Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

Χανιώτικο κολοκυθο­μπούρεκο!!!!!!!!

1½ κιλό κολοκυθάκια, σε λεπτές φέτες
1 κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, σε λεπτές φέτες
1 κιλό ξινομυζήθρα Κρήτης, θρυμματισμένη
1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
120 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας σουσάμι
ελάχιστο αλάτι
πιπέρι
1/2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι

Για το χυλό:

150 γρ. ξινομυζήθρα, λιωμένη με το πιρούνι
1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
1½ φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα

Διαδικασία:

Βάζουμε τα κολοκυθάκια σε ένα μπολ και τα αλατίζουμε. Σε άλλο μπολ βάζουμε τις πατάτες και τις αλατίζουμε και αυτές. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Απλώνουμε μία στρώση πατάτες και από πάνω μία στρώση από τυρί. Πασπαλίζουμε με λίγο δυόσμο. Συνεχίζουμε στρώνοντας από πάνω μία στρώση από κολοκύθια, πασπαλίζουμε με αλεύρι και συνεχίζουμε με μία στρώση από τυρί και λίγο δυόσμο. Συνεχίζουμε τη διαδικασία αρχίζοντας πάλι από τις πατάτες, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Η τελευταία στρώση θα πρέπει να είναι κολοκύθια. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

Χυλός: Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τη μυζήθρα, το αλεύρι, το γάλα και λίγο πιπέρι, να γίνουν ένας χυλός.

Περιχύνουμε το «μπουρέκι» με το ελαιόλαδο και αμέσως μετά με το χυλό. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι, το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Μετά το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ειδικό για ψήσιμο στο φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150 ° C και ψήνουμε για ακόμη 1 ώρα. Δοκιμάζουμε αν το μπουρέκι είναι καλά ψημένο βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μυτερό μαχαίρι. To αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε.