Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011

Η μεσογειακή διατροφή κατά της άνοιας!!!!!!!!

Ασπίδα προστασίας κατά της άνοιας και της νόσου Alzheimer αποτελούν οι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά δίαιτες, όπως είναι η μεσογειακή διατροφή, όπως επισημαίνεται σε ανακοινώσεις με θέματα «Αντιοξειδωτικές ουσίες και διατροφή στην άνοια» και «Διατροφή και άνοια», που παρουσιάζονται στο 6ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, στη Θεσσαλονίκη.

Στα πρώιμα στάδια της άνοιας παρατηρείται οξειδωτική βλάβη στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις στον εγκέφαλο που επιδεινώνουν τη βαρύτητα της άνοιας. Οι αντιοξειδωτικοί και νευροπροστατευτικοί παράγοντες που περιέχονται στα τρόφιμα φαίνεται ότι παρέχουν προστασία κατά της άνοιας.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες δίαιτες που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως είναι η μεσογειακή διατροφή, έχουν συσχετιστεί με μικρότερο ποσοστό εκδήλωσης της νόσου Alzheimer και μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη και θεραπεία της άνοιας.

Επίσης, έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι τα διαιτητικά αντιοξειδωτικά ελαττώνουν την εναπόθεση της β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, την λιπιδική υπεροξείδωδη, τις βλάβες του DNA, την νευροτοξικότητα και την απώλεια νευρώνων, δηλαδή των παραγόντων πού συμβάλουν στην εμφάνιση άνοιας και Alzheimer.


Συνεπώς, για την πρόληψη της άνοιας συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον έξι μερίδων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δύο μικρομερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα αλλά και ξηρών καρπών, σπόρων, ελαιολάδου, πράσινου τσαγιού και κόκκινου κρασιού.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που διεξήχθη σε δείγμα 8.000 υγιών ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology και που έχουν περιληφθεί σε ανακοίνωση με θέμα «Άνοια και διατροφή» που παρουσιάζεται στο συνέδριο, οι άνθρωποι που κατανάλωναν ψάρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν 40% χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια, ενώ η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μία φορά την ημέρα μείωνε τον κίνδυνο κατά 35%. Ωστόσο, η κατανάλωση άλλων τύπων λαδιών που περιέχουν ω-6, όπως το ηλιέλαιο, αντί για ω-3 λιπαρά διπλασίαζε τον κίνδυνο.

Ο λόγος που οι τροφές αυτές ή τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν ενδεχομένως να απομακρύνουν την άνοια δεν είναι γνωστός. Όμως, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να περιορίσουν τη βλάβη στα κύτταρα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών κυττάρων, που είναι αθροιστική κατά τη διάρκεια της ζωής.
Πηγή: http://news.pathfinder.gr/health/533636.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: