Κάποιες φορές θέλουμε να νιώσουμε ότι υπάρχει κάποιος που μας προσέχει,μας ακούει,μας αγαπάει,είναι γιά μας μιά αστύρευτη πηγή γνώσης που πάντα είναι εκεί και μας περιμένει.Συχνά η πηγή αυτής της αγάπης και της γνώσης δεν είναι άλλη από τις γιαγιάδες μας που και εκείνες όλα αυτά,τα έβρισκαν,στις δικές τους γιαγιάδες.Ας γίνει αυτός ο χώρος μία μικρή δεξαμενή, γιά να βρίσκουμε πάντα, ότι γλυκό, ότι όμορφο, ότι χρήσιμο,ότι σοφό και ότι αγαπημένο έχουν αφήσει σε μας οι γιαγιάδες μας .
Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011
Μπιφτέκια όχι μόνο νόστιμα αλλά αφράτα και ζουμερά!!!!!!!
μισό κιλό κιμά
1 αβγό
3-4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
4 κουτ. σούπας λάδι
2 κουτ. σούπας ξύδι ή λευκό κρασί
2 κουτ. γλυκού ρίγανη
δυόσμο αποξηραμένο (κατά βούληση)
ένα τριμμένο κρεμμύδι
τυρί ρεγκάτο τριμμένο (μία χούφτα κατ' εκτίμηση ή αλλιώς κατά βούληση)
Μία μικρή ή μέτρια ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ τοποθετούμε τον κιμά, χτυπάμε ελαφρά το αυγό και το προσθέτουμε στον κιμά. Προσθέτουμε τη φρυγανιά, το κρεμμύδι, το λάδι, το ξύδι ή το κρασί, τη ρίγανη, το δυόσμο, το τυρί, τη ντομάτα και το αλατοπίπερο και ζυμώνουμε καλά τον κιμά μας.
Σκεπάζουμε το μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. (Εγώ ζυμώνω τον κιμά από το πρωί χωρίς το κρεμμύδι και το απόγευμα προσθέτω το κρεμμύδι, πλάθω και ψήνω τα μπιφτέκια στο γκριλ).
Το επόμενο βήμα μας είναι να πλάσουμε τα μπιφτέκια μας και να τα ψήσουμε στο γκριλ με ελάχιστο λαδάκι.
Όταν γυρίσουμε τα μπιφτέκια, μπορούμε λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, να προσθέσουμε μία φετούλα τυρί τοστ και μία ροδέλα ντομάτας να ροδίσουν λίγο.
Σημείωση: Το ξύδι και το κρασί βοηθάνε στο να γίνει το μίγμα πιο αφράτο και η ντοματούλα εκτός από νοστιμιά κρατάει τα μπιφτέκια ζουμερά αν και ψητά στο γκριλ. Η μητέρα μου συχνά, εκτός από λίγη τριμμένη ντομάτα, προσθέτει ένα κολοκυθάκι τριμμένο και αντί για ρεγκάτο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τριμμένη φέτα. Πολύ πολύ νόστιμο. Καλή όρεξηηηηηηη