Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Σάντουιτς!!!!!!!!!!! Γίνομαι επαγγελματίας στην κουζίνα μου!!!!!!!!! Η νοστιμιά σε όλο της το μεγαλείο!!!!




Φιλέτα από στήθος κοτόπουλου ....σάντουιτς!

Υλικά (για 4 άτομα):
4 ψωμάκια πολύσπορα ατομικά (ή άλλο ψωμί της αρεσκείας σας)
2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κοτόπουλο ψητό, από την προηγούμενη ημέρα, κομμένο σε κομματάκια)
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 σφηνάκι κρασί λευκό ξηρό
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, κοπανισμένο
4 κουτ. σούπας τυρί κρέμα τύπου Philadelphia
1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
1/2 κουτ. γλυκού κάρι σε σκόνη (προαιρετικά)
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
1 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία:
Σάντουιτς με κοτόπουλο και σάλτσα γιαουρτιού!!!!!!
Κόβουμε τα φιλέτα σε μικρά κυβάκια και τα σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι στο λάδι μέχρι να ροδίσουν. Σβήνουμε με το κρασί και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το δεντρολίβανο. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 6 - 7 ακόμη λεπτά, ανακατεύοντας. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Βγάζουμε το κοτόπουλο και το κρεμμύδι με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το τυρί, τη μουστάρδα, το κάρυ (αν βάλουμε), την πάπρικα και το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε τα υλικά καλά. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ενωθούν τα αρώματα.

Κόβουμε στη μέση τα ψωμάκια και απλώνουμε στο κάτω μέρος μια στρώση από το μείγμα με το κοτόπουλο. Κλείνουμε με το πάνω μέρος του ψωμιού, τα τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και τα διατηρούμε στο ψυγείο.

Πίτσα με βάση από ψωμι με πάστα ελιάς, λαχανικά και τυρί

Υλικά (για 4 φέτες):

4 φέτες από ψωμί της αρεσκείας μας
2 μικρά κολοκυθάκια, περασμένα από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη
2 μικρά καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, περασμένα από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη
1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού (ή άνηθου ή άλλου φρέσκου μυρωδικού), ψιλοκομμένα
4 κουτ. σούπας πάστα ελιάς, μαύρη ή πράσινη
8 λεπτές φέτες πικάντικο κασέρι ή πικάντικη γραβιέρα (ή τυρί για τοστ)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Βάζουμε τα δύο τριμμένα λαχανικά σε ένα μπολ, ρίχνουμε αλάτι, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 5 λεπτά, για να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στύβουμε, τα μεταφέρουμε σε καθαρό μπολ και ρίχνουμε πιπέρι και το ψιλοκομμένο μυρωδικό. Ανακατεύουμε. Αλείφουμε τις φέτες ψωμιού με την πάστα ελιάς. Στρώνουμε σε κάθε φέτα ψωμιού το μείγμα καρότου - κολοκυθιού και σκεπάζουμε με 2 φέτες τυρί. Βάζουμε τις φέτες σε ένα ταψάκι και τις ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 10 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί.


Πίτα - τοστ με μείγμα μυρωδικών, πάστα ντομάτας, ελιές και φέτα


4 πίτες για σουβλάκι (μικρού μεγέθους, που θα βρούμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
4 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο για το άλειμμα + 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο επιπλέον
2 κουτ. σούπας καλής ποιότητας πολτοποιημένες ντομάτες από κονσέρβα (προσωπικά, προτιμώ τον πελτέ τριπλής συμπύκνωσης Σαντορίνης Santo που βρίσκω σε καλά μπακάλικα, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε
1 ολόκληρο ντοματάκι κονσέρβας, πολτοποιημένο, ή άλλες έτοιμες σάλτσες ντομάτας)
1/2 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
1/4 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
1/2 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος
8 ελιές Καλαμών ή θρούμπες, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες (ή 2 κουτ. γλυκού έτοιμες ροδέλες από ελιές Καλαμών, που θα βρούμε συσκευασμένες στα σούπερ μάρκετ)
160 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, κομμένη σε λεπτά φετάκια

Διαδικασία:

Προθερμαίνουμε την τοστιέρα και στο μεταξύ αλείφουμε κάθε πίτα με 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο. Στη μισή επιφάνεια κάθε πίτας (στο «μισοφέγγαρο» δηλαδή), αλείφουμε την πολτοποιημένη ντομάτα, σκορπίζουμε τα ξερά μυρωδικά και τις ελιές και περιχύνουμε με το επιπλέον ελαιόλαδο. Τέλος, σκεπάζουμε τα υλικά με τη φέτα. Διπλώνουμε τις πίτες και πιέζουμε ελαφρά. Τις βάζουμε όπως είναι διπλωμένες στην τοστιέρα, την κλείνουμε και τις ψήνουμε για 3½ - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια και να λιώσει ελαφρά η φέτα. Ο χρόνος εξαρτάται και από την ισχύ της τοστιέρας.

Μοιράζουμε τις πίτες σε πιάτα και, αν θέλουμε, συνοδεύουμε κάθε μερίδα με 1 αυγό μελάτο και πράσινη σαλάτα.

ΜΥΣΤΙΚΟ

Ετοιμάζουμε τις πίτες-τοστ από ώρες πριν ή από την προηγούμενη ημέρα και τυλίγουμε την καθεμία με διάφανη μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο. Τις βάζουμε στην κατάψυξη και, όταν θέλουμε να τις σερβίρουμε, τις ψήνουμε απευθείας από την κατάψυξη για 4 - 5 λεπτά.

Tι πινουμε

Οι αμυλούχες πρωτότυπες πίτσες και τα εξαιρετικά σάντουιτς με τις πίτες αναζητούν τις μπίρες τους!

Σάντουιτς με μοτσαρέλα, ντομάτα και πέστο βασιλικού

8 φέτες χωριάτικο ψωμί ολικής αλέσεως
8 φετούλες μοτσαρέλα
1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε ροδέλες, χωρίς τα σπόρια
8 κουτ. γλυκού έτοιμο πέστο βασιλικού (από βαζάκι, κατά προτίμηση βιολογικό)

Διαδικασία

Με ένα κουταλάκι του γλυκού απλώνουμε το πέστο σε όλες τις φέτες ψωμιού. Μετά μοιράζουμε στις μισές φέτες τη μοτσαρέλα, από πάνω τις φετούλες ντομάτας και καλύπτουμε με τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού.

Τυλίγουμε τα σαντουιτσάκια με πλαστική μεμβράνη και τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να καταναλωθούν.


Κλαμπ σάντουιτς με κοτόπουλο

2 φιλέτα κοτόπουλου (συνολικού βάρους περίπου 550 γρ.), κομμένα το καθένα οριζοντίως στη μέση
40 ml ελαιόλαδο
8 φέτες μπέικον
12 φέτες από ψωμί του τοστ (κατά προτίμηση ολικής άλεσης ή πολύσπορο)
μουστάρδα της αρεσκείας μας
1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα ρόκας, πλυμένα και στεγνωμένα (ή 8 τρυφερά φύλλα μαρουλιού)
4 λεπτές φέτες τυρί ένταμ, τσένταρ ή έμενταλ
2 μικρές ντομάτες (κομμένες σε 4 ροδέλες η κάθε μία)
2 σφικτοβρασμένα αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε 4 φέτες το καθένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Αλατοπιπερώνουμε τις φέτες κοτόπουλου και από τις δύο πλευρές. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και, μόλις κάψει και αυτό, προσθέτουμε τις φέτες του κοτόπουλου σε μονή στρώση και τις τηγανίζουμε για 3 - 4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν έντονα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 10 λεπτά, γυρίζοντας τις φέτες 1 - 2 φορές, μέχρι να γίνουν τρυφερές και ζουμερές, αλλά καλά μαγειρεμένες ώς το κέντρο τους.

Τις βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα, τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τις κόβουμε σε μικρά φιλετάκια. Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, αν δεν θέλουμε να τηγανίσουμε το κοτόπουλο, μπορούμε να το μαγειρέψουμε στον ατμό. Σε άλλο τηγάνι σοτάρουμε τις φέτες του μπέικον, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Τις στραγγίζουμε και αυτές σε απορροφητικό χαρτί.

Κλαμπ σάντουιτς: Παίρνουμε μία φέτα ψωμιού και την αλείφουμε με λίγη μουστάρδα. Βάζουμε επάνω του μερικά φύλλα ρόκας, μερικά φιλετάκια κοτόπουλου, αλάτι, πιπέρι και σκεπάζουμε με 1 φέτα τυρί. Αλείφουμε με λίγη μουστάρδα άλλη μία φέτα ψωμιού και σκεπάζουμε το τυρί, με την αλειμμένη πλευρά προς τα κάτω. Πάνω στη φέτα αυτή βάζουμε 2 φέτες ντομάτας, μερικά φύλλα ρόκας, 2 φέτες αυγού και τέλος 2 φέτες μπέικον. Σκεπάζουμε τα υλικά με μια τρίτη φέτα ψωμιού, αλειμμένη από την κάτω πλευρά με μουστάρδα. Πιέζουμε τη φέτα αυτή ώστε να παραμείνουν τα υλικά στη θέση τους.

Με ένα μεγάλο μαχαίρι κόβουμε το σάντουιτς αυτό διαγώνια στη μέση. Στερεώνουμε κάθε κομμάτι με μια οδοντογλυφίδα και τα βάζουμε όλα σε μια μεγάλη πιατέλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά. Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες.

Πίτα- τοστ με μείγμα μυρωδικών, φιλέτο κοτόπουλου και καρύδια


4 πίτες για σουβλάκι
1/2 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα
1 σκελίδα σκόρδου (1 κουτ. γλυκού πολτός ψητού σκόρδου)
2 κουτ. γλυκού ξερό σχοινόπρασο (ή ξερό εστραγκόν), τριμμένο
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά), σε σκόνη
120 γρ. γραβιέρα, σε λεπτές φέτες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το κοτόπουλο:

1 φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, χωρίς δέρμα και κόκαλα
5 κόκκοι πιπέρι
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, στο οποίο έχουμε καρφώσει
3 γαρίφαλα
αλάτι

Διαδικασία:

Κοτόπουλο: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το κοτόπουλο με 4 φλιτζ. τσαγιού νερό, ζεσταίνουμε και, μόλις το νερό πάρει βράση, το ξαφρίζουμε για 2 - 3 λεπτά και προσθέτουμε το πιπέρι, το κρεμμύδι με τα καρφωμένα γαρίφαλα και λίγο αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ή μέχρι το κοτόπουλο να γίνει. Το στραγγίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και το κόβουμε σε φέτες του 1/2 εκ.

Πίτες: Ζεσταίνουμε την τοστιέρα. Χτυπάμε στο μούλτι το σκόρδο με το μισό ελαιόλαδο και το μαϊντανό. Προσθέτουμε τα καρύδια και χτυπάμε καλά, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.

Στη μισή επιφάνεια της πίτας (στο «μισοφέγγαρο» δηλαδή) αλείφουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και από πάνω απλώνουμε το μείγμα του μούλτι. Μοιράζουμε και τις φέτες κοτόπουλου, αλατοπιπερώνουμε, καλύπτουμε με τη γραβιέρα και σκεπάζουμε με το άλλο μισό κάθε πίτας. Βάζουμε τις πίτες στην τοστιέρα και τις ψήνουμε για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά και να λιώσει το τυρί.

ΜΥΣΤΙΚΟ

Μπορούμε να ετοιμάσουμε τις πίτες-τοστ με 150 - 160 γρ. περισσεύματα από ψαχνό μαγειρεμένου ή ψητού ή βραστού κοτόπουλου, από φαγητό της προηγούμενης ημέρας, κομμένο σε λεπτές φέτες.

Tι πινουμε:
Μπυρίτσα!!!!!!!


Μπριός με σολομό και κρέμα γιαουρτιού

λικά (για 4 σάντουιτς):


4 ψωμάκια μπριός
4 φετούλες καπνιστός σολομός
2 αγγουράκια τουρσί, κομμένα σε λεπτές φετούλες (προαιρετικά)

Για την κρέμα:

4 κουτ. σούπας κρεμώδες τυρί
2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
1/2 φλιτζ. τσαγιού αγγούρι, τριμμένο και πολύ καλά στραγγισμένο

Διαδικασία:

Κρέμα: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το γιαούρτι ή το κρεμώδες τυρί με τον άνηθο και το τριμμένο αγγούρι και τα ανακατεύουμε καλά.

Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και αλείφουμε το κάτω μέρος με την κρέμα. Βάζουμε από πάνω μια φετούλα καπνιστό σολομό, τα αγγουράκια τουρσί (αν θέλουμε) και κλείνουμε τα ψωμάκια. Τα τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τα καταναλώσουμε.

Αραβική πίτα με πέστροφα, αγγούρι, δυόσμο και κάππαρη

Υλικά (για 2 μεγάλες αραβικές πίτες):


2 αραβικές πίτες μεγάλου μεγέθους
1 μέτριο αγγούρι, κατά προτίμηση βιολογικό
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος
1½ κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη και ψιλοκομμένη
2 κουτ. σούπας γιαούρτι αγελαδινό
1½ κουτ. γλυκού μουστάρδα της αρεσκείας μας
180 γρ. καπνιστή πέστροφα ή σολομός, σε φέτες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Ξεφλουδίζουμε το αγγούρι, το κόβουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τα σπόρια. Στη συνέχεια κόβουμε κάθε κομμάτι αγγουριού στα τέσσερα και μετά σε μπαστουνάκια, τα οποία βάζουμε σε ένα μπολ, τα αλατίζουμε και τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν λίγο και να αποκτήσουν ελαφρώς λεμονάτη γεύση, και μετά τα στραγγίζουμε. Τα ξαναβάζουμε στο μπολ (που το έχουμε καθαρίσει για να μην έχουν μείνει αλάτια και χυμός λεμονιού), προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το δυόσμο, την κάππαρη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε ελαφρώς.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μουστάρδα και αλείφουμε τις αραβικές πίτες. Απλώνουμε πάνω τους τις φέτες πέστροφας ή σολομού και, αν θέλουμε, τις ραντίζουμε με μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού. Μοιράζουμε από πάνω το μείγμα με το αγγούρι, το δυόσμο και την κάππαρη και τυλίγουμε κάθε πίτα σε σφικτό ρολό, το οποίο κόβουμε διαγώνια στη μέση, στερεώνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα για να μην ανοίξει και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα ή σαλάτα ντομάτα.

Tι πινουμε
Λευκό ελαφρύ κρασάκι!!!!!

Αραβική πίτα με τόνο, κάππαρη και σάλτσα τομάτας

υλικά (για 2 μεγάλες αραβικές πίτες):


2 αραβικές πίτες μεγάλου μεγέθους
1 κονσέρβα τόνου (φιλέτο από βαζάκι), στραγγισμένου
2 μικρά αγγουράκια τουρσί, σε ψιλές ροδέλες, ή 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη
2 μικρά ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
λίγη γλυκιά πάπρικα ή τσίλι σε σκόνη
λίγο σουμάκι, προαιρετικά
λίγη ξερή ρίγανη, τριμμένη
2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
8 κουτ. σούπας σάλτσα τομάτας

Διαδικασία:

Σε ένα μεγάλο μπολ κομματιάζουμε τον τόνο και προσθέτουμε το αγγουράκι τουρσί, τα κρεμμύδια και το μαϊντανό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε κατά μέρος. Αλείφουμε κάθε πίτα με 2 κουτ. σούπας από τη σάλτσα τομάτας. Πασπαλίζουμε με ρίγανη, μοιράζουμε το μείγμα τόνου στις πίτες και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Περιχύνουμε με άλλες 2 κουτ. σούπας σάλτσα τομάτας. Πασπαλίζουμε με την πάπρικα ή το τσίλι και το σουμάκι (αν βάλουμε), τυλίγουμε κάθε πίτα σε σφικτό ρολό και σερβίρουμε.

Σάλτσα τομάτας: Κόβουμε 3 μεγάλες τομάτες στη μέση, τις ξεσποριάζουμε, τις κόβουμε ψιλά καρέ, τα οποία βάζουμε σε ένα σουρωτό, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Μεταφέρουμε τα κυβάκια τομάτας σε ένα μπολ και αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγη ζάχαρη και φρέσκα ή ξερά μυρωδικά της αρεσκείας μας.

Κυπριακή πίτα με απάκι και σάλτσα γιαουρτιού

Χαράζουμε τις πίτες με το μαχαίρι για να τις ανοίξουμε και να τις γεμίσουμε.

Υλικά (για 4 πίτες):

100 γρ. γιαούρτι αγελαδινό
1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
περίπου 300 γρ. απάκι (ξιδάτο, καπνιστό κρητικό αλλαντικό από χοιρινό κρέας-πωλείται σε κρητικά προιόντα), σε λεπτά φετάκια
1 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
4 κυπριακές πίτες
2 μικρές ντομάτες, σε μέτριες φέτες
1 ξερό κρεμμύδι, σε ροδέλες
2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μουστάρδα και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε κατά μέρος.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το απάκι, σε μέτρια φωτιά, για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Σβήνουμε με το βαλσαμικό ξίδι, το αφήνουμε να εξατμιστεί και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Χαράζουμε τις κυπριακές πίτες οριζόντια στη μία τους άκρη με ένα μαχαίρι, φτιάχνοντας μια βαθιά σχισμή σαν τσέπη και γεμίζουμε την κάθε μία με 2 κουτ. γλυκού από το μείγμα γιαουρτιού - μουστάρδας, 3 - 4 φέτες ντομάτας, μερικές φετούλες απάκι και μερικές ροδέλες κρεμμυδιού. Τέλος, βάζουμε από λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Πιέζουμε ελαφρώς τις πίτες και τις σερβίρουμε σκέτες ή με σαλάτα της αρεσκείας μας.

Tι πινουμε : μπυρίτσα!!!!!!

Σάντουιτς με μελιτζάνες και κατσικίσιο τυρί(ή ότι μας αρέσει)

υλικά (για 4 άτομα):


1 φρατζόλα χωριάτικο ψωμί κομμένο σε 4 χοντρές φέτες (των 10 εκ.) και μετά στη μέση οριζοντίως
1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα ή 2 μετρίου μεγέθους
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
χοντρό αλάτι, πιπέρι
ρίγανη ξερή, τριμμένη
200 γρ. λευκό κατσικίσιο τυρί, θρυμματισμένο
2 κουτ. σούπας φυλλαράκια βασιλικού, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερός, τριμμένος

Διαδικασία:

Αφαιρούμε το κοτσάνι από τη μελιτζάνα, την κόβουμε σε ροδέλες περίπου 1,5 εκ., τις αλατίζουμε και τις βάζουμε σε μπολ να ξεπικρίσουν για 30 λεπτά. Μετά τις ξεπλένουμε, τις στραγγίζουμε, τις τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε λίγο ελαιόλαδο. Τις βγάζουμε και τις βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από το περιττό λάδι. Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και ρίγανη και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.

Μετά τις μοιράζουμε στις 4 φέτες ψωμιού. Βάζουμε από πάνω το θρυμματισμένο τυρί, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βασιλικό και καλύπτουμε με τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού.

Τυλίγουμε τα σάντουιτς με πλαστική μεμβράνη και τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τα καταναλώσουμε.


Φέτες ψωμιού με προσούτο, σύκα και πιπέρι

Ενας πεντανόστιμος συνδυασμός που παντρεύει τη μεστή γλύκα των σύκων με το εκλεκτό αλλαντικό. Τρώγεται ως ορεκτικό ή ως ελαφρύ γεύμα. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε και με μια απλή πράσινη σαλάτα, με ανάμεικτα σαλατικά.

Υλικά (για 4 άτομα):


16 - 20 ώριμα σύκα (κατά προτίμηση τα μαύρα αχλαδόσχημα βασιλικά Μαρκόπουλου, που είναι πολύ γευστικά), όπως είναι με τη φλούδα, καλά πλυμένα, σκουπισμένα και κομμένα στη μέση
12 φέτες προσούτο (ιταλικό ή Ευρυτανίας) ή ισπανικό χαμόν ή καλής ποιότητας λούζα
4 μεγάλες φέτες ψωμί
100 ml ελαιόλαδο, κατά προτίμηση έντονα φρουτώδες
αλάτι θαλασσινό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Βάζουμε τα κομμένα σύκα σε μια πιατέλα και τα ραντίζουμε με λίγο από το ελαιόλαδο. Φρυγανίζουμε τις φέτες ψωμιού στη φρυγανιέρα ή στο γκριλ, μέχρι να ροδίσουν, για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τις αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι (με μέτρο, γιατί το αλλαντικό μπορεί να είναι ήδη αρκετά αλμυρό) και πιπέρι. Μοιράζουμε πάνω στο ψωμί τις φέτες προσούτο ή χαμόν ή λούζας, ελαφρώς τσαλακωμένες, και τις σερβίρουμε πλάι στα σύκα. Αν έχουμε καλό, παλαιωμένο βαλσαμικό ξίδι, ρίχνουμε μερικές σταγόνες πάνω στα σύκα, κλείνουμε το μάτι στους θεούς και απολαμβάνουμε..

Tι πινουμε:
Διαλέγουμε ένα από τα πιό εύγευστα κρασιά της πατρίδας μας,η αρωματική ένταση των οποίων κάνει έναν απίθανο συνδυασμό με τα σύκα και το πιπέρι.