Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Φτιάχνουμε μόνοι μας προζύμι γιά ωραίο σπιτικό προζυμένιο ψωμάκι?

Πως φτιάχνουμε το προζύμι

Σέ ένα μπολάκι αρκετά βαθύ βάλτε δύο φλυτζανάκια αλεύρι,βάλτε νάράκι και το ζυμώνετε μεχρι να ενωθεί και να γίνει ένα απαλό απαλό ζυμάρι.Αφού το σκεπάσετε το αφήνετε σε ένα ζεστό μέρος 24 ώρες.Μετά βάζετε άλο ένα φλυτζανάκι αλερι και το ξαναζυμώνετε με λίγο νεράκι και έτσι γίνεται ένα μεγαλύτερο απαλό ζυμάρι.Το ξανασκεπάζετε και το ξανααφήνετε 24 ώρες.Μετά από 24 ώρες ξανακάνετε το ίδιο γιά αλλη μία φορά ακόμα.Αφού περάσουν πάλι οι 24 ώρες θα βρήτε το ζημαράκι σας φουκωμένο και μάλιστα με μικρές τρύπες .Θα σας μυρίζει λίγο ξυνίλα αλλά αυτό είναι το φυσιολογικό.Αν δεν το βρήτε έτσι προσπαθήστε πάλι κάνοντας τα ίδια γιά άλλες 24 ώρες , δηλαδή γιά μία τέταρτη φορά. Αφού φουσκώσει λοιπόν και έχει τις τρυπούλες κσι μυρίζει και ευχάριστα ξυνό,σημαίνει ότι είναι έτοιμο.Το αφήνετε λοιπόν τρείς ημέρες γιά να γίνει(να ωρειμάσει) και κάποια στιγμή θα το δείτε να καθήσει ,να μαζέψει λίγο δηλαδή ,αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πέτυχε ή ότι χάλασε.
Πως διατηρούμε το προζύμι γιά να έχουμε πάντα
Αφήστε το στο ψυγείο και διατηρείστε το έτσι γιά 10-12 μέρες σκεπασμένο σε ένα μπολάκι και αλειμένο με λαδάκι.Οποτε το χρειαζόσαστε θα το βγάζετε από το ψυγείο και θα το αφήνετε να παίρνει θερμοκρασία δωματίου φυσιολογικά και θα το χρησιμοποιείτε φροντίζοντας να κρατάτε ένα κοματάκι σαν μεγάλο ροδάκινο περίπου γιά να το έχετε γιά την επόμενη φορά μέσα στο ψυγείο και ξανά και ξανά έτσι μπορείτε να το κρατάτε γιά πάντα.
Γιά να ζημώσουμε το ψωμάκι μας
Γιά ένα κιλό αλεύρι θα βάζετε ένα κοματάκι προζύμι όσο ένα λεμόνι.Θτο διαλύετε σε χλιαρό νεράκι και θα το ανακατεύετε με 300 γραμ περίπου αλεύρι θα το ζημώνετε λίγο θα το σκεπάζετε και θα το αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος σκεπασμένο για 10 περίπου ώρες.Έτσι <αναπιάνουμε> το προζύμι όπως έλεγαν παλιά.Μετά προσθέτετε το υπόιπο αλεύρι και το νεράκι που χρειάζεστε και ζημώνετε κανονικά και συνεχίζετε όπως ακριβώς θα κάνατε με τη μαγιά.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

επιτελους,ενα αρθρο απλο και κατανοητο για το προζυμι...δυομιση ωρες διαβαζα αλλα blogs και δεν καταλαβαινα τιποοτα...να'σαι καλα.

litsa markou είπε...

καλημερα, και συγχαρητηρια για τις οδηγιες!! ανεκαθεν φιαχνω ζυμωτο ψωμακι (εχω ξυλοφουρνο) αλλα παντα ξεχνουσα να κρατησω λιγακι ζυμαρακι για την επομενη φορα!! σημερα κρατησα, αλλα θελω να μου διευκρινησετε κατι... οταν "ξαναπιασω" το προζυμι απο βραδις, ΔΕΝ χρησιμοποιω προσθετη μαγια??? αρκει το προζυμι που εχω κρατησει για να φουσκωσει το ψωμι?? αυτα, κι ευχαριστω!