Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Μυστικά της γιαγιάς στην κουζίνα - έξυπνα tips



Μαρινάρισμα πριν το Ψήσιμο...

Χοιρινό ή Βοδινό κρέας - 3-24 ώρες

Στήθος κοτόπουλου χωρίς το δέρμα και τα κόκκαλα - 3 ώρες

Άλλα μέρη του κοτόπουλου - 3-24 ώρες

Μεγάλα ψάρια - 30 λεπτά

Μικρά ψάρια - 15 λεπτά

Λαχανικά - 15-60 λεπτά


Το ρύζι δεν πρέπει ....

Το ρύζι δεν πρέπει να ανακατεύεται κατά το μαγείρεμά του. Το συχνό ανακάτεμα σπάει τους κόκκους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το ρύζι να μαλακώνει, να κολλά και λασπώνει.

Μην χαραμίζετε το ρεπανάκι

Πρέπει να γνωρίζετε ότι το ρεπάνι (το άσπρο) καίει (συνήθως) και αυτό το κάνει υπέροχο. Αυτό που δεν γνωρίζετε (ίσως) είναι ότι το "κάψιμο" του ρεπανιού βρίσκεται ακριβώς κάτω από την φλούδα σε πολύ μικρή απόσταση από αυτήν και όσο πάμε προς το κέντρο του καρπού το κάψιμο εξασθενίζει. Άρα μια συμβουλή για τους φίλους μας, μην καθαρίζετε πολύ το ρεπάνι, σχεδόν να το ξεφλουδήσετε απλά (σαν τα καρότα).


Λαχανικά στον ατμό

Για να βράσουμε τα λαχανικά στον ατμό τα βάζουμε στο ειδικό συρμάτινο καλαθάκι της κατσαρόλας. Βάζουμε τόσο νερό ώστε η επιφάνεια του (όταν κοχλάζει) να είναι μόλις 3 εκστοστά περίπου κάτω από τον πάτο του καλαθιού. Το καπάκι της κατσαρόλας πρέπει να είναι κλειστό. Στον ατμό τα λαχανικά διατηρούν περισσότερο τη "ζωντάνια" τους.

Για να μην μαυρίζει ποτέ η σύβραση

Όταν προσθέτε κρεμμύδια- σύβραση σε κάποιο φαγητό, πριν τα ρίξετε στο τηγανάκι αλατίστε το λάδι,που ήδη ζεσταίνετε (μην ξεχάσετε να βάλετε και λιγότερο αλάτι στο φαγητό) κι έπειτα ρίξτε τα κρεμμύδια. Δεν μαυρίζουν με τίποτα, εκτός κι αν ξεχάσετε το τηγάνι για καμιά ώρα, οπότε όχι μόνο τα κρεμμύδια αλλά και το σπίτι ολόκληρο θα καεί!

Για να μη νερώνει η ντοματοσαλάτα…

Όταν αλατίζουμε τις ντομάτες το αλάτι σιγά σιγά τραβάει το νερό τους, με αποτέλεσμα να μαραζώνουν και να νερώνει η ντοματοσαλάτα. Γι αυτό καλό είναι να την αλατίζουμε μόλις τη σερβίρουμε στο τραπέζι και όχι πιο πριν.


Βγήκε ξυνή η σάλτσα ντομάτας ;

Αν η σάλτσα ντομάτας μας βγήκε λιγάκι ξυνή υπάρχει λύση.
Λίγη ζάχαρη (στη μύτη του κουταλιού) και καλό ανακάτεμα την ώρα που τη βράζουμε.

Αν θέλουμε το κέικ να είναι αφράτο …

Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο και αφού κρυώσει ελαφρά, το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη.

Για να μην πετάξουμε μπαγιάτικα καρύδια!...

Τα καρύδια πολλές φορές όταν παλιοκαιρίσουν έχουν μια χαρακτηριστική άσχημη μυρωδιά. Για να τα χρησιμοποιήσουμε τα απλώνουμε σε ένα ταψί, τα ραντίζουμε με το ποτό της αρεσκείας μας (κονιάκ, λικέρ) και τα ψήνουμε για ένα 20λεπτο περίπου (μέχρι να εξατμιστεί το ποτό) στους 180-200 `C. Μόλις κρυώσουν η φλούδα αφαιρείται πανεύκολα, είναι νοστιμότατα και διατηρούνται στο ψυγείο κλεισμένα σε σακουλάκι φαγητού!

Ελαφρότερη και γευστικότερη σάλτσα Pesto....

Για να γίνει πιο ελαφριά και πιο γευστική η σάλτσα pesto αντικαθιστούμε το μισό βασιλικό με μαϊντανό και επίσης το μισό κουκουνάρι με αμύγδαλο. Έτσι έχει μια διαφορετική γεύση από τη συνηθισμένη και συνάμα αρκετές θερμίδες λιγότερες


Για Τραγανές Πατάτες Φούρνου ...

Αν θέλουμε οι πατάτες φούρνου να γίνουν τραγανές, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά προσθέτουμε από πάνω και λίγη φρυγανιά τριμμένη.


Για μια διαφορετική γεύση στα κοκκινιστά …

Δοκιμάστε στα κάθε είδους κοκκινιστά αλλά και στη φασολάδα να προσθέσετε κατά το μαγείρεμα λίγη ξεραμένη πορτοκαλόφλουδα.


Για να μη σπάζουν τα αυγά κατά το βράσιμο ...

Τα αυγά σπάζουν με το βράσιμο όταν τα έχουμε βγάλει μόλις από το ψυγείο. Γι αυτό πρέπει να τα βγάλουμε περίπου 20 λεπτά πιο πριν για να πάρουν τη θερμοκρασία δωματίου. Επίσης στο βράσιμο ρίχνουμε στο νερό λίγο αλάτι.

Για να μην καίει το κρεμμύδι...

Αν δε θέλετε το κρεμμύδι να είναι καυτερό αφού το καθαρίσετε τρίψτε το καλά με μπόλικο αλάτι και μετά ξεβγάλετε το για να μην είναι αλμυρό.


Για να μη φουσκώνει το νερό όταν βράζουν τα μακαρόνια ..

Για να μη χύνεται το νερό όταν βράζουν τα μακαρόνια, προσθέστε λίγο λάδι, μία - δύο κουταλιές, στο νερό όταν βράζουν. Όλος ο αφρός θα εξαφανιστεί

Εάν μας πέσει παραπάνω αλάτι στα όσπρια …

Αν μας πέσει πολύ αλάτι κατά λάθος, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μία ξεφλουδισμένη πατάτα. Θα τραβήξει αρκετή από την αλμύρα


Για να μην βγάζουν ρίζες οι πατάτες...

Όταν φυλάμε πατάτες στην αποθήκη ή οπουδήποτε αλλού και δεν θέλουμε να βγάλουν γρήγορα ρίζες, βάζουμε ανάμεσά τους ένα μήλο. Θα καθυστερήσει για μεγάλο διάστημα το φύτρωμα των ριζών.


Για να μην μυρίζει το κουνουπίδι...

Την ώρα που το βράζουμε βάζουμε μια φέτα ψωμιού μέσα στην κατσαρόλα


Για να μην δακρύζουν τα μάτια όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια...

Για να αποφύγουμε το δάκρυσμα μόλις βγάλουμε το πρώτο φλούδι από το κρεμμύδι, το ραντίζουμε με ξύδι.

Αν κάψουμε λίγο το φαΐ

Αν το φαΐ άρπαξε λίγο στο μαγείρεμα ρίχνουμε εξωτερικά στην κατσαρόλα κρύο νερό, να χαμηλώσει η θερμοκρασία του πάτου της. Μετά αλλάζουμε κατσαρόλα, μεταφέροντας μόνο το μη καμένο φαγητό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα προσθέτοντας τα απαραίτητα υγρά. Με τον τρόπο αυτό δεν μυρίζει καμένο το φαΐ. Την κατσαρόλα που κάηκε την καθαρίζουμε εύκολα αν την αφήσουμε λίγες ώρες με νερό ζεστό όπου έχουμε ρίξει λίγο σαπούνι πλυντηρίου πιάτων.


Για εύκολο ξεφλούδισμα ντομάτας

Για να ξεφλουδίσουμε εύκολα τις ντομάτες τις βάζουμε για λίγο σε βραστό ή πολύ ζεστό νερό, μόλις τις βγάλουμε τις ρίχνουμε σε κρύο τρεχάμενο νερό. Με τον τρόπο αυτό αποφλοιώνονται εύκολα.