1½ κιλό κολοκυθάκια, σε λεπτές φέτες
1 κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, σε λεπτές φέτες
1 κιλό ξινομυζήθρα Κρήτης, θρυμματισμένη
1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
120 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας σουσάμι
ελάχιστο αλάτι
πιπέρι
1/2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
Για το χυλό:
150 γρ. ξινομυζήθρα, λιωμένη με το πιρούνι
1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
1½ φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα
Διαδικασία:
Βάζουμε τα κολοκυθάκια σε ένα μπολ και τα αλατίζουμε. Σε άλλο μπολ βάζουμε τις πατάτες και τις αλατίζουμε και αυτές. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Απλώνουμε μία στρώση πατάτες και από πάνω μία στρώση από τυρί. Πασπαλίζουμε με λίγο δυόσμο. Συνεχίζουμε στρώνοντας από πάνω μία στρώση από κολοκύθια, πασπαλίζουμε με αλεύρι και συνεχίζουμε με μία στρώση από τυρί και λίγο δυόσμο. Συνεχίζουμε τη διαδικασία αρχίζοντας πάλι από τις πατάτες, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Η τελευταία στρώση θα πρέπει να είναι κολοκύθια. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Χυλός: Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τη μυζήθρα, το αλεύρι, το γάλα και λίγο πιπέρι, να γίνουν ένας χυλός.
Περιχύνουμε το «μπουρέκι» με το ελαιόλαδο και αμέσως μετά με το χυλό. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι, το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Μετά το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ειδικό για ψήσιμο στο φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150 ° C και ψήνουμε για ακόμη 1 ώρα. Δοκιμάζουμε αν το μπουρέκι είναι καλά ψημένο βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μυτερό μαχαίρι. To αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε.
Κάποιες φορές θέλουμε να νιώσουμε ότι υπάρχει κάποιος που μας προσέχει,μας ακούει,μας αγαπάει,είναι γιά μας μιά αστύρευτη πηγή γνώσης που πάντα είναι εκεί και μας περιμένει.Συχνά η πηγή αυτής της αγάπης και της γνώσης δεν είναι άλλη από τις γιαγιάδες μας που και εκείνες όλα αυτά,τα έβρισκαν,στις δικές τους γιαγιάδες.Ας γίνει αυτός ο χώρος μία μικρή δεξαμενή, γιά να βρίσκουμε πάντα, ότι γλυκό, ότι όμορφο, ότι χρήσιμο,ότι σοφό και ότι αγαπημένο έχουν αφήσει σε μας οι γιαγιάδες μας .