες μας θεωρείται ένα σύμβολο καλής τύχης. Αλλά εκτός την καλοτυχία που συμβολίζει είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και πολύ χρήσιμο για τον οργανισμό μας.

Το ρόδι περιέχει σημαντικές ποσότητες σε
σίδηρο
σελήνιο
καροτένιο και
βιταμίνη C.
Οι τρεις τελευταίες είναι πολύ σημαντικές, αφού σε συνδυασμό με τις πολυφαινόλες του ροδιού παρέχουν στον οργανισμό αντιοξειδωτική προστασία απέναντι στις καταστρεπτικές ελεύθερες ρίζες οι οποίες φαίνεται να ευθύνονται για πλήθος ασθενειών όπως καρκίνος, καρδιοπάθειες, γήρανση του δέρματος, κ.α.
Τα 100 γρ. ροδιού μας δίνουν περίπου 73 θερμίδες προερχόμενες κατά κύριο λόγο από υδατάνθρακες (17 γρ) και λιγότερο από πρωτείνη (1 γρ), ενώ το λίπος είναι περίπου 0,3 γρ.
Αποτελείται κατά 81% από νερό και προσφέρει ικανοποιητικές ποσότητες καλίου (250 mgr) και χαμηλές νατρίου. Η αναλογία αυτή είναι πολύ σημαντική, αφού υψηλές ποσότητες νατρίου σε συνδυασμό με χαμηλές καλίου σχετίζονται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να το σπάσετε μπροστά στην πόρτα σας, μήπως καλύτερα να το φάτε;
Μία υπέροχη σαλάτα με ρόδι !!!!!!!!!
1 μικρό iceberg (λαχανικό γιά σαλάτα)ή μαρούλι ή ρόκα ή και τα 3 :))
2-3 κ.σ. σταφίδες
2-3 κ.σ. ρόδι
φλούδες παρμεζάνας ή πικάντικης γραβιέρας
1/5 νεροπότηρου ελαιόλαδο
1/5 νεροπότηρου ξύδι μπαλσάμικο
1 κ.σ. περίπου μουστάρδα απλή
1 κ.γ. γεμάτο μέλι
λίγο αλάτι
προαιρετικά μπορούμε να ρίξουμε και καρύδι τριμμένο
1.Πλένουμε και κόβουμε το iceberg σε κομμάτια με το χέρι.
2.Ρίχνουμε τις σταφίδες και το ρόδι.
3.Προσθέτουμε τις φλούδες τυριού.


Αν την θέλουμε πιό πικάντικη η παρακάτω σάλτσα είναι ιδανική!!!!!!
4.Σε ένα ποτήρι ρίχνουμε το ελαιόλαδο,το μπαλσάμικο,την μουστάρδα,το μέλι και λίγο αλάτι και χτυπάμε στη μηχανή του φραπέ να γίνει ένα μείγμα και περιχύνουμε την σαλάτα μας.
Μία άλλη συνταγή με Ρόδι και σύκο που θα την βρείτε υπέροχη!!!!!
κόκκινο λάχανο κομμένο (όσο θέλετε)
iceberg κομμένο (όσο θέλετε)
2 κ.σ. κουκουνάρι
2 κ.σ. ρόδι
2 ξερά σύκα κομμένα σε λεπτές φλούδες
ελαιόλαδο
μπαλσάμικο ξύδι
αλάτι



Εκτέλεση:

Σε μία σαλατιέρα βάζουμε το λάχανο , το iceberg, το κουκουνάρι, το ρόδι, το σύκο και αλάτι και ανακατεύουμε καλά.

Περιχύνουμε την σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο και μπαλσάμικο ξύδι.

Σερβίρουμε και ανακατεύουμε στο τραπέζι.

Μία τρίτη συνταγή που θα μας ξετρελάνει είναι και η παρακάτω:

Μαρούλι ή iceberg πλυμμενο και ψιλοκομμένο
1 χούφτα κουκουνάρι
1χούφτα ρόδι
1 χούφτα σταφίδες
2-3 ξερά σύκα ψιλοκομμένα
λίγη κεφαλογραβιέρα κομμένη σε κυβάκια
μερικά σπασμένα στο χέρι κριθαρένια παξιμαδάκια
λίγο αλάτι
λίγο ελαιόλαδο
λίγο μπαλσαμικο ξύδι

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε σαλατιέρα, αλατίζουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το μπαλσαμικο.
Συνοδεύει πολύ ωραία ψητά κρέατα.
Καλή όρεξη!!!